U PODGORICI

Gradnja zgrade nove gimnazije u Podgorici bice zavrsena do 2023. godine, do kada ce glavni grad dobiti i tri nove osnovne skole – na Zabjelu, u Siti kvartu i Karabuskom Polju, najavio je ministar prosvjete Damir Sehovic.

Ove infrastrukturne investicije dio su aranzmana sa Evropskom investicionom bankom, vrijednog 40 miliona eura, od cega ce, kako pojasnjava Sehovic, 18 miliona biti obezbijedeno iz kreditnih sredstava, a ostatak iz sopstvenih.

Budzet

Govoreci o budzetskim izdvajanjima u oblasti prosvjete za narednu godinu, kazao je da je Vlada opredijelila ne samo oko 10 odsto vise sredstava za prosvjetu u odnosu na lani, ,,nego je stvorila pretpostavke i za pocinjanje do sada najvece investicione aktivnosti koja obuhvata preko 20 novih kapitalnih projekata koji su se nasli u kapitalnom budzetu”.

“Projektom sa EIB-om je predvidena gradnja cetiri nove skole, nadogradnja tri vrtica i adaptacija 10-ak srednjih skola sirom Crne Gore, te opremanje skola. Gradnjom i nadogradnjom tih objekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama ce biti povecani za preko 3.500 mjesta. Ono sto je, pak, mozda i najvaznije u vezi sa EIB projektom jeste cinjenica da ce on, prema ugovoru, biti realizovan do kraja 2023. godine, sto znaci da mi, kada najavljujemo ove skole, ne govorimo o dalekoj buducnosti, vec o periodu od narednih nekoliko godina”, kazao je on u razgovoru za Pobjedu.

Nova gimnazija, vrijedna vise od sest miliona eura, povrsine 6.000 metara kvadratnih, nalazice se u zahvatu DUP-a “Univerzitetski centar”, dok ce nove osnovne skole, na Zabjelu vrijednosti oko 5,5 miliona eura, Siti kvartu preko pet miliona eura i naselju Karabusko Polje preko dva miliona eura, biti locirane u zahvatu DUP-a “Zabjelo B”, DUP-a “Radoje Dakic” i DUP-a “Karabusko Polje”.

Sehovic je istakao i da ce kroz nadogradnju tri vrtica i to dva u glavnom gradu i jednog u Kotoru, biti gotovo udvostruceni postojeci kapaciteti.

Gradice sedam vrtica

Damir Sehovic je potvrdio da je Banka za razvoj Savjeta Evrope dala saglasnost na novi aranzman sa Crnom Gorom, u vrijednosti od 17 miliona eura, kroz koji ce biti izgradeno sedam novih vrtica.

“Drago mi je da mogu da saopstim da je Banka za razvoj Savjeta Evrope davanjem saglasnosti na novi kreditni aranzman sa Crnom Gorom, koji je u finansijskom smislu tezak 17 miliona eura, pokazala da nas tretira ozbiljnim i odgovornim partnerom, sa kojim ce i narednih godina nastaviti saradnju na projektu izgradnje novih sedam vrtica u Crnoj Gori u Siti kvartu povrsine 3.500 metara kvadratnih, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju povrsine po 1.600 metara kvadratnih, Tuskom putu povrsine 1.800 i Plavu 1.000 kvadrata. Time pokazuju da su jednako kao i mi svjesni da je ulaganje u najmlade najbolja, najodrzivija, ali i najisplativija investicija na dugi rok”, kazao je ministar prosvjete.

Plate

Ministar prosvjete je naveo i da su u ovoj i narednoj godini stvoreni preduslovi za najvece povecanje zarada zaposlenih u prosvjeti u posljednjih 12 godina i ujedno, kako je kazao, jedno od vecih povecanja u regionu.

“Povecanje ce od pocetka naredne godine iznositi devet odsto, a od 2021. i dodatnih tri odsto na vec uvecanu zaradu. Svjesni smo da uprkos povecanju zarada standard nasih prosvjetnih radnika nije jos na zeljenom nivou, ali svi oni koji su dobronamjerni ne mogu a da ne primijete da je posljednjim dogovorom sa Sindikatom prosvjete napravljen krupan korak naprijed”, ocijenio je Sehovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.