PODGORICKA URA

Odluka o proglasenju doline rijeke Zete parkom prirode je najmanje sto su nase opstine mogle uraditi u ovom trenutku, ali nakon njihovog visedecenijskog svjesnog i namjernog zagadivanja te rijeke, unistavanja ribljeg fonda i ugrozavanja prirode, takav potez lici na lijecenje otvorenog preloma kosti hansaplastima, sto vrijeda zdrav razum i tjera na oprez, kazali su u podgorickom odboru Gradanskog pokreta URA.

Podgoricka URA podrzala je donosenje Odluke i propratne Studije zastite doline rijeke Zete, ali ukazuje da “takav dokument, bez konkretnih aktivnosti nadleznih organa, moze ostati samo mrtvo slovo na papiru”.

“Jer je njihova matrica uvijek ista, bas kao u slucaju barskih cempresa. Prvo sve uniste, posjeku i devastiraju, a onda ga “stite” cim gradani podignu glas. Nikada ni Zeta, ni barski cempresi ne bi bili “zasticeni”, pa makar i na ovakav nacin, da se gradani nisu pobunili. I to samo govori da identicna sudbina ceka i rijeku Cijevnu, Njegosev park, Milocer, Sinjajevinu i svaki drugi prirodni resurs kojeg se oni dohvate, ukoliko se ne pobunimo i stanemo na put nepravdi”, ukazali su u podgorickom odboru Gradanskog pokreta URA.

Naveli su da je “zbog visedecenijskog devastatorskog odnosa DPS-a, pastrmka u rijeci Zeti desetkovana, dok je riblji fond rijeke Morace opustosen”.

“Nekada su gradani naseg grada zivjeli od Morace, dok cete danas na svakih 20 kesa smeca ili drugog otpadnog materijala, naici na jednog skobalja. Ugrozavanjem rijeka, amnestiranjem neodgovornih pojedinaca ili njihovih kompanija koje su veliki zagadivaci, svodenjem citavog kanalizacionog sistema na jedan Kolektor iz 1976. godine i brojnim drugim aktivnostima koje je ova vlast sprovodila, stimulisala ili dozvoljavala, gotovo sve rijeke na podrucju Podgorice i Danilovgrada su zagadene, a njihov ekosistem poremecen”, ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da je “smijesno da najveci zagadivaci rijeke Zete, na teritoriji opstine Niksic, ne ucestvuju u navedenom projektu”.

“Ali je takode apsurdno da novac od takse, koji ce placati hidrocentrala “Perucica”, odlazi u drzavni budzet umjesto u lokalne budzete, u kojima bi se iskoristio iskljucivo za ocuvanje rijeke. Zbog toga nas, a posebno imajuci u vidu dosadasnju praksu Vlade i njihovo raspolaganje budzetom, ne bi cudilo da taj novac zavrsi u nekim predizbornim fondovima ili slicnim aktivnostima, koji nemaju nikakve veze ni sa Zetom, ni sa zivotnom sredinom”, ukazali su u pokretu URA.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.