VLADA

Ovogodisnja ljetnja turisticka sezona nadmasila je proslogodisnju rekordnu, i to za oko 11 odsto po broju turista, i za 7,3 odsto po broju nocenja, Informacija o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turisticke sezone koju je danas usvojila Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turisticke sezone 2019. godine koja ukazuje da je ovogodisnja ljetnja turisticka sezona nadmasila proslogodisnju rekordnu i to za 10,97 odsto po broju turista, i za 7,30 odsto po broju nocenja.

Poseban uspjeh predstavlja cinjenica da je rekordna posjecenost zabiljezena u predsezoni i postsezoni. U aprilu i maju je Crnu Goru posjetilo 25,7 odsto turista vise nego u predsezoni 2018, a u septembru i oktobru 20,2 odsto turista vise nego u postsezoni 2018. godine. Tokom prvih devet mjeseci ove godine nasu zemlju je posjetilo oko 7 odsto turista vise nego u cijeloj 2018. godini.

Na sjednici je zakljuceno da informacije o turistickim rezultatima ubuduce ukljucuju i predsezonu i postsezonu buduci da rezultati pokazuju smanjenje trenda sezonalnosti, odnosno cinjenicu da nasa zemlja postaje cjelogodisnja turisticka destinacija.

U Informaciji je navedeno da su prihodi Crne Gore od inostranih gostiju povecani u prvih devet mjeseci 2019. za 9,27 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. Aerodromi Crne Gore su u istom razdoblju opsluzili 8 odsto vise putnika, dok je Nacionalne parkove posjetilo do 20. oktobra 2019. godine 32 odsto vise gostiju nego u istom periodu prethodne godine. Informacija sadrzi podatak da je rast prometa u planinskim opstinama u prvih devet mjeseci 2019. porastao je za 24,12 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018.

Vlada je na danasnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji je uskladen sa Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, koji je Vlada prosle sedmice uputila u parlamentarnu proceduru.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima s Izvjestajem sa javne rasprave.

Utvrden je Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o osnovama obavjestajno bezbjednosnog sektora Crne Gore. Izmjene i dopune se odnose na usaglasavanje sa novom Uredbom o organizaciji i nacinu rada drzavne uprave, kojim je ukinuta Uprava za sprecavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Takode, imajuci u vidu da je Uredbom Uprava policije postala samostalan organ uprave, u cilju vece operativnosti u radu predvideno da direktor Uprave policije bude i clan Vijeca za nacionalnu bezbjednost. Osim navedenog, u skladu sa Zakonom o odbrani izmijenjen je naziv Odjeljenja za vojno obavjestajne i bezbjednosne poslove u organizacionu jedinicu Ministarstva odbrane koja vrsi vojno obavjestajne, kontraobavjestajne i bezbjednosne poslove, pa je stoga izvrseno terminolosko usaglasavanje.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji regionalnog projekta za uspostavljanje Medunarodnog instituta za odrzive tehnologije na prostoru Jugoistocne Evrope (SEEIIST) – ,,Hadronska kancer terapija i istrazivanje u oblasti biomedicine pomocu protona i tezih jona”. SEEIIST projekat, iniciran je polovinom 2017. godine i postao je vjerovatno najozbiljniji regionalni razvojni projekat, ne samo u oblastima nauke i zdravlja, vec i sa potencijalom da dodatno poveca konkurentnost regiona putem razvoja komplementarnih tehnologija, posebno u oblasti digitalizacije i zelene infrastrukture. Vrlo vazan korak za SEEIIST u 2019. godini bio je i uspostavljanje SEEIIST Asocijacije kao pravnog lica – neprofitnog privatnog lica, a u skladu sa svajcarskim zakonom. Kako je u raspravi istaknuto prva faza, koja se odnosi na koncept projekta je realizovana,a zahvaljujuci prvoj finansijskoj podrsci Evropske komisije u visini od milion eura zapoceta je druga faza. Clanovi Vladi su u diskusiji iskazali snaznu podrsku ovom projektu i naporima ministarke nauke Sanje Damjanovic.

Vlada je donijela vise odluka o izradi prostorno-planskih dokumenata

Odlukom o izmjeni Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko podrucje stvorice se uslovi da se preispita postojece plansko rjesenje, uz uvazavanje zakljucaka Zajednicke savjetodavne misije Centra za svjetsku bastinu i IUCN-a za dobro svjetske bastine Nacionalni park Durmitor, kako bi se doslo do planskog rjesenja koje ce se zasnivati na usmjerenom i kontrolisanom razvoju, koristeci na odrziv nacin prirodne, kulturne i stvorene potencijale ovog podrucja. U slopu ovakvog opredjeljenja, pored ostalog, na skijalistu Savin kuk neophodno je znacajno redukovanje broja i kapaciteta zicara i skijaskih staza, bez pretenzija ka masovnom skijalisnom turizmu.

Odluka o izradi Detaljnog urbanistickog plana ,,Lijeva obala Lima”, opstina Berane ce obezbijediti stvaranje preduslova za poboljsanje sadrzaja drustvenog standarda i komunalne infrastrukture, sto obuhvata i definisanje lokacije i uslova za izgradnju centra kulture, plan infrastrukturnog opremanja prostora, definisanje zelene i zastitne povrsine, kao i zone zastite rjecnog korita u zahvatu plana.

Osnovni cilj Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o izradi Izmjena i dopuna Drzavne studije lokacije ,,Dio Sektora 27 i Sektor 28″ je iznalazenje novog urbanistickog rjesenja za prostor Krasica, posebno u dijelu faznosti realizacije plana i uskladivanja sa vazecom regulativom. Sastavni dio programskog zadatka je i urbana rekonstrukcija i sanacija prostora koji je dijelom izgraden, kao i ocuvanje javnog karaktera morskog dobra sa planiranim pristupima.

Odluka o donosenju Izmjena i dopuna Detaljnog urbanistickog plana ,,Industrijska zona KAP-a” u Podgorici usmjerena je ka povecanju vrijednosti industrijske proizvodnje u smislu visih faza prerade, uz optimizaciju industrijskih sistema kako bi se stvorili uslovi za obezbjedenje kratkorocne stabilnosti i dugorocne odrzivosti industrijske proizvodnje. Prilikom razmatranja Odluke naglaseno je da se na ovom prostoru ocekuje intenziviranje procesa strukturnog prilagodavanja i restrukturiranja industrijskog sektora u cilju formiranja efikasne strukture industrije i njenog prilagodavanja standardima kvaliteta u domenu zivotne sredine kao i u cilju podsticanja povecanja proizvodnje i razvoja odredenih oblasti industrije, privlacenja investicija i stvaranja povoljnijih uslova za razvoj odredenih podrucja.

Odlukom o donosenju Izmjena i dopuna Prostorno – urbanistickog plana Opstine Danilovgrad u dijelu generalne urbanisticke razrade Spuz obezbijedeni su uslovi za valorizaciju poljoprivrednog zemljista u svrhu izgradnje konjickog kluba u sklopu sportsko-rekreativnog kompleksa i stvoreni su uslovi za izgradnju objekta osnovne djelatnosti sa pratecim objektima i neophodnim sadrzajima.

Vlada je utvrdila i Nacrt lokalne studije lokacije ,,Glavaticici” opstina Kotor s Programom odrzavanja Javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana. Prema programskom zadatku, LSL treba obezbijedi uslove za razvoj turizma na ovom podrucju, uz postovanje principa uredenja, zastite i koriscenja prostora.

Donijet je Program izgradnje kolektorskih sistema i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda. Ovim Programom, koji se donosi do 2022. godine i u direktnoj je vezi sa Planom upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Crnoj Gori (2020-2035) kao krovnom dokumentu u ovoj oblasti, utvrdeni su operativni ciljeni: sanacija i zamjena dotrajalih segmenata sistema za sakupljanje otpadnih voda, prosirenje mreze sakupljanja otpadnih voda na podrucja bez adekvatnih usluga i obezbjedenje adekvatnog preciscavanja komunalnih otpadnih voda. Ovim dokumentom je predvidena realizacija projekata visegodisnjeg karaktera u ukupnom iznosu od oko 157 miliona eura, od cega ce se 96 miliona eura finansirati iz kredita, 38 miliona eura iz donacija, dok su ostalo interna sredstva (23 miliona eura, od cega je oko 9.8 miliona eura predvideno iz Kapitalnog Budzeta, dok je ostalo 13 miliona predvideno iz Budzeta jedinica lokalne samouprave).

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.