VLADA UTVRDILA

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o radu, koji je usaglasen sa relevantnim evropskim zakonodavstvom i u bitnome ce popraviti polozaj zaposlenih, saopstio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purisic.

On je nakon sjednice Vlade kazao da je u pitanju sistemski i moderan zakon koji je usaglasen sa Evropskom komisijom (EK) odnosno relevantnim evropskim zakonodavstvom.

,,Vecina EU standarda koji se ticu radnog zakonodavstva su u bitnome popravili polozaj zaposlenih i cula se ocjena da ce novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca”, rekao je Purisic.

On je dodao da njima koji su radili na zakonu imponuje takva ocjena.

,,U izradi zakona konsultovali smo vazne medunarodne partnere, kao sto su Svjetska banka (SB) i Medunarodni monetarni fond (MMF), a prije svega zakon su utvrdili i dogovorili socijalni partneri uz dobru saradnju akademske zajednice i predstavnika nevladinog sektora”, rekao je Purisic.

On je podsjetio da je rad na zakonu trajao dosta dugo, gotovo tri godine, dok su konsultacije sa EK trajale godinu i po.

,,Zakon je pruzio valjane odgovore postavljene pred radnu grupu i Ministarstvo, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, zahtjev da se obezbijedi veca fleksibilnost na trzistu rada, da se obezbijede mehanizmi bolje zastite zaposlenih, a za drzavu vise mehanizama da se suzbije nelegalno trziste rada”, naveo je Purisic.

Prema njegovim rijecima, u svim tim ciljevima obezbijedena je adekvatna norma, pri cemu ce zakon u primjeni dati validne odgovore na sve izazove koje ima poslovna zajednica, zaposleni i drzava u tim oblastima.

,,Novi zakon ima 40-ak normi vise nego postojeci, pri cemu je 85 odsto vazecih normi dopunjeno ili izmijenjeno i tako stvoren jedna moderni zakon po mjeri novog vremena”, smatra Purisic.

On je kazao da ce se radni odnos ubuduce zasnivati bez oglasavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeca i ustanove u drzavnom odnosno vlasnistvu lokalne samouprave.

,,U tim situacijama rok za oglasavanje ce biti tri dana i na taj nacin se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga”, dodao je Purisic.

Zakon je, kako je precizira, predvidio 50-ak slucajeva gdje ce se raskidati radni odnos bez vodenja disciplinskog postupka i u skracenoj proceduri.

,,Postoji niz drugih dobrih rjesenja, koja cemo ovih dana predstaviti zaintresovanoj javnosti”, zakljucio je Purisic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.