NOVI ZAKON

Predlog zakona o kreditnim institucijama ce, prema rijecima predlagaca, doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i smanjenju rizika u bankarskom sektoru, dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanovic smatra da bi trebalo sacekati sa njegovom primjenom.

Ministar finansija Darko Radunovic kazao je da ce se zakonskim rjesenjem omoguciti primjena novih bankarskih standarda usmjerenih na jacanje kapitalnih zahtjeva za banke, formiranje okvira za nove regulatorne zahtjeve u vezi sa likvidnoscu, kao i dodatne kapitalne zahtjeve za finansijske institucije od sistemskog znacaja.

Posebna paznja se, kako je dodao, posvecuje uredenju oblasti kao sto su jacanje korporativnog upravljanja, bolje interno upravljanje rizicima i jacanje supervizije.

,,Donosenjem novog zakona uspostavice se regulatorni okvir za poslovanje banaka koji ce doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i daljem razvoju finansijskih usluga, otkloniti nedostke vazecih zakonskih rjesenja, unaprijediti korporativno upravljanje bankama i dodatno smanjiti rizike u bankarskom sektoru”, ocijenio je Radunovic.

Damjanovic je kazao da je o predlozenim aktima vodena prilicno tajna javna rasprava.

“Javna rasprava je bila u uskom krugu, nista Privredna komora, nista zainteresovani akteri. Vile govore da je javna rasprava vodena u ‘tajnim kabinetima’ sa bankarima jednim po jedinim i da nije dato da se izade u javnost”, saopstio je Damjanovic.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulic, kazao je da u Predlogu zakona o kreditnim institucijama nema posebnih novina, osim transponovanja odredbi Bazela III u crnogorsko zakonodavstvo.

DF: Gradani zatocenici zelenaskih banaka

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulovic, smatra da su crnogorski gradani zatocenici zelenaskih komercijalnih banaka, kao i da je stvarnost u finansijskom sektoru jako negativna.

,,Ukoliko tu nemate odgovorne ljude koji ce voditi finansijski sektor i raditi na strucan i autonoman nacin, onda imate veliki problem”, rekao je Radulovic.

On je kazao da bi zbog ,,tajkunskog bankara” i rezimskog odnosa Centralne banke (CBCG) steta mogla iznositi i do 750 miliona eura.

Radulovic smatra da Crna Gora mora da sacuva trziste novca i da ima transparentan odnos komercijalnih banaka, dok su CBCG neophodni odgovorni ljudi, zbog cega postojeca uprava treba da da ostavku.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Rasko Konjevic, ocijenio je da se sada raspravlja o setu bankarskih zakona zbog negativnog iskustva s kraja prosle i pocetka ove godine koji je znacajan broj gradana i preduzeca dovelo u vrlo nezgodnu poziciju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.