NOVI ZAKON

Predlog zakona o kreditnim institucijama ce, prema rijecima predlagaca, doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i smanjenju rizika u bankarskom sektoru, dok nezavisni poslanik Aleksandar Damjanovic smatra da bi trebalo sacekati sa njegovom primjenom.

Ministar finansija Darko Radunovic kazao je da ce se zakonskim rjesenjem omoguciti primjena novih bankarskih standarda usmjerenih na jacanje kapitalnih zahtjeva za banke, formiranje okvira za nove regulatorne zahtjeve u vezi sa likvidnoscu, kao i dodatne kapitalne zahtjeve za finansijske institucije od sistemskog znacaja.

Posebna paznja se, kako je dodao, posvecuje uredenju oblasti kao sto su jacanje korporativnog upravljanja, bolje interno upravljanje rizicima i jacanje supervizije.

,,Donosenjem novog zakona uspostavice se regulatorni okvir za poslovanje banaka koji ce doprinijeti stabilnosti finansijskog sistema i daljem razvoju finansijskih usluga, otkloniti nedostke vazecih zakonskih rjesenja, unaprijediti korporativno upravljanje bankama i dodatno smanjiti rizike u bankarskom sektoru”, ocijenio je Radunovic.

Damjanovic je kazao da je o predlozenim aktima vodena prilicno tajna javna rasprava.

“Javna rasprava je bila u uskom krugu, nista Privredna komora, nista zainteresovani akteri. Vile govore da je javna rasprava vodena u ‘tajnim kabinetima’ sa bankarima jednim po jedinim i da nije dato da se izade u javnost”, saopstio je Damjanovic.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulic, kazao je da u Predlogu zakona o kreditnim institucijama nema posebnih novina, osim transponovanja odredbi Bazela III u crnogorsko zakonodavstvo.

DF: Gradani zatocenici zelenaskih banaka

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulovic, smatra da su crnogorski gradani zatocenici zelenaskih komercijalnih banaka, kao i da je stvarnost u finansijskom sektoru jako negativna.

,,Ukoliko tu nemate odgovorne ljude koji ce voditi finansijski sektor i raditi na strucan i autonoman nacin, onda imate veliki problem”, rekao je Radulovic.

On je kazao da bi zbog ,,tajkunskog bankara” i rezimskog odnosa Centralne banke (CBCG) steta mogla iznositi i do 750 miliona eura.

Radulovic smatra da Crna Gora mora da sacuva trziste novca i da ima transparentan odnos komercijalnih banaka, dok su CBCG neophodni odgovorni ljudi, zbog cega postojeca uprava treba da da ostavku.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Rasko Konjevic, ocijenio je da se sada raspravlja o setu bankarskih zakona zbog negativnog iskustva s kraja prosle i pocetka ove godine koji je znacajan broj gradana i preduzeca dovelo u vrlo nezgodnu poziciju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.