ISLANDSKE KOLEGE PORUCILE

Proces pristupanja Evropskoj uniji moze dati neophodni impuls za reforme u zemlji i omoguciti usvajanje evropskih standarda i bolji zivot gradana. Zadatak politicara je da cuvaju nacionalne interese svoje zemlje, te zato zakone ne treba mijenjati zbog samog procesa pristupanja Uniji, vec zato sto je to ispravno za samu Crnu Goru, porucili su islandski zvanicnici prilikom susreta sa clanovima Odbora za evropske integracije koji su juce posjetiliislandski parlament.

Delegaciju Odbora u kojoj su Slaven Radunovic, Daliborku Pejovic i Momcilo Martinovic, u Parlamentu Islanda ugostila je predsjednica Odbora za vanjske poslove Sigridur Andersen i njene kolege. Istaknuto je da Island cijeni prijateljske odnose sa Crnom Gorom i podrzava njene evroatlantske integracije, sto je dokazao i time sto je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore i ratifikovala Protokol o njenom pristupanju NATO-u.

Island razumije i podrzava ambicije Crne Gore za clanstvom u EU, zbog sveukupne istorije, kulture, turbulentnih desavanja u regionu i posebnih izazova zemalja regiona u oblasti vladavine prava i korupcije.

Kako se navodi u saopstenju Odbora, na Islandu nikada nije postojala politicka podrska za pristupanje EU, a ni javno mnjenje nije vecinski naklonjeno pristupanju Islanda Uniji, jer za Islandane, istorijski, suverenost i autonomija u odredivanju pravila imaju posebnu vaznost.

Prema rijecima islandskih kolega, ribarstvo i prirodni resursi su bili i ostaju glavna prepreka pristupanju Islanda EU. Medutim, na Islandu postoji opsti konsenzus o ucescu u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) i ova ideja nikada nije izgubila politicku podrsku. Kao clanica EEA, Island je vec usvojio 15 odsto ukupnog zakonodavstva EU, s fokusom na zakonodavstvo u oblasti unutrasnjeg trzista, shodno obavezama iz sporazuma o EEA. Iako neke od regulativa koje Island usvaja namecu velike troskove zemlji, koristi od ucesca u EEA i usvojeni standardi i prakse EU u posebno vaznim sektorima, kao sto je zivotna sredina, daleko prevazilaze ove troskove.

Osim sa domacinima, Odborom za vanjsku politiku, crnogorska delegacija se susrela i sa kolegama iz islandskog Odbora za zivotnu sredinu i komunikacije, na celu sa Ari Trausti Gudmundson potpredsjednikom Odbora.

On je crnogorske kolege upoznao sa nadleznostima Odbora, medu kojima su i razmatranje inovativnih rjesenja u oblasti zastite zivotne sredine.

“Crnogorski parlamentarci su pohvalili inicijativu islandskih kolega za izradu konkretnih i mjerljivih indeksa za procjenu uticaja projekata i politika na odrzivi razvoj Islanda, koji su sveobuhvatni i kojima se pokusavaju rijesiti cesti konflikti izmedu razvoja i zastite prirodnih resursa zemlje. Mehanizmi i indeksi mjerenja uticaja i odrzivosti su posebno vazni i zbog sve veceg razvoja i fokusa zemlje na turizam, a ovi indeksi su i vazan dio procesa donosenja budzetskih odluka u Parlamentu. Clanovi Odbora za evropske integracije su pohvalili razvijenu metodologiju i pristup, za koje smatraju da bi bile izuzetno korisne i primjenljive u crnogorskom kontekstu”, navodi se u saopstenju.

Na sastanku je razgovarano i o posebnim izazovima Crne Gore u odnosu na ispunjavanje obaveza iz pregovarackog poglavlja 27, koji se odnose na kvalitet zastite zasticenih podrucja, implementacione i kapacitete za zastitu, finansijske obaveze, te kapacitete za zastitu prirode na lokalnom nivou.

Parlamentarci su razmijenili iskustva i u vezi sa tretiranjem cvrstog otpada i otpadnih voda, uz poseban fokus na politiku i prakse recikliranja otpada. Jedna od tema razgovora bilo je i ucesce nevladinih organizacija u pripremi strategija i kljucnih regulativa vezanih za zastitu zivotne sredine, kao i u pracenju kvaliteta i uspjesnosti njihovog sprovodenja.

Posjeta Odbora za evropske integracije Islandu bice zavrsena sjutra, sastankom sa ekspertima iz Ministarstva za industriju i inovacije, kao i obilaskom dva vazna islandska hidroenergetska i geotermalna postrojenja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.