DUKANOVIC

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) pocela je rad na novoj digitalnoj tehnologiji, a to je i simbolicki pokazatelj napretka drzave, porucio je predsjednik Crne Gore Milo Dukanovic na svecanoj akademiji organizovanoj povodom 27. novembra – Dana RTCG i prelaska na HD signal.

“Mislim da iznosim stav velike vecine gradana kada kazem da RTCG kroz istinite, pouzdane i pravovremene informacije znacajno utice na poboljsanje zivota zajednice i stvaranje pozitivne atmosfere u drustvu. Time RTCG postaje partner i oslonac drzavnim organima, politickim i drustvenim subjektima, stvaralackoj zajednici i gradanima u izgradnji boljeg drustva”, naveo je Dukanovic.

On je na sinoc uprilicenoj Svecanoj akademiji u Hiltonu istakao da RTCG nije samo ugledna medijska kuca, od 2002. godine nacionalni Javni servis gradana Crne Gore, vec prije svega nezaobilazna drustvena institucija, kako je kazao, obrazovanja, kulture, nauke i demokratije u nasoj zemlji.

“Zelim da vjerujem da cete kao pripadnici najpoznatije crnogorske medijske kuce, u duhu jubileja i na bazi bogate tradicije, opravdati i zadrzati povjerenje koje ste stekli slijedeci vrijednosti i principe profesije, i da cete nastaviti da odgajate nove generacije novinara koje ce pomagati u izgradnji i razvoju Crne Gore kao moderne evropske drzave”, kazao je on.

RTCG je bila i ostala snazan promoter temeljnih vrijednosti savremene Crne Gore, kazao je Dukanovic.

“Afirmisanjem crnogorske milenijumske drzavnosti, antifasizma, tolerantnog i skladnog multinacionalnog, multikulturnog i multireligijskog drustva Crne Gore i kroz posebne programske sadrzaje na albanskom jeziku, kao i emisijama za Rome i za lica sa posebnim potrebama, RTCG je dala nemjerljiv doprinos mirnom i demokratskom procesu obnove drzavne nezavisnosti 2006. i njenom napretku na evropskom putu i clanstvu u NATO. Satelitski program je znacajno doprinio informisanju nasih iseljenika u svijetu i njihovoj vezanosti za Crnu Goru”, istakao je on.

Dukanovic je, podsjecajuci na istoriju Radio-Televizije Crne Gore i na njen doprinos i znacaj za savremeno crnogorsko drustvo, izrazio duboko uvjerenje da ce dalji tehnoloski, finansijski, profesionalni, kadrovski i statusni razvoj RTCG doprinijeti njenom pozicioniranju kao oslonca i predvodnika u stvaranju bolje Crne Gore.

“Zato moramo uraditi sve da se RTCG razvija kao moderan i nacionalni Javni emiter. Posljednjih nekoliko godina za modernizaciju i tehnoloske inovacije Javnog servisa iz drzavnog budzeta izdvojena su veoma znacajna sredstva”, kazao je Dukanovic.

Istorijski je dan za RTCG, saopstio je generalni direktor Javnog servisa Bozidar Sundic.

“Menadzment, Savjet, zaposleni, izveli su tehnolosku modernizaciju, RTCG staje rame uz rame s evropskim medijima” kazao je Sundic.

“Dobili smo alat, ali finalni proizvod zavisi od brzine i umijeca zaposlenih,” naveo je on.

Sundic je na svecanoj akademiji povodom 75 godina radija i 55 godina televizija inicirao promjenu naziva Radio Televizija Crne Gore u Crnogorska Radio Televizija.

“S ovog mjesta iniciram i promjenu naziva u Crnogorska radio-televizija. Cijenim da ce takva promjena biti cjelishodna i da treba da se uvrsti u zakon o RTCG. Ovakva promjena naziva ce biti cjelishodna i trebalo bi je uvrstiti u novi zakon o nacionalnom javnom emiteru”, istakao je Sundic.

“Promjene u samoj kuci nijesu lake, ali smo odlucni da vrata nase kuce otvorimo mladom kadru svih struka, koji treba da donese novu energiju. Cilj nam je da posveceno gradimo ovu medijsku kucu”, istakao je on.

“Zato ce nasa kuca biti etalon objektivnog informisanja to nije lako u moru laznih vijesti. Necemo teziti jeftinom spektaklu, nas je zadatak ne samo da objektivno informisemo, nego i da cuvamo mentalno zdravlje nacije. Hronicar dogadaja i vjerodostojan svjedok, prozor u svijet i saveznik Crne Gore na evropskom putu mora biti Javni servis. Ima propusta, ali oni su iskljucivo nasi, jer se Javni servis ureduje iskljucivo u Javnom servisu. Sa svakim cemo saradivati, ali nikome ne damo da nas ureduje,” naveo je Sundic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Da li su FBI, DEA i AFP revanšisti prema bivšem režimu?"
  on 17/07/2024 at 16:47

  Iz Demokratske Crne Gore pozdravili su međunarodnu akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina, na osnovu podataka EUROPOL-a, a uz podršku američkih FBI-a i DEA-e, kao i australijske agencije AFP.

 • O razrješenju Kovačevića sjutra na sjednici SO Nikšić
  on 17/07/2024 at 16:37

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Niksić Marka Kovačevića.

 • MJU: Nema uslova za raspuštanje SO Berane
  on 17/07/2024 at 16:16

  Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

 • Milatović sjutra na Samitu Evropske političke zajednice
  on 17/07/2024 at 15:48

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona. Samit će okupiti oko 50 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava- od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

 • “Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlantsku viziju”
  on 17/07/2024 at 15:35

  Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj i ambasadorka Albanije Žaklina Peto, tokom današnjeg sastanka, istakli su odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Albanije, te se usaglasili da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

 • Žalbe "Osmanagića" neosnovane, do sada policiji davali polovna vozila po cijeni novih
  on 17/07/2024 at 13:23

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je hitni pregovarački postupak za nabavku vozila za Upravu policije bio opravdan i sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je konstatovano da su žalbe DOO„Osmanagić“ neosnovane. 

 • Ministar da odgovara za nezakonitu nabavku vozila za policiju
  on 17/07/2024 at 12:53

  Poslanik DPS Nikola Rakočević istakao je da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije.

 • "SDP i URA bi jedan dan da nas ruše, a drugi da sa nama prave vlast u Budvi"
  on 17/07/2024 at 12:11

  U Pokretu Evropa sad ističu da su vrlo iznenađeni da SDP i URA koji taj pokret bez ikakvih argumenata, radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, danas upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi.

 • Nikolić: Tekst rezolucije o Jasenovcu nije u Službenom listu jer taj dokument ne postoji
  on 17/07/2024 at 11:05

  Tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o radu poslanik DPS Andrija Nikolić poručio je da "u škrinji predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića leži usvojeni tekst rezolucije o Jasenovcu koji iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu".

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 eura do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

 • Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati
  on 17/07/2024 at 11:30

  Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

 • Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu
  on 17/07/2024 at 07:45

  Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

 • Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na izgradnji autoputa Beograd – Južni Jadran
  on 16/07/2024 at 15:33

  Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, potpisali su Memorandum o poslovnoj saradanji na izgradnji autoputa E-763, Beograd – Južni Jadran, na dionicama Požega – Boljare i Mateševo – Boljare, saopšteno je iz te kompanije. Kako su kazali, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće – Požega.

 • Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku
  on 16/07/2024 at 15:28

  Privredni sud u Podgorici ni danas nije donio odluku da li će Vektra Boka otići po drugi put u stečaj. Ročište je odgođeno na zahtjev Privrednog suda, jer je došlo do smjene privremenog stečajnog upravnika Jovana Lopušine, potvrdio je za RTHN vlasnik Elena grupe, Danilo Matijašević koji je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Novi datum ročišta još uvijek nije određen.

 • Inspektori izrekli kazni u vrijednosti većoj od 900.000 eura
  on 16/07/2024 at 14:26

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura.

 • "Sve spremno za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom sezone"
  on 16/07/2024 at 14:07

  Elektrodistributivna mreža srpemna je za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).