CALIMS

U Crnoj Gori neophodno je vise prijavljivati nezeljena dejstva ljekova, kako bi zdravstveni radnici imali evidenciju o tome, porucili su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), navodeci da trecina osoba starijih od 75 godina uzima vise od sest ljekova dnevno.

Internacionalna kampanja o bezbjednosti primjene ljekova sprovodi se putem drustvenih mreza u 57 drzava.

Predstavnica CALIMS-a Veselinka Vukicevic kazala da je tema ovogodisnje kampanje istovremena primjena velikog broja ljekova i rizici koje oni nose.

,,Primjena ljekova je neophodna, narocito kod starijih osoba i hronicnih bolesnika, ali takva primjena nosi rizik od ispoljavanja njihovog nezeljenog dejstva”, istakla je Vukicevic na konferenciji za novinare.

U Crnoj Gori, kako je rekla, trecina osoba starijih od 75 godina uzima vise od sest ljekova dnevno, i tada je vazno da pacijent uzima ljekove onako kako je propisano.

,,Vazna tema je primjena ljekova kod djece, u trudnoci i prilikom dojenja, jer djeca drugacije reaguju na ljekove i stoga se strogo mora voditi racuna”, kazala je Vukicevic.

Ocigledno je, kako je navela, da su ljekovi u prometu kvalitetni, bezbjedni i odgovarajuceg kvaliteta, ali da njihovu primjenu prati odredeni rizik.

Prema njenim rijecima, da bi neki lijek dobio dozvolu za stavljanje u promet neophodno je da koristi od njegove primjene znacajno prevazilaze pratece rizike.

,,Osnovni bezbjednosni profil nekog lijeka poznat je prije nego sto se on nade u prometu i prije nego sto pocne da se primjenjuje kod ljudu”, kazala je Vukicevic.

Kako je navela, vazne su informacije koje se kasnije dobijaju i iz prakse, kada je lijek vec u primjeni.

Prema njenim rijecima, zdravstveni radnici imaju obavezu da svaku sumnju ili nezeljeno dejstvo lijeka prijave CALIMS-u.

,,Zdravstveni radnici sumnju nezeljenog dejstva lijeka mogu prijaviti popunjavanjem odgovarajuceg obrasca koji je dostupan na portalu Agencije, putem informacionog sistema zdravstvene zastite i pomocu aplikacije za online prijavu”, rekla je Vukicevic.

Smisao i cilj prijavljivanja je, kako je objasnila, prikupljanje informacija o ljekovima koji se koriste, jer ce tada njihova propisivacka praksa biti racionalnija.

,,Prijavljivanje dejstva ljekova u Crnoj Gori pocelo je osnivanjem CALIMS-a”, rekla je Vukicevic.

U Crnoj Gori, kako je istakla, postoji funkcionalan sistem gdje zdravstveni radnici prijavljuju Agenciji sumnju na nezeljena dejstva ljekova.

,,Nas zadatak je da i dalje razvijamo kulturu prijavljivanja, kako bi evidencija o nezeljenim dejstva ljekova postala praksa crnogorskih zdravstvenih radnika”, rekla je Vukicevic.

Predstavnica CALIMS-a Maja Stankovic kazala je da pacijenti nezeljene reakcije na lijek prijavljuju od 2009. godine.

,,Pacijenti nemaju pravo, odnosno ne prijavjuju Agenciji za ljekove sumirana nezejena dejstva vec komuniciraju preko zdravstvenih radnika, bez obzira na njihovu specijalnost”, kazala je Stankovic.

Ona je dodala da u nacionalnoj bazi ima 1,3 hiljada sumnji na nezeljena dejstva lijeka.

,,Najvise se prijavljuju nezeljena dejstva iz grupe citostatika, sto je ocekivano jer su to specificni ljekovi. Najcesca nezeljena dejstva su ona koja spadaju u poremecaj koze i potkoznog tkiva”, kazala je Stankovic.

Prema njenim rijecima, 65 odsto prijavljenih dejstava nije ozbiljnog karaktera.

Predstavnici CALIMS-a nijesu odgovorili na pitanje zasto su cijene pojedinih ljekova tri puta skuplje u Crnoj Gori nego u Srbiji i kazali da je to pitanje za ostale institucije u sistemu zdravstva a ne samo za CALIMS.

Kod djece treba biti posebno kritican

Predstavnica Udruzenja pedijatara Veselinka Durisic porucila je da nezeljene efekte ljekova treba prijavljivati.

Ona je rekla da se nekada iz najbolje namjere pribjegne primjeni velikog broja ljekova.

,,Nezeljena dejstva kod djece manifestuju se kao kod odraslih. Uglavnom su to prolazne pojave i ne ostavljaju dugorocne posljedice ali ih je bitno zapazavati”, rekala je Durisic.

Ona je kazala da kod djece treba biti posebno kritican pri pripisivanju ljekova da se ne bi stvorila zavisnost.

Predstavnica Doma zdravlja Ana Ivanovic Vukcevic rekla je da su djeca najosjetljivija populacija.

,,Prijavljujemo nezeljene reakcije na vakcinu i to su najcesce do sada lokalne reakcije na kozi u vidu otoka kao i povecane temperature. To su ocekivane reakcije koje nisu opasne”, porucila je Ivanovic Vukcevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.