Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1373. Durad I Balsic izdao je prilikom posjete Dubrovniku povelju kojom je potvrdio povlastice dubrovackim trgovcima u Zeti. Durad Balsic je poveljom potvrdio prava koja su Dubrovcani imali za vrijeme ranijih vladara, garantovao im slobodno kretanje i trgovinu i obecao da ce one koji dubrovackim trgovcima nanesu stetu predati, a ukoliko to ne bude moguce sam ce stetu nadoknaditi. Zauzvrat, Dubrovcani su obecali da ce mu placati svetodimitarski dohodak.

1715 – Uoci mletacko-turskog rata, Mletacka republika povela je siroku agitaciju medu crnogorskim plemenima nudeci im pokroviteljstvo. Pregovori s vladikom Danilom o saveznistvu nijesu dali rezultate, a Veneciji je jedino uspjelo da pridobije Grbljane koji su prihvatili pokroviteljstvo Republike na temelju autonomnih prava i povlastica, dobijenih jos u Kandijskom ratu 1647.

1835 – Roden je americki pisac Semjuel Lenghorn Klemens, poznat kao Mark Tven, jedan od najvecih humorista svjetske knjizevnosti. Bio je oficir rjecne plovidbe na Misisipiju, novinar i predavac. Izpod povrsine humoristickih prica u poznijim djelima odslikana je teznja za jednakoscu i drustvenom pravdom, vjera u ljudske vrijednosti i osuda tiranije mocnih. Svjetsku slavu stekao je romanima “Pustolovine Toma Sojera”, “Zivot na Misisipiju”, “Pustolovine Haklberi Fina”, “Zivot na dvoru kralja Artura”.

1874 – Roden je engleski drzavnik Vinston Lenard Spenser Cercil, premijer Velike Britanije 1940-45. i od 1951-55, voda Konzervativne stranke od 1940. Kao jedan od velikih protagonista pobjede nad fasistickim silama, ucestvovao je na svim vaznim saveznickim konferencijama (Moskva, Teheran, Jalta, Potsdam). Autor je i zapazenih knjizevno-publicistickih djela, a za “Memoare iz Drugog svjetskog rata” dobio je 1953. Nobelovu nagradu za knjizevnost.

1900 – Umro je engleski pisac irskog porijekla Oskar Vajld, pravo ime Fingal O’ Flaerti Fils. Pisao je pjesme, pripovjetke, komedije i romane. Njegovo demonstrativno krsenje viktorijanskih drustvenih konvencija zavrsilo se dvogodisnjom kaznom zatvora (1895) zbog homoseksualizma. Umro je u egzilu u Parizu u bijedi i nemilosti, a stogodisnjica njegove smrti svecano je obiljezena u Londonu u Vestminsterskoj opatiji, u Parizu, Dablinu i Njujorku. Poznata djela: “Slika Dorijana Greja”, “Vazno je zvati se Ernest”, “Lepeza ledi Vindermer”, “Srecni princ i druge price”.

1918 – Nakon zavrsetka Podgoricke skupstine, pristalice bezuslovnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije, srusile su i bacile u Moracu spomenik-obelisk koji je bio podignut u slavu Velikog vojvode Mirka i crnogorskih junaka palih u oslobodilackim ratovima.

1955 – Umro je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzicke akademije u Beogradu (1945-55). U teznji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je u svom djelu elemente muzickog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzickom tehnikom. Poznata djela: “Balkanofonija”, “Simfonija Orijenta”, “Simfonijski ep”, “Pesme moje majke”, scenska muzika.

1956 – U Pragu je umro Ludvik Kuba, ceski folklorist i slikar. Putujuci po slovenskim zemljama napravio je niz dragocjenih zapisa iz muzicke etnografije, ali i o ljudima i krajevima koje je posjecivao. U Crnoj Gori je boravio tokom 1890. i 1891. U namjeri da sakuplja narodne pjesme, napravio je brojne crteze, akvarele i ulja, i napisao tekstove objavljene u knjizi <>, korisne za etnologe i etnomuzikologe.

1977 – U Beogradu je umro srpski i jugoslovenski pisac Milos Crnjanski, jedan od prvaka moderne srpske proze poslije Prvog svjetskog rata, urednik prvog modernistickog casopisa “Dan” (1919), autor poetskog romana “Seobe”. Njegovo djelo “Roman o Londonu” smatra se prvim velikim kosmopolitskim romanom u srpskoj knjizevnosti. Pisao je i poeziju, pripovjetke i drame. Bavio se i novinarstvom i politikom, a Drugi svjetski rat zatekao ga je u diplomatskoj sluzbi u Rimu. Do 1965, kada se vratio u Beograd, zivio je kao emigrant u Londonu.

2006 – Haski tribunal osudio je bivseg generala Vojske Republike Srpske Stanislava Galica na dozivotnu kaznu zatvora za opsadu Sarajeva 1992-1994. Dozivotna kazna Galicu prva je takva pravosnazna presuda u istoriji Tribunala.

2007 – Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je suspendovao ucesce Rusije u kljucnom posthladnoratovskom sporazumu o naoruzanju u Evropi. Takav potez omogucio je Rusiji da svoje vojne snage moze rasporedivati blize zapadnoj Evropi.

2008 – U Rumuniji su odrzani prvi parlamentarni izbori od ulaska u EU 2007, na kojima su uz jednak broj glasova pobijedile Socijaldemokratska partija i Demokratska liberalna partija.

2009 – Savjet Evropske unije donio je odluku kojom su ukinute vize gradanima Crne Gore, Srbije i Makedonije za put u zemlje Sengen zone. Odluka se odnosi na slobodan ulazak s pasosem u sve zemlje Evropske unije osim Velike Britanije i Irske.

2009 – U 81. godini, u Beogradu je umro srpski pisac Milorad Pavic. Proslavio se romanom “Hazarski recnik” (1984), a medu njegovim poznatim djelima su i “Istorija srpske knjizevnosti baroknog doba” i roman “Predeo slikan cajem”.

2011 – Sest najvecih svjetskih centralnih banaka – Federalne rezerve SAD, Evropska centralna banka, Banka Engleske, te centralne banke Kanade, Japana i Svajcarske objavile su program zajednicke akcije u cilju pruzanja podrske globalnom finansijskom sistemu. Banke su se udruzile radi omogucavanja jeftinije kupovine americkih dolara i ostalih vaznih valuta bankama, domacinstvima i kompanijama.

2011 – U Velikoj Britaniji odrzan je najveci strajk radnika javnog sektora u posljednjih nekoliko decenija. Protesti su organizovani sirom zemlje zbog zahtjeva Vlade da se podigne starosna granica za odlazak u penziju i poveca mjesecni penzioni doprinos, sto je bio dio mjera za smanjenje britanskog javnog duga koji je iznosio 967 milijardi funti. U strajku je ucestvovalo dva milona ljudi, medu kojima i sluzbenici iz premijerovog kabineta.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1903 – U Hagu je potpisan sporazum o razmjeni paketa putem postanskih uputnica izmedu Crne Gore i Holandije.

2005 – Francuski hirurzi saopstili su da su izvrsili prvu djelimicnu transplataciju lica u svijetu. Oni su napravili novi nos, bradu i usne 38-godisnjoj zeni koju je unakazio pas.

2010 – Obilna kisa izazvala je poplave u vecini crnogorskih opstina. U najugrozenijim podrucjima poplavljene su brojne kuce i imanja, a nabujale rijeke ostetile su drzavne i lokalne puteve i porusile mostove.

2012 – Katolicka crkva u svojoj najvecoj biskupiji u Milanu otvorila je posebnu telefonsku liniju za uslugu istjerivanja davola, kako bi odgovorila na veliki broj zahtjeva gradana. Svestenik biskupije Andelo Maskeroni, glavni istjerivac davola od 1995, izjavio je tim povodom da je Rimska kurija imenovala duplo vise egzorcista kako bi odgovorila na udvostruceni broj zahtjeva za pomoc. Maskeroni je ocijenio da je broj zahtjeva za istjerivanje davola porastao zbog roditelja koji imaju probleme sa svojom neposlusnom djecom, jer obicno oni zovu, zabrinuti zasto dijete ne ide u skolu, zasto uziva drogu, ili im se suprotstavlja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • Počinje ramazanski post
  on 22/03/2023 at 11:34

  Prvi dan posta u mjesecu ramazanu počinje večeras nakon zalaska sunca. Direktor Medrese ,,Mehmed Fatih" Amer efendija Šukurica objasnio je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro“ značaj ramazana za vjernike islamske vjeroispovjesti i čestitao dolazeći praznik.

 • Tenis i zdravlje: Martina Navratilova: „Slobodna sam, pobedila sam rak"
  on 22/03/2023 at 11:27

  Osvajačici 18 grend slem titula, kojoj je prethodno 2010. otkriven rak dojke, krajem prošle godine dijagnostikovan je kancer grla i dojke.

 • Milatović sa predstavnicima većine o formiranju vlasti u Podgorici
  on 22/03/2023 at 11:20

  Predsjednički kandidat i zamjenik predsjednika Pokreta "Evropa sad", Jakov Milatović, sastao se danas sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima u Podgorici, koji su održani 23. oktobra. Tema je, između, konstituisanje buduće lokalne vlasti u glavnom gradu.

 • Njemačka štampa: Flik „dobio korpu“ od Samardžića
  on 22/03/2023 at 11:04

  Samardžić je, kako prenosi portal Sport1, imao „više razgovora“ sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem. Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah „imati važnu ulogu“.

 • Ukrajina i Rusija: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu, Erdogan podržao finsko pridruživanje NATO savezu
  on 22/03/2023 at 10:57

  387. dan rata: Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Čuvanje vodnih rasursa jedan od prioriteta
  on 22/03/2023 at 10:45

  Čuvanje i racionalno iskorišćavanje vodnih resursa jedan je od prioriteta ljudske zajednice, istakli su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) pozivajući pojedince i organizacije da preduzmu akciju kako bi promijenili način na koji koriste vodu.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Počelo suđenje zbog sječe stare borovine: Šteta 33 eura
  on 22/03/2023 at 10:24

  Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

 • "Sastanak potvrda otvaranja dvojezičnog odjeljenja u podgoričkoj gimnaziji"
  on 22/03/2023 at 16:09

  Sastanak sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem, potvrda skorog otvaranja dvojezičnog odjeljenja u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović", kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

 • Abazović: Narko-kartel nas je držao i u političkim čeljustima
  on 22/03/2023 at 15:28

  Premijer Dritan Abazović upoznao je specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara sa najnovijim akcijama crnogorskih institucija u borbi protiv kriminala, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

 • Teško da će raspravljati o Zakonu o porijeklu imovine ovog mjeseca
  on 22/03/2023 at 14:14

  Iako je početkom marta bilo najavljivano da će Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom do kraja ovog mjeseca biti unaprijeđen i usvojen, do toga teško da će doći s ozirom da od kraja februara nije održana nijedna sjednica Radne grupe za unapređenje ovog , često kritikovanog, zakonskog teksta.

 • "Hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava"
  on 22/03/2023 at 11:44

  Crna Gora mora da se refokusira na put pristupanja EU. Nakon jednog broja zabrinjavajućih odluka koje su donešene u prethodnoj godini suprotno savjetima Evropske komisije i Venecijanske komisije, u 2023. godini je hitno potreban odlučan i opipljiv napredak u oblasti vladavine prava, u kojoj postoje dobro poznati ključni nedostaci, poručio je šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Majkl Miler.

 • O vlasti nakon izbora, podrška Milatoviću u drugom krugu
  on 22/03/2023 at 11:20

  Konkretni razgovori o formiranju vlasti u Podgorici počeće nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, uoči kojeg je nova podgorička većina podržala kandidata Pokreta "Evropa sad", Jakova Milatovića. On se danas u Podgorici sastao sa predstavnicima pobjedničkih koalicija na lokalnim izborima, koji su održani 23. oktobra.

 • Pad podrške NATO-u da zabrine sve odgovorne u državi
  on 22/03/2023 at 10:40

  Član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković kazao je da pad podrške NATO alijansi u Crnoj Gori treba da zabrine sve odgovorne strukture u državi.

 • Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost
  on 22/03/2023 at 06:59

  Sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK) biće održan danas i sjutra u Podgorici, u hibridnom formatu.

 • Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav
  on 21/03/2023 at 18:03

  Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta. Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

 • "Izgradili smo se kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi"
  on 21/03/2023 at 17:09

  Socijalistička narodna partija (SNP) se za 25 godina izgradila kao partija časnih i pravdoljubivih ljudi koji su posvećeni velikim idejama jednakosti i socijalne pravde, ali i onih koji su spremni i na sopstveno odricanje radi zajedničkog dobra svih.

 • Značajna saradnja Crne Gore i S.Makedonije u domenu odbrane
  on 21/03/2023 at 15:27

  Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić razgovarao je na marginama Šumanovog foruma u Briselu sa sa ministarkom odbrane R. Sjeverne Makedonije Slavjankom Petrovskom i istakao značajnu saradnju dvije zemlje u domenu odbrane.

 • Praviti što više izvora zelene energije
  on 22/03/2023 at 16:23

  U Crnoj Gori neophodno je napraviti što više izvora zelene energije, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović.

 • Pregova se o izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica
  on 22/03/2023 at 15:57

  U toku su preliminarni pregovori za izgradnju druge dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

 • Banke u plusu 83,3 miliona eura
  on 22/03/2023 at 13:44

  Pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu na kraju decembra prošle godine zabilježilo je svih 11 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 83,3 miliona eura.

 • Spajić: Podrška SDT-u da ispita emisiju obveznica
  on 22/03/2023 at 12:34

  Predsjednik Pokreta "Evropa sad", Milojko Spajić, saopštio je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima njegovu punu podršku da ispita slučaj emisije obveznica iz 2020. godine.

 • Vujanović: Nema rizika od dužničkog ropstva prema Kini
  on 22/03/2023 at 10:57

  Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

 • Nova pravila neće uticati na obračun zatezne kamate
  on 22/03/2023 at 10:20

  Od 1. aprila počeće primjena odredbe odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kojom se utvrđuju uslovi i pravila za stupanje dužnika u status neispunjavanja obaveza, čime se uvode posebna pravila računanja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

 • Narednog mjeseca počinje proizvodnja u Željezari
  on 22/03/2023 at 07:08

  U nikšićkoj Željezari bi narednog mjeseca trebalo da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, a do juna se očekuju prvi megavati, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana, saopštio je direktor EPCG - Željezara, Đorđije Manojlović.

 • Crnogorske banke stabilne, nove kontrole iz predostrožnosti
  on 21/03/2023 at 18:41

  Crnogorske banke su stabilne i likvidne, pa nema naznaka da bi se aktuelna bankarska kriza u Americi i Švajcarskoj mogla preliti na našu zemlju, kazali su TVCG iz Centralne banke. Zbog predostrožnosti, ipak, su naložili nove kontrole finansijskih institucija, dok su od MMF-a tražili analizu potencijalnog prenosa rizika s američkog na crnogorsko bankarsko tržište.

 • Bankrot SVB nema uticaja na banke u Crnoj Gori
  on 21/03/2023 at 15:16

  Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) saopštili su da bankrot Banke Silicijumke doline - Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse banka u ovom trenutku ne može uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarski sistem kao cjelinu. Poručili su i da pažljivo prate situaciju, iako je, imajući sve parametre u vidu, mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana.

 • USSCG: "Umanjiti i akcize na gorivo"
  on 21/03/2023 at 13:28

  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.