PRIBILOVIC OCIJENILA

Crna Gora je lider u region ne samo kada je rijec o javnoj upravi, vec i u mnogim drugim kategorijama, ocijenjeno je na sastanku ministarke javne uprave, Suzane Pribilovic sa predstavnicima diplomatskih predstavnistava i medunarodnih organizacija.

Pribilovic je sastanak organizovala povodom tri godine rada Ministarstva javne uprave (MJU).

Ona je istakla da je, uz podrsku Vlade, MJU u protekle tri godine iniciralo i realizovalo brojne aktivnosti u pravcu unapredenja rada javne uprave i postizanja cilja da ona bude efikasna, ekonomicna i transparentna.

Pribilovic je, kako je saopsteno iz MJU, ocijenila da su, osnivanjem tog Vladinog resora 2016. godine, storeni uslovi da se proces reforme javne uprave intenzivira u Crnoj Gori.

,,Trenutno se odvija vise aktivnosti u Crnoj Gori, sa ciljem da se svi sistemi konsoliduju i omoguci gradanima i privredi da dobiju kvalitetnu i brzu uslugu od javne administracije i na taj nacin smanje biznis barijere”, kazala je Pribilovic.

Ona je naglasila da je Vlada posvecena digitalnom razvoju i modernizaciji javne uprave.

Kako je navela, u oblasti pruzanja usluga, od 2016. do ove godine fokus je bio na unapredenju eUprave i kreiranju elektronskih usluga.

“Uspostavljen je jedinstveni informacioni sistem za elektronsku razmjenu podataka izmedu drzavnih organa i organa drzavne uprave. MJU je pokrenulo uspostavljanje nacionalnog identifikacionog dokumenta u Crnoj Gori”, kazala je Pribilovic.

Ona je rekla da ostvareni napredak pokazuje da je zadovoljstvo gradana pruzenim uslugama u Crnoj Gori poraslo najvise u regionu.

“Ove godine je porastao stepen zadovoljstva gradana pruzenim uslugama na 66 odsto u odnosu na 2017. kada je procenat iznosio 42 odsto”, saopstila je Pribilovic i porucila da ce Vlada i MJU progresivno raditi na daljem unapredenju javne uprave.

Sef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Herman Spic, saopstio je da je uspostavljanje MJU bio strateski odgovor crnogorske Vlade na potrebu intenziviranja procesa reforme javne uprave, stvaranjem sistema koji ce gradanima obezbijediti brzu, bolju i jeftiniju uslugu.

On je kazao da je Evropska komisija podrzala reformu javne uprave u Crnoj Gori s programom od 15 miliona EUR i dodatnih 11,8 miliona za reformu upravljanja javnim finansijama.

Prema rijecima Spica, MJU sprovodi ne samo duboku transformaciju u odnosima s gradanima i privredom, vec i u strukturi i organizaciji javne uprave.

“Kljucni rezultat je pomak sa zakonodavstva na implementaciju u pogledu ispunjavanja indikatora reforme javne uprave do stvarnog uticaja reforme na zivot gradana”, kazao je Spic.

On je ocijenio da je u protekle tri godine pravni okvir u oblasti sluzbenickog sistema na centralnom i lokalnom nivou znacajno poboljsan stvaranjem uslova za zaposljavanje i napredovanje u karijeri na temelju zasluga.

Kako je naveo, drzavna uprava je reorganizovana smanjenjem broja organa uprave i uspostavljanjem jasnih linija odgovornosti.

,,Digitalna revolucija postala je prioritet te adminisatracije, koja prepoznaje potrebu radikalnih promjena svojih poslovnih procesa kao nacina za podsticanje drustvenog i ekonomskog razvoja”, rekao je Spic.

On je istakao da je Plan optimizacije usporio rast zaposlenosti u javnoj upravi, ali je ukazao i na nedostatke u sistemu koje je potrebno rijesiti.

“Istovremeno, javna rasprava koja je u toku o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama ponovno je dokazala vaznost transparentnosti i odgovornosti javne uprave”, kazao je Spic.

Direktor SIGMA-e, Gregor Virant, saopstio je da skoro svi indikatori pokazuju da je Crna Gora u mnogim kategorijama lider u region.

“Ne samo kada je rijec o javnoj upravi, vec i sire, u smislu bruto domaceg proizvoda, vladavine prava, unapredenja poslovnog ambijenta”, naveo je Virant.

On je ocijenio da je osnivanje MJU bio odlican potez i da je Vlada time pokazala kako je reforma javne uprave jedan od politickih prioriteta i fundamentalnih procesa prosirenja EU.

,,MJU je za tri godine ostvarilo mnogo. Postignut je veliki napredak u raznim oblastima, uspostavljen je jedan kvalitetni zakonodavni okvir u oblasti organizacije javne uprave na centralnom nivou, u tom smislu Crna Gora je bolja od mnogih drzava clanica EU”, istakao je Virant.

Sto se tice preglednosti tipologije organa javne uprave, Virant je naveo da je ostvaren napredak u oblasti drzavne sluzbe, zaposljavanja zasnovanog na zaslugama i uspostavljen kvalitetan mehanizam monitoringa i evaluacije reforme javne uprave.

On je ocijenio da je zadovoljsto gradana pruzenim uslugama u posljednjih nekoliko godina znatno poraslo, i da su SIGMA-ina mjerenja ove godine pokazala znatan napredak Crne Gore u odnosu na 2017, pogotovo u oblasti pruzanja usluga.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.