ZENSKI PARLAMENT

Borba protiv trgovine ljudima i nasilja nad zenama mora biti zajednicka za sve segmente drustva, a Crna Gora ne smije te pojave tolerisati, poruceno je na zasjedanju Zenskog parlamenta.

Predsjednica skupstinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, kazala je da je 2019.godina vazna jer se slavi 100 godina od politickog angazovanja zena u politici, kao i 150 od osnovanja zenskog instituta.

Crna Gora, kako je dodala, ima relativno dobar zakonodavni okvir a i strateski dokumenti su orodnjeni.

“U ovom sazivu, je najveci broj zena, otkad postoji parlamentarizam i sada imamo 29,63 odsto zena u sastavu parlamenta”, kazala je Drobnjak i dodala da je uprkos tome ostalo jos puno posla.

Prema njenim rijecima, u okviru ekonomskog osanazivanja zena se vidi pomak ali nema napredaka ako nema moci u politici. “Povecanjem broja zena u politici, povecan je broj zena u preduzetnistvu”, rekla je Drobnjak.

Kako je navela, potrebno je unaprijediti zakonodavni okvir i ojacati kaznenu politiku.

Ona je najavila da Odbor za rodnu ravnopravnost “krece u novu pricu” a to je rodno odgovorno budzetiranje i agro budzet ce biti pilot projekat.

Povecati kvotu za poslanice

Predsjednik Skupstine, Ivan Brajovic, rekao je da je vazno sto se organizuju sjednice Zenskog parlamenta kako bi se u fokus stavila pitanja za polozaj zena u drustvu.

“Svaki nas dan mora biti posvecen borbi protiv svih nasilja. Nas svaki napor mora imati za cilj da Crna Gora postane drustvo koja ne tolerise bilo koju vrstu nasilja”, porucio je Brajovic.

Kako je kazao, drzava se stalno suocava sa podacima da je svaka druga zena tokom zivota izlozena nekoj vrsti nasilja.

Brajovic je podsjetio da je prosle godine svaka peta zena bila zrtva nasilja, a da veliki broj ovih djela ostaje neprijavljen.

On je rekao da bi bilo dobro da parlament da podrsku predlogu o povecanju minimalne kvote poslanica na 40 procenta.

“To ce biti potvrda opredijeljenosti poslanika da stvaraju drustvo ravnopravnosti”, zakljucio je Brajovic.

Nasilje ne poznaje granice

Zamjenik Ombudsmana Sinisa Bjekovic rekao je da je nasilje u porodici strukturalni problem i pojava koja se preliva, ne prepoznaje drustvene, ekonomske niti nacionalne granice.

“Ona predstavlja ozbiljno krsenje ljudskih prava i sloboda i posebni je oblik diskriminacije. Ona je u percepciji gradana prepoznata i to u velikom obimu”, porucio je Bjekovic.

On je ukazao da Institucija Zastitnika ima pad priliva ovih predmeta, a da su dva potencijalna razloga ta to.

“Ili su oni koji su ranije bili pred institucijama ombudsmana obeshrabljeni, ili je poraslo povecanje povjerenja u drzavne organe”, kazao je Bjekovic.

Kako je rekao, iskustva u prakticnom radu govore da se radi o povecanju povjerenja u drzavne organe.

Trgovina ljudima prioritet sudova

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, porucila je da je trgovina ljudima zlocin, i oblik modernog ropstva.

“Predmeti trgovine ljudima imaju prioritet u radu sudstva a do sada je bilo 18 slucajeva”, navela je Medenica.

Ona je rekla da osnovna funkcija krivicnog pravosuda mora biti u tome da se prepoznaju potrebe i interesi zrtava.

“Tezeci ispunjavanju najboljih standarda zastite i podrske zrtvama u svim sudovima osnovali smo sluzbu za podrsku usluge i kako bi se smanjio broj zrtava”, navela je Medenica.

Ona smatra da su zene kao ranjiva kategorija stanovistva zrtve trgovine ljudima u najvecem broju slucajeva.

“To govori o jasnoj rodnoj dimenziji a ujedno nas opominje da moramo jacati sposobnosti i kapacitete sudskog sistema kako bi im se obezbijedilo ispunjenje zagarantovanih prava”, rekla je Medenica.

OEBS ce nastaviti sa podrskom

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, rekao je da Crna Gora godinu nakon obnove drzavnosti donijela Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

“Crna Gora kao drustvo prepoznala je vrijednost zene unutar sebe i odredila smjernice preko kojih ce najbolje uticati na ravnopravnost zene u drustvu. Treba raditi na tome prije svega u porodici, zajednici, lokalnoj zajednici, saradnji medu drzavama i uciti od pozitivnih primjera”, porucio je Zenka.

Ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, rekla je da ovo nije problem samo u Crnoj Gori.

Prema njenim rijecima, OEBS ce nastaviti da pruza podrsku Crnoj Gori po pitanju rodne ravnoporavnosti.

Ministar unutrasnjih poslova Mevludin Nuhodzic, rekao je da je trgovina ljudima kompleksan fenomen koji zahtijeva sistemski i sveobuhvatan pristup.

Zbog toga, dodao je, u kontinuitetu se preduzimaju aktivnosti za kvalitetno sprovodenje mjera iz Strategije borbe protiv trgovine ljudima.

“Nastavili smo da ulazemo dodatne napore na jacanju institucionalnih kapaciteta i stvaranju boljih uslova za pruzanje zastite zrtava trgovine ljudima”, rekao je Nuhodzic.

On je podsjetio da su formirali posebnu organizacionu jedinicu za suzbijanje trgovine ljudima, krijumcarenja i ilegalnih migracija u Upravi policije, kao i Operativni tim kojim rukovodi visi drzavni tuzilac.

Nuhodzic se osvrnuo na rezultate u borbi protiv trgovine ljudima u ovoj godini.

“Zbog izvrsenja ovog krivicnog djela na stetu pet osoba procesuirana su 3 lica. U odnosu na cetiri zrtve, u toku je postupak pred sudom, dok je u odnosu na jednu zrtvu, u aprilu ove godine, Visi sud u Podgorici donio presudu protiv 2 ucinioca, kojom je jedno lice osudeno na kaznu zatvora u trajanju od 17 godina, a drugo lice na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina”, rekao je Nuhodzic.

Nuhodzic je kazao da Ministarstvo unutrasnjih poslova posveceno radi na primjeni Konvencije Savjeta Evrope o sprjecavanju i borbi protiv nasilja u porodici.

“Prosle godine smo formirali Operativni tim za borbu protiv porodicnog nasilja koji, kroz zajednicki rad drzavnih institucija, pravosudnih organa i nevladinih organizacija, postize dobre rezultate”, kazao je Nuhodzic.

Borba mora biti zajednicka

On je istakao da policijski sluzbenici postupaju shodno procedurama i smjernicama iz novog Protokola o prevenciji i zastiti od nasilja nad zenama i nasilja u porodici, a poseban akcenat je stavljen na procjenu rizika.

“U periodu od januara do novembra, izvrseno je 228 krivicnih djela Nasilje u porodici ili porodicnoj zajednici i 33 krivicna djela koja se dovode u vezu sa porodicnim nasiljem. Uprava policije je podnijela 1.304 prekrsajne prijave zbog izvrsenih 1.479 prekrsaja iz Zakona o zastiti od nasilja u porodici”, saopstio je Nuhodzic.

Prema njegovim rijecima, nasilje nad zenama je problem svakog drustva.

“Zato je veoma vazno da ohrabrimo zene da ne trpe i ne prikrivaju nasilje. Nemamo pravo da ne reagujemo na nasilje, da cutimo i da zatvaramo oci. Nasa je zajednicka odgovornost da gradimo drustvo koje osuduje svaki vid nasilja i prijavljuje svaki slucaj, kako bi broj zrtava bio manji”, porucio je Nuhodzic.

Kako je naveo, za nasilje nema i ne smije biti opravdanja.

“Licno cu se snazno zalagati za poostravanje kazni za sva krivicna djela sa elementima nasilja. Borba protiv trgovine ljudima i protiv nasilja nad zenama zajednicka je borba svih subjekata drustva”, rekao je on

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.