POPOVIC U FRANCUSKOJ

Potrebno je da konacno razmislimo o novom konceptu liberalizma, prilagodenom 21. vijeku, a ne 19. ili 20. koji i dalje slijedimo, kazao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popovic.

Kako navode, Popovic ucestvuje na medunarodnoj Konferenciji “Povratak Evropi, 1989-2019” u Parizu.

“O oporavku demokratije u Istocnoj i Srednjoj Evropi, te posljednjih 30 godina tranzicije i demokratizacije nakon pada gvozdene zavjese govore poslanici Evropskog parlamenta, ali i drzava Istocne i Jugoistocne Evrope, dok je Popovic jedini poslanik iz Crne Gore na tom prestiznom medunarodnom skupu”, pise u saopstenju.

Popovic se danas susreo i sa potpredsjednikom francuskog Parlamenta Silvianom Vasermanom, kao i poslanikom Frederikom Petitom ispred grupe predsjednika Emanuela Makrona koja je dio saveza liberala Evrope sa ALDE, ciji je LP clan.

Govoreci na panelima o kraju starog sistema i utopije i kreiranju novih elita i nacionalnog sjecanja, Popovic je kazao da su u svakom vremenu elite odraz drustva i njegovih vrijednosti, ali je i drustvo i njegova vecina odraz onoga sto su njihove elite.

“Postavlja se pitanje kakvo drustvo su nam ostavile stare elite, ali i kako danas takvo drustvo grade nove elite i u kojem smjeru”, rekao je Popovic.

On je, u diskusiji o buducnosti Evrope, naveo i da iskustvo zapadnog Balkana govori o vaznosti stalne borbe za slobodu i otvoreno drusto i da decenije progresa ne moraju da znace nista i mogu da se uruse preko noci.

“Naravno, ukoliko se stalno iznova i iznova ne gradi kultura dijaloga, kriticke svijeti i stalnog prisjecanja na tjekovine slobode i onoga sto donosi njen gubitak. Mnoge balkanske drzave nijesu prosle proces kompletne demokratske tranzicije, cak i neke koje su dio EU, i ne moze se reci da su konsolidovane demokratije. Vazan segment koji je kocio taj proces jeste bio i odbijanje suocavanja sa prosloscu”, dodao je Popovic.

Na medunarodnoj konferenciji francuskog Parlamenta i fondacije Konrad Adenauer u Parizu govorili su i poslanici Evropskog Parlamenta, ALDE saveza liberala, ali i poslanici iz Njemacke, Poljske, Ceske, Srbije, Francuske, Hrvatske, Bugarske, Austrije, Albanije, Slovenije i drugi.

Popovic se susreo i sa ambasadorom Crne Gore u Francuskoj Ivanom Ivanisevicem, koji je ucesnik te Konferencije.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.