DJECI U SKOLAMA

Do kraja tekuceg polugodista djeci ce biti podijeljeno 24.520 zdravih obroka, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simovic.

“Namjera nam je, da naredne godine u ovaj program ukljucimo jos opstina i osnovnih skola, kao i da kroz nekoliko godina budu ukljucene sve skole u Crnoj Gori”, naveo je Simovic.

Za pocetak sprovodenja programa, obuhvacena su djeca, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih skola na podrucju cetiri opstine – Berane, Bijelo Polje, Kolasin i Danilovgrad. Oni jednom sedmicno dobijaju zdrav obrok mlijecni ili vocni. Ambicija Ministarstva je da se u narednom periodu i narednih godina napravi veci obuhvat skola, opstina i djece.

Cilj je da Skolski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, medu kojima ce se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda.

“Siguran sam da ce udruzeni napori Vlade, civilnog sektora i medija ulazemo doprinijeti razvoju zdravih navika nase djece, zdravih navika koje ce im omoguciti da ostvare svoj puni potencijal. Cinimo to ponosno jer znamo da ulazuci u ovaj Program, ulazemo u zdravlje i buducnost nase djece”, zakljucio je Simovic.

Hrapovic: Gojaznost djece zajednicki izazov

Ministar zdravlja Kenan Hrapovic kazao je da je gojaznost medicinski problem koji se najlakse prepozna, ali se najteze lijeci.

“Gojaznost je dostigla epidemijske razmjere u svijetu. U poslednjih 50 godina broj gojazne djece se povecao za nevjerovatnih 300 odsto”, kazao je Hrapovic dodajuci da su uzroci gojaznosti su kompleksni i brojni i ukljucuju genetske, bioloske, kulturoloske i socioloske faktore, ali da su kompleksne i posljedice.

Hrapovic isticuci da je, pored svih faktora, pravilna ishrana djece osnovna baza dobrog zdravlja. Na razvoj prehrambenih navika skolske djece, prema rijecima Hrapovica najveci uticaj imaju roditelji, ali svakako treba naglasiti i uticaj skole.

Hrapovic je saglasan da se zabrinjavajuci trendovi gojaznosti kod nase djece mogu promijeniti samo kroz multisektorsku saradnju i sprovodenje sveobuhvatnog paketa intervencija.

SZO: Gojaznost je kompleksan problem

Sefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajovic kazala je da je Program potvrda da je Vlada usvojila pristup multisektorskog pristupa u rjesavanju problema gojaznosti.

,,Gojaznost je kompleksan problem sa kompleksnim posljedicama. Nauka ukazuje da je danas gojazno dijete, sjutra gojazna osoba i to nosi rizik od obolijevanja od niza hronicnih oboljenja, kao i problem prijevremenog mortaliteta. Se to skupa znaci da ce nasa djeca ziveti krace nego njihovi roditelji, sto je nedopustivo. Takode gojaznost je veliko opretecenje za pojedinca, porodicu i drustvo”, kazala je Brajovic.

,,Zdravlje je kapital pojedinca, ali je i kapital cjelokupnog drustva, sto znaci da zdravlje mora da bude odgovornost cjelokupnog drustva”, porucila je Brajovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.