CRVENI KRST CG

Sve je manje medunarodnih donatora koji podrzavaju Crveni krst i njegove aktivnosti, pa upucujemo apel na privatni sektor da se aktivnije ukljuci i da budu drustveno odgovorniji, kako bi pomoc stigla do svih kojima je potrebna, kazala je predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijovic.

Ona je cestitala 29. novembar – Dan CKCG, volonterima i zaposlenima, uz veliku zahvalnost na njihovom dosadasnjem trudu i zalaganjima.

“Aktivnost po kojoj je nasa organizacija mozda i najprepoznatljivija, je podjela humanitarne pomoci. U nasoj drzavi postoji veliki broj onih kojima je ovakva vrsta podrske potreban. Mi cemo ukupno u ovoj godini, iz sopstvenih resursa, u akcijama solidarnosti, ali i uz pomoc donatora, podijeliti vise od 200 tona pomoci u prehrambenim, higijenskim i drugim artiklima. Nasim donacijama obuhvatamo preko dvije hiljade socijalno najugrozenijih porodica Crne Gore”, rekla je Mijovic u intervjuu za PR Centar.

Ona je istakla da su u CKCG kao organizacija posebno ponosni na volontere te organizacije, kojih, kako je rekla, sirom Crne Gore ima oko dvije hiljade.

Govoreci o socijalnim programa, Mijovic je podsjetila da veliku podrsku i znacajnu pomoc CKCG obezbjeduje za brojne ranjive grupe, kao sto su stariji, Romi, migranti, beskucnici, osobe sa invaliditetom.

“Kad je briga o starijima u pitanju, u pet opstina u Crnoj Gori (Bar, Budva, Podgorica, Berane i Plav) oko 70 volontera svakodnevno pruza podrsku kroz kucne posjete za 230 korisnika, a imamo i druge vidove podrske. Cilj ovih aktivnosti je prevencija socijalne iskljucenosti starijih, promocija njihovih resursa i medugeneracijske solidarnosti”, navela je Mijovic.

Ona je istakla da poseban izazov za CKCG predstavljaju migracije, jer sve veci broj ljudi dolazi do Crne Gore.

“Od pocetka godine do danas, kroz aktivnosti koje sprovodimo u partnerstvu sa UNHCR-om, 2.431 osoba je dobila psiho-socijalnu podrsku; 681 je dobila pomoc psihologa; 247 lica je dobilo medicinsku asistenciju; 436 je dobilo ljekove, 38 osoba u integraciji je dobilo psiho-socijalnu podsku”, navela je Mijovic.

Ona je ukazala da je u okviru programa Prva pomoc, CKCG u ovoj godini kroz predavanja u osnovnim i srednjim skolama, takmicenjima prve pomoci na opstinskom, gradskom i drzavnom nivou obucio preko tri hiljade djece i omladine, dok je, kako je navela, na kursevima prve pomoci za radne organizacije i pojedince edukovano 806 osoba koji su sertifikovani i 163 osobe koje su zavrsile resertifikaciju osnovne obuke u pruzanju prve pomoci.

“U toku su pripreme za rad tima za spasavanje na uredenim skijalistima, kao i obuke novih clanova nacionalnog tima za djelovanje u nesrecama. Djelujemo na domacem i medunarodnom planu u razlicitim situacijama nesreca, kao sto su nedavne poplave koje su pogodile najvise Niksic, ali i zemljotres u Albaniji”, istakla je Mijovic.

PR menadzerka CKCG Milica Kovacevic, kazala je da na Dan Crvenog krsta pocinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja ce trajati do 6. decembra i tokom koje ce, kako je navela, CKCG predstaviti javnosti svoje programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se ukljuce u ispunjavanje njene humanitarne misije.

“Glavni nosioci aktivnosti ce biti opstinske organizacije Crvenog krsta sirom Crne Gore, ciji ce volonteri svoje sugradane upoznati sa osnovama prve pomoci, nacinima pruzanja podrske starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, znacaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrecama”, navela je Kovacevic.

U Danima Crvenog krsta se obiljezavaju i dva vazna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Medunarodni dan volontera.

“To ce biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, nacinima prevencije i lijecenja, kao i o nacinima volontiranja u Crvenom krstu”, rekla je Kovacevic.

Ona je podsjetila da je CKCG tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoci za socijalno ugrozene gradane “Solidarnost na djelu”. Volonteri CKCG u Danima Crvenog krsta druzice se i sa najmladima, jer je planirana posjeta vrticima.

“Dan borbe protiv side, 1. decembar, ce biti obiljezen podjelom informativnog materijala i informisanjem gradana o ovoj temi, u saradnji sa MoMSIC-om (Udruzenjem studenata medicine) u subotu, 30. novembra, od 12h do 18h, u Delta city-u”, kazala je Kovacevic.

Ona je rekla da ce biti organizovana i akcija davanja krvi, 3. decembra, od devet do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore, u kojoj ce, kako je navela, ucestvovati volonteri i zaposleni u Crvenom krstu, a da ucesce mogu uzeti i svi zainteresovani.

“Povodom 5. decembra, Medunarodnog dana volontera, organizovacemo druzenje clanova naseg Kluba za starije i Kluba za mlade”, navela je Kovacevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.