CRVENI KRST CG

Sve je manje medunarodnih donatora koji podrzavaju Crveni krst i njegove aktivnosti, pa upucujemo apel na privatni sektor da se aktivnije ukljuci i da budu drustveno odgovorniji, kako bi pomoc stigla do svih kojima je potrebna, kazala je predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijovic.

Ona je cestitala 29. novembar – Dan CKCG, volonterima i zaposlenima, uz veliku zahvalnost na njihovom dosadasnjem trudu i zalaganjima.

“Aktivnost po kojoj je nasa organizacija mozda i najprepoznatljivija, je podjela humanitarne pomoci. U nasoj drzavi postoji veliki broj onih kojima je ovakva vrsta podrske potreban. Mi cemo ukupno u ovoj godini, iz sopstvenih resursa, u akcijama solidarnosti, ali i uz pomoc donatora, podijeliti vise od 200 tona pomoci u prehrambenim, higijenskim i drugim artiklima. Nasim donacijama obuhvatamo preko dvije hiljade socijalno najugrozenijih porodica Crne Gore”, rekla je Mijovic u intervjuu za PR Centar.

Ona je istakla da su u CKCG kao organizacija posebno ponosni na volontere te organizacije, kojih, kako je rekla, sirom Crne Gore ima oko dvije hiljade.

Govoreci o socijalnim programa, Mijovic je podsjetila da veliku podrsku i znacajnu pomoc CKCG obezbjeduje za brojne ranjive grupe, kao sto su stariji, Romi, migranti, beskucnici, osobe sa invaliditetom.

“Kad je briga o starijima u pitanju, u pet opstina u Crnoj Gori (Bar, Budva, Podgorica, Berane i Plav) oko 70 volontera svakodnevno pruza podrsku kroz kucne posjete za 230 korisnika, a imamo i druge vidove podrske. Cilj ovih aktivnosti je prevencija socijalne iskljucenosti starijih, promocija njihovih resursa i medugeneracijske solidarnosti”, navela je Mijovic.

Ona je istakla da poseban izazov za CKCG predstavljaju migracije, jer sve veci broj ljudi dolazi do Crne Gore.

“Od pocetka godine do danas, kroz aktivnosti koje sprovodimo u partnerstvu sa UNHCR-om, 2.431 osoba je dobila psiho-socijalnu podrsku; 681 je dobila pomoc psihologa; 247 lica je dobilo medicinsku asistenciju; 436 je dobilo ljekove, 38 osoba u integraciji je dobilo psiho-socijalnu podsku”, navela je Mijovic.

Ona je ukazala da je u okviru programa Prva pomoc, CKCG u ovoj godini kroz predavanja u osnovnim i srednjim skolama, takmicenjima prve pomoci na opstinskom, gradskom i drzavnom nivou obucio preko tri hiljade djece i omladine, dok je, kako je navela, na kursevima prve pomoci za radne organizacije i pojedince edukovano 806 osoba koji su sertifikovani i 163 osobe koje su zavrsile resertifikaciju osnovne obuke u pruzanju prve pomoci.

“U toku su pripreme za rad tima za spasavanje na uredenim skijalistima, kao i obuke novih clanova nacionalnog tima za djelovanje u nesrecama. Djelujemo na domacem i medunarodnom planu u razlicitim situacijama nesreca, kao sto su nedavne poplave koje su pogodile najvise Niksic, ali i zemljotres u Albaniji”, istakla je Mijovic.

PR menadzerka CKCG Milica Kovacevic, kazala je da na Dan Crvenog krsta pocinje i manifestacija, Dani Crvenog krsta, koja ce trajati do 6. decembra i tokom koje ce, kako je navela, CKCG predstaviti javnosti svoje programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se ukljuce u ispunjavanje njene humanitarne misije.

“Glavni nosioci aktivnosti ce biti opstinske organizacije Crvenog krsta sirom Crne Gore, ciji ce volonteri svoje sugradane upoznati sa osnovama prve pomoci, nacinima pruzanja podrske starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, znacaju dobrovoljnog davanja krvi, djelovanju u nesrecama”, navela je Kovacevic.

U Danima Crvenog krsta se obiljezavaju i dva vazna datuma: 1. decembar – Dan borbe protiv side i 5. decembar – Medunarodni dan volontera.

“To ce biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, nacinima prevencije i lijecenja, kao i o nacinima volontiranja u Crvenom krstu”, rekla je Kovacevic.

Ona je podsjetila da je CKCG tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoci za socijalno ugrozene gradane “Solidarnost na djelu”. Volonteri CKCG u Danima Crvenog krsta druzice se i sa najmladima, jer je planirana posjeta vrticima.

“Dan borbe protiv side, 1. decembar, ce biti obiljezen podjelom informativnog materijala i informisanjem gradana o ovoj temi, u saradnji sa MoMSIC-om (Udruzenjem studenata medicine) u subotu, 30. novembra, od 12h do 18h, u Delta city-u”, kazala je Kovacevic.

Ona je rekla da ce biti organizovana i akcija davanja krvi, 3. decembra, od devet do 12 sati u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore, u kojoj ce, kako je navela, ucestvovati volonteri i zaposleni u Crvenom krstu, a da ucesce mogu uzeti i svi zainteresovani.

“Povodom 5. decembra, Medunarodnog dana volontera, organizovacemo druzenje clanova naseg Kluba za starije i Kluba za mlade”, navela je Kovacevic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.