BOGOSAVLJEVIC

Profesor dr Srdan Bogosavljevic, clan Upravnog odbora renomirane medunarodne agencije Ipsos Adria, ocjenjuje da sva istrazivanja pokazuju da gradani Crne Gore vecinski podrzavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali i da je stabilan trend povjerenja u EU.

“Crna Gora je po mnogo cemu specificna i jedinstvena, ali to se nalazi van javnomnjenjskih stavova – prije svega u prirodnom i istorijskom nasljedu. U javnom mnjenju srijecemo razlicite kombinacije ‘vec videnog’ iako je stav – ‘da, smo mi posebni’ – itekako rasprostranjen. No, uprkos tom stavu o posebnosti, istina je da je u Crnoj Gori proevropsko raspolozenje veoma visoko i veoma stabilno. I na pitanje vezano za ulazak u Evropsku uniju, ali i na pitanje o generalnoj ocjeni EU – gdje su u Crnoj Gori oba indikatora uvijek – iznad 60 odsto! Sto je bitno razlicito i bolje nego u Srbiji, ali je nalik ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana”, kaze za Pobjedu dr Bogosavljevic.

Na pitanje koji problemi najvise pogadaju gradane Crne Gore, nezavisno od politicke orijentacije, Bogosavljevic kaze da postoji veci broj pitanja koja se bave time i vise nacina da se to sazna.

“Licno, najvise volim kada se gradanima ne nude problemi koje treba da ocijene ili rangiraju, vec da sami kazu tri problema za koje smatraju da je njihovo rjesavanje od najvece vaznosti za Crnu Goru. Problem broj jedan je nezaposlenost, a broj dva nizak standard – odnosno niski prihodi. Nezaposlenost je jako dugo na prvom mjestu, danas to navodi 48 odsto gradana, a niske plate se javljaju kao problem za 28 odsto gradana. Potom se po znacaju pominju kriminal, korupcija itd”, reka je on.

Ono sto upada u oci je da dva najznacajnija problema imaju suprotno kretanje – za 5 godina ,,nezaposlenost” kao najznacajniji problem je u novembru 2013. pominjalo 65 odsto gradana, a sada 45 odsto. Suprotno je kretanje broja onih koji pominju standard i plate gde se vidi rast sa 15 na 28 odsto u istom periodu. Ovo je naravno lako objasniti – kada se nema posao onda se ne razmislja o plati, ali samo dok se ne dobije posao.

Govoreci o odnosu snaga politickih struktura u zemlji, Bogosavljevic kaze da je opstanak iste ili gotovo iste vladajuce koalicije i uporna nastojanja iste ili gotovo iste garniture u opoziciji – jedna od karakteristika koja u Crnoj Gori dugo traje.

“Kada se ocjenjuju licnosti, ima dosta onih koji uzivaju simpatije gradana, ali kada se trazi osoba od najveceg povjerenja, onda je tu neprikosnoven – Milo Dukanovic. Slicno je i sa strankama: puno opozicionih stranaka ima vidljivost, ali i velike oscilacije – kao da se opoziciono biracko tijelo pomjera od jednih ka drugima i nazad. Nasuprot njih je vlast, gdje DPS ima stabilno i lojalno biracko tijelo, te iako nema natpolovicne rejtinge ipak je ubjedljivo pojedinacno najjaca stranka i tesko moze biti ugrozena bez ozbiljnih programskih i politickih konsolidacija na opozicionoj strani”, rekao je on.

Bogosavljevic navodi da je u proteklih godinu dana DPS stabilan sa izuzetno visokim stepenom lojalnosti biraca i krece se u rasponu izmedu 37 i 41 odsto opredijeljenih biraca.

“Vec duze se na drugom mjestu smenjuju DF i Demokrate pri cemu je posljednjih par mjeseci jasno uocen trend rasta Demokratskog fronta i pad Demokrata”, kaze on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.