BOGOSAVLJEVIC

Profesor dr Srdan Bogosavljevic, clan Upravnog odbora renomirane medunarodne agencije Ipsos Adria, ocjenjuje da sva istrazivanja pokazuju da gradani Crne Gore vecinski podrzavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali i da je stabilan trend povjerenja u EU.

“Crna Gora je po mnogo cemu specificna i jedinstvena, ali to se nalazi van javnomnjenjskih stavova – prije svega u prirodnom i istorijskom nasljedu. U javnom mnjenju srijecemo razlicite kombinacije ‘vec videnog’ iako je stav – ‘da, smo mi posebni’ – itekako rasprostranjen. No, uprkos tom stavu o posebnosti, istina je da je u Crnoj Gori proevropsko raspolozenje veoma visoko i veoma stabilno. I na pitanje vezano za ulazak u Evropsku uniju, ali i na pitanje o generalnoj ocjeni EU – gdje su u Crnoj Gori oba indikatora uvijek – iznad 60 odsto! Sto je bitno razlicito i bolje nego u Srbiji, ali je nalik ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana”, kaze za Pobjedu dr Bogosavljevic.

Na pitanje koji problemi najvise pogadaju gradane Crne Gore, nezavisno od politicke orijentacije, Bogosavljevic kaze da postoji veci broj pitanja koja se bave time i vise nacina da se to sazna.

“Licno, najvise volim kada se gradanima ne nude problemi koje treba da ocijene ili rangiraju, vec da sami kazu tri problema za koje smatraju da je njihovo rjesavanje od najvece vaznosti za Crnu Goru. Problem broj jedan je nezaposlenost, a broj dva nizak standard – odnosno niski prihodi. Nezaposlenost je jako dugo na prvom mjestu, danas to navodi 48 odsto gradana, a niske plate se javljaju kao problem za 28 odsto gradana. Potom se po znacaju pominju kriminal, korupcija itd”, reka je on.

Ono sto upada u oci je da dva najznacajnija problema imaju suprotno kretanje – za 5 godina ,,nezaposlenost” kao najznacajniji problem je u novembru 2013. pominjalo 65 odsto gradana, a sada 45 odsto. Suprotno je kretanje broja onih koji pominju standard i plate gde se vidi rast sa 15 na 28 odsto u istom periodu. Ovo je naravno lako objasniti – kada se nema posao onda se ne razmislja o plati, ali samo dok se ne dobije posao.

Govoreci o odnosu snaga politickih struktura u zemlji, Bogosavljevic kaze da je opstanak iste ili gotovo iste vladajuce koalicije i uporna nastojanja iste ili gotovo iste garniture u opoziciji – jedna od karakteristika koja u Crnoj Gori dugo traje.

“Kada se ocjenjuju licnosti, ima dosta onih koji uzivaju simpatije gradana, ali kada se trazi osoba od najveceg povjerenja, onda je tu neprikosnoven – Milo Dukanovic. Slicno je i sa strankama: puno opozicionih stranaka ima vidljivost, ali i velike oscilacije – kao da se opoziciono biracko tijelo pomjera od jednih ka drugima i nazad. Nasuprot njih je vlast, gdje DPS ima stabilno i lojalno biracko tijelo, te iako nema natpolovicne rejtinge ipak je ubjedljivo pojedinacno najjaca stranka i tesko moze biti ugrozena bez ozbiljnih programskih i politickih konsolidacija na opozicionoj strani”, rekao je on.

Bogosavljevic navodi da je u proteklih godinu dana DPS stabilan sa izuzetno visokim stepenom lojalnosti biraca i krece se u rasponu izmedu 37 i 41 odsto opredijeljenih biraca.

“Vec duze se na drugom mjestu smenjuju DF i Demokrate pri cemu je posljednjih par mjeseci jasno uocen trend rasta Demokratskog fronta i pad Demokrata”, kaze on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici
    on 25/04/2024 at 12:40

    Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije, posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan 25 i 26. aprila u Podgorici, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

  • Opštinski odbor DPS Budva usvojio izbornu listu
    on 25/04/2024 at 12:31

    Opštinski odbor DPS Budva usvojio je pobjedničku izbornu listu ,,Budva može bolje!” Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja, saopšteno je iz te partije.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 25/04/2024 at 12:08

    Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 27. sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji"
    on 25/04/2024 at 12:00

    Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

  • "Iskoristiti veliki potencijal dodatnim unaprijeđenjem ekonomske saradnje"
    on 25/04/2024 at 11:51

    Kompanije iz Slovenije učestvovale su u gradnji jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata – tunela Sozina, istakao je predsjednik države Jakov Milatović, ocijenivši da su na taj način uspostavile visoke standarde i značajno doprinijele razvoju našeg turizma. On je sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar otvorio poslovni forum Crne Gore i Slovenije, koji se održava u organizaciji Privredne Komore.

  • Svi kandidati ispunjavaju uslove za sudiju Ustavnog suda
    on 25/04/2024 at 11:36

    Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

  • "Poslanici vlasti odbili da na Odboru razmatraju podršku Rezoluciji o Srebrenici"
    on 25/04/2024 at 11:25

    Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije na dnevni red današnje sjednice uvrstio inicijativu poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandre Vuković Kuč da se članovi tog skupštinskog tijela izjasne o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

  • Vlada prihvatila: Jovanovski i Kardović u Komisiji za popis
    on 25/04/2024 at 10:51

    Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

  • HRA: Rezolucija UN-a nije uvrštena na dnevni red sjednice Vlade
    on 25/04/2024 at 10:27

    Vlada Crne Gore neće danas raspravljati o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

  • EK ohrabruje izbor predsjednika Vrhovnog suda
    on 25/04/2024 at 09:37

    Evropska komisija (EK) snažno ohrabruje Crnu Goru da, nakon najnovijeg oglasa, izabere predsjednika Vrhovnog suda, saopštili su niz delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.