BOGOSAVLJEVIC

Profesor dr Srdan Bogosavljevic, clan Upravnog odbora renomirane medunarodne agencije Ipsos Adria, ocjenjuje da sva istrazivanja pokazuju da gradani Crne Gore vecinski podrzavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, ali i da je stabilan trend povjerenja u EU.

“Crna Gora je po mnogo cemu specificna i jedinstvena, ali to se nalazi van javnomnjenjskih stavova – prije svega u prirodnom i istorijskom nasljedu. U javnom mnjenju srijecemo razlicite kombinacije ‘vec videnog’ iako je stav – ‘da, smo mi posebni’ – itekako rasprostranjen. No, uprkos tom stavu o posebnosti, istina je da je u Crnoj Gori proevropsko raspolozenje veoma visoko i veoma stabilno. I na pitanje vezano za ulazak u Evropsku uniju, ali i na pitanje o generalnoj ocjeni EU – gdje su u Crnoj Gori oba indikatora uvijek – iznad 60 odsto! Sto je bitno razlicito i bolje nego u Srbiji, ali je nalik ostalim zemljama regiona Zapadnog Balkana”, kaze za Pobjedu dr Bogosavljevic.

Na pitanje koji problemi najvise pogadaju gradane Crne Gore, nezavisno od politicke orijentacije, Bogosavljevic kaze da postoji veci broj pitanja koja se bave time i vise nacina da se to sazna.

“Licno, najvise volim kada se gradanima ne nude problemi koje treba da ocijene ili rangiraju, vec da sami kazu tri problema za koje smatraju da je njihovo rjesavanje od najvece vaznosti za Crnu Goru. Problem broj jedan je nezaposlenost, a broj dva nizak standard – odnosno niski prihodi. Nezaposlenost je jako dugo na prvom mjestu, danas to navodi 48 odsto gradana, a niske plate se javljaju kao problem za 28 odsto gradana. Potom se po znacaju pominju kriminal, korupcija itd”, reka je on.

Ono sto upada u oci je da dva najznacajnija problema imaju suprotno kretanje – za 5 godina ,,nezaposlenost” kao najznacajniji problem je u novembru 2013. pominjalo 65 odsto gradana, a sada 45 odsto. Suprotno je kretanje broja onih koji pominju standard i plate gde se vidi rast sa 15 na 28 odsto u istom periodu. Ovo je naravno lako objasniti – kada se nema posao onda se ne razmislja o plati, ali samo dok se ne dobije posao.

Govoreci o odnosu snaga politickih struktura u zemlji, Bogosavljevic kaze da je opstanak iste ili gotovo iste vladajuce koalicije i uporna nastojanja iste ili gotovo iste garniture u opoziciji – jedna od karakteristika koja u Crnoj Gori dugo traje.

“Kada se ocjenjuju licnosti, ima dosta onih koji uzivaju simpatije gradana, ali kada se trazi osoba od najveceg povjerenja, onda je tu neprikosnoven – Milo Dukanovic. Slicno je i sa strankama: puno opozicionih stranaka ima vidljivost, ali i velike oscilacije – kao da se opoziciono biracko tijelo pomjera od jednih ka drugima i nazad. Nasuprot njih je vlast, gdje DPS ima stabilno i lojalno biracko tijelo, te iako nema natpolovicne rejtinge ipak je ubjedljivo pojedinacno najjaca stranka i tesko moze biti ugrozena bez ozbiljnih programskih i politickih konsolidacija na opozicionoj strani”, rekao je on.

Bogosavljevic navodi da je u proteklih godinu dana DPS stabilan sa izuzetno visokim stepenom lojalnosti biraca i krece se u rasponu izmedu 37 i 41 odsto opredijeljenih biraca.

“Vec duze se na drugom mjestu smenjuju DF i Demokrate pri cemu je posljednjih par mjeseci jasno uocen trend rasta Demokratskog fronta i pad Demokrata”, kaze on.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.