MLADI LIBERALI

Mladi Liberali Crne Gore sastali su se u Evropskom parlamentu EP u Briselu sa poslanicima ALDE saveza liberala i demokrata Evrope.

Kako je saopsteno iz LP, oni su tom prilikom u Parlamentu predstavili rezoluciju mladih liberala Zapadnog Balkana “Mi smo Evropa” kojom se zahtijeva od Evropskog Parlamenta snazna integracija regiona u EU i dalja podrska svim drzavama i liberalnim politickim snagama na tom putu.

Predsjednik Mladih Liberala Ammar Borancic i clanica predsjednistva Ivana Bokan razgovarli su tom prilikom sa poslanikom EP Ilhanom Kjucjukom i poslanicom EP Svenjom Han.

“Oni su iskazali snaznu podrsku ovakvoj rezoluciji i naveli da ogromna vecina poslanika podrzava cvrste integracije svih drzava regiona i u EU i u NATO. Oni su kazali da ce ALDE savez liberala insistirati na jasnoj agendi EU za Zapadni Balkan a da ce se sve znati do kraja marta naredne godine te da ce doprinos liberala biti kljucan”, saopsteno je iz LPCG.

U rezoluciji koju su Mladi Liberali zajedno sa kolegama iz drzava regiona, fondacijom Boris Divkovic i Evropskim Liberalnim Forumom, predstavili navodi se da EU ne smije odlagati zavrsetak pregovora sa drzavama koje su vec duboko u tom procesu, kao sto je Crna Gora, te da se hitno moraju odrediti datumi pocetka pregovora za drzave koje jos nijesu zapocele ovaj proces, prije svega Sjeverna Makedonija i Albanija.

“Isto tako, poziva se EU i Evropski parlament da mladima sa Balkana omoguci jednake sanse za kretanje, studiranje i rad kakver imaju svi njihovi vrsnjaci i kolege iz drzava Evropske unije ali se ukazuje i na vaznost vracanja i ocuvanja povjerenja u evropsku perpsktivu i EU u narednom periodu u regionu Zapadnog Balkana”, navodi se u saopstenju.

Rezoluciju bi nakon razmatranja na organima ALDE saveza liberala Evrope, poslanici mogli predloziti Evropskom parlmentu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.