JANJIC O DPS-U

Sjutra ce se odrzati Osmi kongres Demokratske partije socijalista na kojem ce biti izabrani predsjednik partije i njegov zamjenik. Predsjednik DPS-a Milo Dukanovic jedini je kandidat za prvog covjeka partije, a Dusko Markovic za njegovog zamjenika. Prije samog izbora razmatrace se i Prijedlog politickog programa. U njemu, za analiticara Dusana Janjica ima novina, a jedna se odnosi na gradnju nacionalnog drzavnog identiteta, sto ocijenjuje kao izazovnu politicku odluku.

Demokratska partija socijalista zeli jos dinamicniji razvoj drzave, pise u Prijedlogu Politickog programa te partije za naredne cetiri godine, koji ce biti usvojen na sjutrasnjem Kongresu.

Navode da ce investirati vise, nastaviti da podsticu privatne investicije, unapreduju stabilnost poslovnog okruzenja.

Analiticar Dusan Janjic, za Dnevnik se posebno osvrnuo na pitanje crkve, a o tome DPS u prijedlogu navodi da ce i dalje uvazavati sve vjerske zajednice koje djeluju na prostoru Crne Gore.

Nastavice, i da zagovaraju nemijesanje drzave u djelovanje vjerskih zajednica, ali ce se protiviti i mijesanju vjerskih zajednica u drzavne poslove, posebno politickom djelovanju koje je nespojivo s njihovom crkvenom misijom.

“Ako vidmo program DPS-a koji ce se, kako je najavljneo, dopunjati i mijenjati vidimo da je to u sustini u skladu sa opredjeljenjem DPS-a da gradi nacionalni drzavni identitet Crne Gore. To jeste novina i izazovna politicka odluka,” rekao je Janjic.

Prema podacima IPSOS-a, istrazivacke agencije javnog mnjenja, u proteklloj godini, DPS je stabilan sa visokim stepenom lojalnosti biraca u rasponu izmedu 37 i 41 odsto opredijeljenih.

Na drugom mjestu smjenjuju se DF i Demokrate. Iako se, podsjeca, ne bavi istrazivanjama, Janjic navodi razloge zbog kojih je DPS i dalje vodeca i najaca stranka.

“Ne mogu vam reci dal je to rezultat snage partije ili cinjenice da nije konstituisana alternativa. Mislim da i jedno i drugo utice. I to ce dugo omogucavati DPS da bude najuticajniji”, rekao je Janjic.

Zato i grijese svi koji racunaju na unutrasnje podjele i razdore unutar DPS-a, kaze Janjic.

“DPS jos funkcionise kao cjelina. Da njegovo vodstvo pravi kompromise i da razlike i ako postoje ne proizvode rascjep. Grijese svi koji racunaju na unutrasnje razdore jer oni mogu tek da nastanu kad jednoj stranci nastane alternativa. Alterantive nema i taj izazov za sad – ne postoji”, naveo je Janjic.

Sjutrasnji, osmi kongres DPS-a, najveci je partijski skup tog formata u istoriji partije.

Predsjednika i zamjenika predsjednika DPS-a birace 598 delegata. Na najvisem partijskom skupu bice izabran Glavni odbor od 146 clanova, Statutarna komisija i Nadzorni odbor.

Natasa Mitrovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.