POSJETA ISLANDU

Predstavnici Odbora za evropske integracije posjetili su na Islandu dva najznacajnija energetska postrojenja i upoznali se sa potencijalima i politikom Islanda u oblasti energetike, kao i inovativnim metodologijama za mjerenje uticaja projekata na odrzivi razvoj zemlje.

Predstavnici islandskog ministarstva za industrije i inovacije su crnogorskim parlamentarcima predstavili svoju Strategiju odrzivog razvoja turizma do 2030. godine, koja je fokusirana na postizanje ravnoteze izmedu konzervacije prirodnih resursa i njihove eksploatacije u svrhu razvoja zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o mehanizmima drzave za upravljanje lokalitetima od posebne turisticke i prirodne vaznosti, kao i za kontrolu i sprecavanje negativnog uticaja industrija i investicija na zivotnu sredinu.

“Jedan od ciljeva sastanka je bilo i blize upoznavanje delegacije Odbora za evropske integracije sa energetskom politikom Islanda. Predstavnici ministarstva su govorili o bogatim energetskim potencijalima zemlje, posebno u oblasti hidro i geotermalne energije, kao i o njihovom koriscenju za transformaciju Islanda od zemlje zavisne od uvoznih fosilnih goriva, kakva je bila sedamdesetih godina proslog vijeka, na danas vodecu zemlju u svijetu po koriscenju domacih obnovljivih izvora energije. Island danas elektricnu energiju dobija 100 odsto iz obnovljivih izvora, i to 75 procenata iz hidroenergetskih i 25 procenasta iz geotermalnih izvora. Ovako proizvedenom elektricnom energijom snabdijevaju se kako domacinstva, tako i veoma razvijena aluminijumska industrija Islanda”, istice se u saopstenju Odbora.

Na sastanku je razgovarano i o Master planu Islanda za koriscenje obnovljivih izvora energije, koji je izraden na inicijativu Parlamenta i kojim se analiziraju ukupni energetski zahtjevi i mogucnosti koriscenja energetskih potencijala zemlje.

Islandski zvanicnici su predstavili i metodologiju za procjenu uticaja turizma na zivotnu sredinu, ekonomiju, infrastrukturu i drustvo, te indikatore koji su razvijeni za svaki od ovih aspekata. Iskazano je posebno interesovanje za razvijanje slicne metodologije i u crnogorskom kontekstu.

Predsjednik i clanovi Odbora za evropske integracije posjetili su hidroelektranu Ljosafos, gdje su im predstavljeni energetski potencijali Islanda i njegovi obnovljivi i odrzivi nacini za generisanje elektricne energije.

Osim toga, delegacija Odbora je posjetila i trece najvece postrojenje geotermalne energije na svijetu Heliseidi, te razgovarala sa ekspertima programa CarbFix, ciji je konacni cilj smanjenje ukupne emisije ugljen-dioksida i pronalazak najefikasnijih metoda za njegovo pretvaranje u stabilne minerale.

U delegaciji Odbora za evropske integracije u zvanicnoj posjeti Islandu, realizovanoj na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove Parlamenta Islanda, bili su predsjednik Odbora Slaven Radunovic i clanovi Odbora Daliborka Pejovic i Momcilo Martinovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.