DAN BORBE PROTIV AIDS-A

Povodom obiljezavanja Medunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, Savjetovaliste za HIV u Institutu za javno zdravlje, organizuje akciju dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV, koja ce se sprovesti u nedjelju 1. decembra u prostorijama Savjetovalista u periodu od 8 do 20 sati.

U saradnji sa nevladinim organizacijama koje ucestvuju u radu Nacionalne komisije za AIDS, organizovane su akcije testiranja u tesko dostupnim populacijama.

Kako se istice u saopstenju Instituta za javno zdravlje, edukativne radionice za ucenike i ucenice srednjih podgorickih skola sprovode se u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta, a za studente u Podgorici organizovana je akcija podjele kondoma i informaciono-edukativnog materijala.

“Procjenjuje se da je tokom 2018. godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 770.000 osoba umrlo od AIDS-a. Smatra se da u svijetu sa HIV-om zivi 37,9 miliona ljudi. U Crnoj Gori je, prema podacima iz Registra na kraju 2018. godine sa HIV-om zivjela 221 osoba (196 muskaraca i 25 zena), sto cini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto. Prvi slucaj HIV infekcije u nasoj zemlji je registrovan 1989. godine i od tada do kraja 2018. godine, registrovano ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136 (49%) osoba u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 141 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti. U istom periodu 56 osoba je umrlo od AIDS-a. Najveci broj HIV infekcija (78%) dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a znacajno veci broj inficiranih su muskog pola”, isticu u Institutu za javno zdravlje.

Najcesci put prenosa infekcije (88 odsto slucajeva) je preko nezasticenog seksualnog odnosa, kontaktom sa inficiranom krvlju i sa inficirane majke na dijete tokom trudnoce, porodaja i dojenja.

Kako naglasavaju, ovaj virus se ne prenosi uobicajenim socijalnim kontaktom (ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem); upotrebom javnih kupatila, bazena, tuseva, sauna; kasljanjem, kijanjem; lijecenjem u bolnicama, ambulantama i kod stomatologa, ukoliko se primjenjuju uobicajene higijenske mjere; davanjem krvi i drugih organa; dijeljem zajednickog pribora za jelo; ogrebotinama i ujedima domacih zivotinja (pas, macka, itd) i ujedima insekata; brigom o osobama zarazenim HIV-om i oboljelim od AIDS-a, ukoliko se primjenjuju uobicajeni higijenski standardi.

“Ako se HIV infekcija otkrije na vrijeme, u ranijem stadijumu, i ako se odmah zapocne sa lijecenjem, osoba inficirana HIV-om moze imati dug i kvalitetan zivot. Antiretrovirusni lijekovi dovode do smanjenja kolicine virusa ispod nivoa detekcije sto sprjecava prenosenje virusa na zdrave osobe. Vazni elementi za odrzavanje dobrog kvaliteta zivota osoba sa HIV-om je, osim dostupnosti savremene terapije, i podrska porodice i zajednice”, napominju u IJZCG.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.