OMBUDSMAN UTVRDIO

Zastitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je uprava Gimnazije Milivoje Dobrasinovic iz Bijelog Polja povrijedila pravo na zastitu od nasilja maloljetnog ucenika te skole, kojem su odbili da pruze pomoc, iako je pao u nesvijest od udarca u glavu koji mu je nanio drugi ucenik tokom odmora.

U misljenju zamjenika ombudsmana Snezane Mijuskovic navodi se da je otac ucenika prijavio da je djecaka pocetkom septembra, za vrijeme velikog odmora, u glavu udario jedan ucenik te skole, nakon cega je pao i izgubio svijest, pise Dan.

“Povrijedeni ucenik je nakon toga potrazio pomoc od direktora skole, ali je u skoli bio samo njegov zamjenik Sefcet Dizdarevic, koji, navodno, nije zelio da ga saslusa, niti da ga primi u kancelariju. Dodao je i da njegovom sinu nije pruzena zastita, da nijesu pozvani Hitna pomoc, policija i predstavnici organa starateljstva i da zrtva nije saslusana”, pise u misljenju zamjenika ombudsmana.

Iz bjelopoljske gimnazije tvrde da nijesu pozvali Hitnu pomoc i policiju, jer se inicident dogodio van skole i skolskog dvorista, te da ucenik nije izgubio svijest, sto su potvrdili i drugi ucenici.

Kako su naveli u odgovoru ombudsmanu, Dizdarevic nije primio ucenika jer nije bio prikladno odjeven, a u tom trenutku je imao i stranku u kancelariji.

“Kasnije su ucenici saslusani, a uceniku koji je napao drugog ucenika na sjednici odjeljenskog vijeca izrecen je ukor. Jedan nastavnik je bio protiv i zahtijevao je odrzavanje sjednice nastavnickog vijeca radi iskljucenja tog ucenika iz skole, ali je nastavnicko vijece tajnim glasanjem to odbilo. Zastitnik zapaza da je doslo do propusta u postupanju uprave skole u slucaju vrsnjackog nasilja. Skola je, shodno pravilima o postupanju u slucajevima nasilja i sumnji na nasilje, bila duzna da preduzme brojne radnje i mjere, da ukljuci tim za zastitu od nasilja, utvrdi sve relevantne cinjenice, procijeni nivo nasilja, sacini plan podrske zrtvi, plan rada sa pociniocem nasilja i da preduzme druge profesionalne mjere saglasno etici i struci. Umjesto toga, skola je kao rjesenje nasilnog incidenta, na sjednici odjeljenskog vijeca, izrekla vaspitnu mjeru ukor uceniku. Medutim, zapazamo da prije izricanja vaspitne mjere skola nije preduzela radnje saglasno pravilniku o nacinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za ucenike gimnazije”, konstatovano je u misljenju ombudsmana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.