STUDENTSKI PARLAMENT

Uvozu diploma sumnjivog kvaliteta mora se stati na kraj i postroziti mjere ispitivanja njihovog kvaliteta i validnosti, ocijenili su iz Studentskog parlamenta (SP) i dodali da je u Crnu Goru uvezeno vise od 20 hiljada diploma.

To, kako smatraju u toj studentskoj organizaciji, umnogome utice na status i polozaj mladih i svrsenih visokoskolaca, koji su obrazovanje stekli na univerzitetima Crne Gore.

U multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra odrzan je okrugli sto na temu Priznavanje inostranih obrazovnih isprava.

Kako je saopsteno, na okruglom stolu govorilo se o polozaju mladih i svrsenih visokoskolaca i o tome kako na njih utice negativan trend uvoza diploma iz inostranstva.

>>Negativan trend, koji traje vec deset godina, potvrden je cinjenicom da je u Crnu Goru uvezeno vise od 20 hiljada diploma, sto u mnogome utice na status i polozaj mladih i svrsenih visokoskolaca, koji su obrazovanje stekli na univerzitetima Crne Gore<<, ocijenjeno je iz SP.

Oni smatraju da je polovina diploma koje su studenti sticali skolujuci se na univerzitetima van Crne Gore je upitna.

>>To jos vise doprinosi cinjenici da se sto prije mora naci konstruktivno i adekvatno rjesenje za ovaj problem<<, kaze se u saopstenju.

Oni su porucili da podaci govore o poraznom rastu stepena neadekvatnog ophodenja prema studentima koji su svoje skolovanje zavrsili u Crnoj Gori zbog nemogucnosti da nadu adekvatnog poslodavca i zaposlenje u svojoj struci.

Studentski ombudsman Aleksandar Sipcic je porucio da se uvozu diploma sumnjivog kvaliteta mora sto prije stati na kraj i postroziti mjere ispitivanja kvaliteta i validnosti diploma.

On je istakao i da institucije nadlezne za to i dalje ne preuzimaju korake ka rjesenju tog problema.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.