JOVICEVIC

Nije rijec o povecanju poslanickih zarada, niti to sto je u prijedlogu budzeta planirano vise sredstava znaci da ce biti iskoriscena. Sve sto ne iskoristimo, bice vraceno u budzet, odgovorio je Aleksandar Jovicevic, generalni sekretar Skupstine Crne Gore, na pitanje iz kojih razloga je prijedlogom budzeta za narednu godinu za neto plate poslanika planirano vise novca za gotovo sto hiljada eura nego u prosloj.

Prijedlogom budzeta predvideno je da poslanicima u narednoj godini bude isplaceno 1,925 miliona eura za neto zarade.

“Razlog sto je planirano vise sredstava je taj sto je 2020. izborna godina i vjerovatno je da dio poslanika nece ponovo imati mandat. U tom slucaju, njima pripada nadoknada zarade po prestanku funkcije, a isplacivace se od tih sredstava”, kazao je Aleksandar Jovicevic za Pobjedu.

On je istakao da “sve sto se ne iskoristi za tu namjenu, vratice se u budzet”.

Jovicevic je, na pitanje da li je nadlezan da odredi kriterijume na osnovu kojih bi se procjenjivala opravdanost, odnosno neopravdanost odsustva poslanika sa zasijedanja, sto mu je trazio Administrativni odbor, odgovorio da takav zadatak “ne pripada generalnom sekretaru”.

“Generalni sekretar vodi evidenciju o prisustvu poslanika sjednicama Skupstine i o tome obavjestava Administrativni odbor. Takode, Odboru se dostavljaju i informacije o razlozima zbog kojih poslanici ne prisustvuju sjednici, ukoliko ih oni dostave. Ocjena da li je neki od tih razloga opravdan ili neopravdan ne pripada generalnom sekretaru, a pogotovo mu ne pripada da odreduje kriterijume o tome”, kazao je Jovicevic.

Na pitanje kako ce se pomoci Administrativnom odboru u donosenju odluke o novcanom kaznjavanju poslanika koji neopravdano odsustvuju, ako ne postoje kriterijumi, Jovicevic je rekao da je “u cilju pomoci Administrativnom odboru pripremljena informacija o praksi dijela evropskih parlamenata po pitanju izostanaka sa sjednica”.

Jovicevic nije odgovorio na pitanje da li je opravdano kaznjavati poslanike oduzimanjem od zarade zbog izgovorenih rijeci, kao ni na pitanje da li je procjena predsjedavajuceg koji izrice opomenu uvijek ispravna, s obzirom na to da je poslanik Rasko Konjevic kaznjen zbog rijeci “neprincipijelno”.

“Na ta pitanja, nazalost, ne mogu odgovoriti, jer moje licno misljenje nije bitno, pa bi bilo neumjesno da ga iznosim”, rekao je Jovicevic.

On je podsjetio da je upotreba uvredljivih rijeci i izraza samo jedan od razloga iz cl. 107 Poslovnika, za koje se moze izreci mjera opomene.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.