KRATKI FILM

Kratki dokumentarni film ,,Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” autora Zorana Zonja Markovica, koji je predstavlja multimedijalni vodic za zrtve nasilja u porodici uraden je u okviru zajednicke inicijative Sistema UN i Vlade Crne Gore povodom ovogodisnje kampanje 16 Dana aktivizma protiv nasilja nad zenama.

Cetvorominutni film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” ilustruje put zrtve ka izlasku iz situacije nasilja kao i strukturu sistemskog odgovora na nasilje, odnosno aktere drustva koji zrtvama nasilja u porodici mogu da pruze pomoc i podrsku.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni navela je da sva raspoloziva istrazivanja o nasilju nad zenama ukazuju da vecina zrtava ne prijavljuje nasilje, a da samo manji broj njih preduzima konkretne korake u pravcu izlaska iz situacije nasilja.

,,Razlozi su brojni, a neki od kljucnih su strah od posljedica i osjecaj stida, ali i nedovoljno poznavanje sistemske podrske u slucajevima nasilja. Zato smo udruzili snage sa institucijama sistema koje pruzaju podrsku zrtvama nasilja u porodici, ali i sa rediteljem Zoranom Markovicem, kako bismo zajednicki napravili film koji ce posluziti kao video-uputstvo zrtvama nasilja”, kazala je Mekluni.

Film “Nasilje u porodici – Putokaz ka izlazu” uraden je na osnovu Protokola o postupanju u slucajevima nasilja u porodici koji je na snazi od 1. januara 2019. godine.

Generalna sekretarka Ministarstva rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Vukica Jelic posebno je naglasila dio Protokolu koji se odnosi na postupanje institucija kada je zrtva nasilja dijete ili kada je dijete svjedok nasilja.

“Protokolom ce se ispuniti tri najvaznija cilja: Primjena Istanbulske konvencije u svakodnevnoj praksi institucija i organizacija kako bi pruzili efikasnu i brzu zastitu zrtvama nasilja; Razmjena podataka i informacija kroz informacione sisteme izmedu relevantnih institucija i organizacija i Uskladivanje metodologija prikupljanja podataka kod relevantnih institucija i organizacija, u cilju formiranja jedinstvene baze podataka”, kazala je Jelic.

Autor filma, scenarista i reditelj Zoran Markovic Zonjo, ocekuje da ce film uticati na izvjesne promjene u drustvu.

“U posljednje vrijeme cini mi se da marginalizovane grupe u nasem drustvu postaju sve vidljivije i da uspijevaju da ostvaruju svoja prava. Nasilje nad zenama u porodici je jos uvijek veliki tabu u crnogorskom drustvu. Nadam se da ce ovaj film to promijeniti”, naveo je Markovic.

Nasilje nad zenama predstavlja jedan od najcescih oblika krsenja ljudskih prava. Moze biti fizicko, seksualno, psiholosko i ekonomsko.

Prema istrazivanju UNDP Crna Gora, svaka druga zena bila je zrtva nasilja makar jednom u svom zivotu. Vecina zrtava ne prijavljuje nasilje – dvije trecine njih iz straha od posljedica, a jedna cetvrtina zbog osjecaja sramote.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.