KONGRES

Milo Dukanovic ostace predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) a njegov zamjenik Dusko Markovic, odluceno je na osmom kongresu te partije koji je odrzan u Podgorici. Dukanovic je ranije danas kazao da Crna Gora mora imati jasno osmisljenu identitetsku politiku, te da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta. DPS, kaze Dukanovic, ima razumijevanja za ocekivanje jednog dijela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

On je tokom Osmog kongresa DPS-a u Bemaks areni rekao da je DPS slijedila, kako je rekao, viziju u koju su utkani svi nacionalni interesi Crne Gore od ocuvanja mira, do obnove nezavisnosti.

Primarni interes je, kako je rekao, snazenje drzavnog identiteta Crne Gore: “I to mora biti mnogo vise do sada odgovornost svih drzavnih institucija”.

Dukanovic je rekao da DPS uvazava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmisu svoje identitete: “Zato se protivimo svakom pokusaju osporavanja ili nametanja identiteta”.

On je rekao da se mora odlucno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

“Uvijek izgleda nemoguce, dok se ne uradi”

“Najveca je obaveza vladajucih subjekata da na ovu osjetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose izmedu drzave i crkve. Nije cilj da se mijenjaju nasilno vlasnicki odnosi, ali svaka drzava ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokrice u arhivskoj dokumentaciji”, kazao je Dukanovic.

DPS, kako je rekao, ima razumijevanja za ocekivanje jednog dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u gradanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Citirao je Nelsona Mendelu, koji je rekao “Uvijek izgleda nemoguce, dok se ne uradi”, kao da se to, kako je rekao, odnosilo na Crnu Goru.

“U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suoceni sa izborom izmedu rata i mira, odabrali smo mir i suzivot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, sto nikome nije poslo za rukom”, rekao je Dukanovic.

On je rekao da je Crna Gora uspostavila odrzivost, a uskoro i potom odlican tempo razvoja crnogorske ekonomije.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopste i bilo.

Dukanovic: Nastavljen dinamican proces pregovora s EU

Sva postignuca Crne Gore rezultat su politike koju je predvodio DPS, prvih godina samostalno, a onda u aranzmanu sa partijama u koaliciji.

“Koristim priliku da iskreno zahvalim koalicionim partnerima za odgovoran i patriotski odnos prema nasem zajednickom drzavnom domu”, rekao je Dukanovic.

Kazao je da je DPS morala mijenjati od partije pokreta sa dominantnim komunistickim nasljedem u kojoj je zivjelo dvojno srpsko-crnogorsko osjecanje, do danas – organizovanem, moderne i snazne gradanske partije lijevog centra.

“Sposobna da prepoznaje maticne politicke procese na globalnoj, evropskoj i regionalnoj sceni”, istakao je Dukanovic.

Govoreci o periodu izmedu dva kongresa, Dukanovic je rekao da su ga obiljezili snazni pritisci dijela domace javnosti, podrzane sa strane, kako bi se promijenio kurs Crne Gore, odnosno clanstvo u NATO alijansi.

“Svakodnevno, duze od godinu, pojacavala su se prijeteca upozorenja sto joj se moze dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja”, rekao je Dukanovic.

Clanstvo u NATO kruna reformskih napora

Crna Gora, kako je porucio, nikad nece dozvoliti da se u ime proslosti zatire njeno pravo na bolju i srecniju buducnost.

Clanstvo u NATO bila je kruna nasih reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda: “Nastavljen je dinamican proces pregovora s EU, otvaranje poglavlja je sustinski zavrsena”.

Dukanovic kaze da je i danas Crna Gora neupitni lider integracije regiona, dosljednja da ispuni sve uslove za clanstvo.

Ukazao je na znacajne investicije koje se danas realizuju Crnoj Gori, te milionske investicije otkad je nasa zemlja postala clanica NATO saveza.

“Istrazivanje nafte i gasa u nasem podmorju je u toku, sa optimistickom projekcijom ishoda”, rekao je Dukanovic.

Razvijaju se, kaze, Porto Montenegro, Lustica bej, Portonovi, a planirani su jos mnogi projekti koji ce promijeniti Crnu Goru kao elitnu turisticku destinaciju.

Dukanovic je rekao da bi sve bilo lakse kad bi na poslu evropeizacije imali na drugoj strani pertnera koji nas podstice.

“Nazalost EU je suocena s krizama, migracijama, Bregzitom… a jos nema ni nagovjestaja u kom bi pravcu isao scenario prevazilazenja ugrozene globalne konkurentnosti Evrope. Retoricki, Brisel afirmise politiku prosirenja EU, ali ona je voljom pokazuje se vaznijih centara politicke moci sustinski zaustavljena, ili prolongirana na duzi rok”, rekao je Dukanovic.

To nas, kako je rekao, vise brine nego sto nas brine dinamike prosirenja kao Balkance.

“Usred te konfuzije, mi i dalje vidimo ujedinjenu Evropu kao jedinu realnu sansu njenog prestiza”, istice Dukanovic.

Clanstvo Crne Gore u EU, kako je rekao, ostaje nas strateski cilj, sa punom svijescu da to ostvarenje nece zavisiti od posvecenosti reformama..

Nastavicemo, kaze on, posveceno da doprinosima dobrosusjedskoj saradnji u regionu.

“Danas, vise nego ikad, ulaganje u obrazovanje i nauku je ulaganje u buducnost”, porucio je Dukanovic.

Dukanovic uoci pocetka kongresa podsjetio na posljedice razornog zemljotresa koji je pogodio Albaniju, uz obecanje da ce nasa zemlje nastaviti da pomaze susjednoj zemlji.

“Izrazavamo im nase iskreno saucesce i zelje za brz oporavak povrijedenih”, rekao je Dukanovic, zahvalivsi se predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju kongresu uprkos, kako je rekao, nevoljama koje su zadesile tu drzavu.

Kongresu prisustvuju makedonski premijer Zoran Zaev, predsjednik SPO Vuk Draskovic, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak, te predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajic.

Brajovic: Pred Crnom Gorom nikad laksi izbor

Minutom cutanja prisutni su odali postu i preminulim clanovima DPS-a izmedu dva kongresa.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajovic kazao je da nikada Crna Gora u svom milenijumskom trajanju nije imala laksi izbor kao sto ga ima posljednjih i narednih godina.

“Da bira izmedu proslosti u kojoj je zalagala svoju slobodu i nezavisnosti i buducnosti u kojom sa svojom slobodom i nezavisnoscu stvara nove saveze, kao sto je NATO i EU”, rekao je Brajovic.

Na tom putu smo, kako je rekao, prirodni partneri, a ciljevi su ostvarivi jer imaju podrsku gradana.

“Odluke su na nama, a mi sigurno biramo progres. Potreban nam je bolji zivotni standard, Crnu Goru da ucinimo bogatijom, da radimo na prevazilazenju podjela u zemlji. Svi moramo traziti nova rjesenja”, rekao je Brajovic.

U svemu tome, smatra on, DPS ima najvecu odgovornost kao najveca partija crnogorske politicke scene.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pozelio je uspjesan kongres DPS-u, uz ocjenu da je pod rukovodstvom DPS-a i Dukanovica lider u ovom dijelu Zapadnog Balkana.

Predstavnici manjina ponosni na partnerstvo

“Vi ste i lider po ekonomskom rastu i BDP-u”, rekao je Zaev.

Politicki direktor Bosnjacke stranke (BS) Suljo Mustafic rekao je da su se BS i DPS srele jos 2006. na istorijiskoj prekretnici – obnovi nezavisnosti Crne Gore.

“To partnerstvo koje uvazava razlike traje vise od decenije. Ponosni smo na zajednicki ostvarena istorijska pregnuca, ocuvanu multietnicku stabilnost, ulazak u NATO i ucesce predstavnika manjinskih naroda u institucijama drzave”, rekao je Mustafic.

Adrijan Vuksanovic iz HGI kazao je da je ponosan an rezultate koje su zajednicki ostvarili. Podsjeca da je u Crnoj Gori sacuvan mir, a da je civilizovana drzava povratila svoju nezavisnost.

Lider Liberalne partije (LP) rekao je da jos od kraja 1997. godine i predsjednickih izbora, kad su liberali presudno podrzali kandidata Dukanovica, traje saradnja politike liberala i DPS-a, koja je od tada na slicnom crnogorskom i evropskom kursu.

“Nakon borbi koje su utemeljile magistralne pravce razvoja moramo raditi na ekonomskom razvoju. Na tom putu LP kao clanica ALDE saveza bice iskren partner DPS-a i nasih bliskih politika”, rekao je Popovic.

On se zahvalio DPS-u na veoma plodnoj saradnji izmedu dvije partije, koa ce se, kako vjeruje, nastaviti i u narednom periodu.

Po svim vrijednostima, kaze on, Crna Gora je vec dio Evropske unije.

“Ono sto je posebno bitno da naglasim je da sam radostan sto smo usli u NATO i sto su Hrvatska i Crna Gora dvije prijateljske zemlje”, rekao je Vuksanovic.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka rekao je da je Crna Gora prosla teska vremena, te da je ponosan na Crnu Goru gdje cemo se svi gledati, a da se ne sramotimo jedni prema drugima.

“I pored svih pohvala koji dolaze od medunarodnih faktora imamo one koji to negiraju. Neka im ga”, porucio je Zenka.

On kao predsjednik DUA pozelio je DPS-u svaki uspjeh, i da budu jos jaci i umniji.

Predsjednik Force Nazif Cungu kazao je da podrska albanskom narodu, kako za vrijeme rata na Kosovu, tako i nakon zemljotresa u Albaniji, Albance cini ponosnim.

“I potvrduje ispravnu odluku za saradnju sa DPS-om. Ponosni smo sto smo dali doprinos clanstvu u NATO”, rekao je Cungu, napominjuci da je Crna Gora pocela sa valorizacijom svojih potencijala.

Predsjednik Demokratske partije Ulcinj Fatmir Deka rekao je da su uvjereni da je snazna DPS s Milom Dukanovicem na celu garant stabilnosti i garant multietnickih odnosa u zemlji.

“U jednu koaliciju, u jedan blok, ne okuplja nas ono sto smo bili juce, nego ono sto cemo sjutra zajednicki preduzimati”, rekao je on.

U ime SDP-a Srbije obratio se Rasim Ljajic, koji je kazao da je nase prijateljstvo izdrzalo sve ove godine, i turbulentne periode.

Canak: Imate sto da ostavite potomcima

“U politici je najvaznije da trajate, a vi ne samo da trajete, nego pobjedujete”, rekao je Ljajic.

On je rekao da bez jake stranacke infrastrukture nema uspjeha, ma koliko ideja partije bila dobra: “Ovaj kongres govori o snazi partije kakav je danas DPS. To je ono sto treba svakoj modernoj socijaldemokratskoj stranci danas”.

Ljajic je rekao da bi svi trebalo da uce na onome sto DPS radi.

“Kljucni izazov pred svima nama na pocetku 21. vijeka je jacanje populizma i nacionalizma. Ne smijemo to potcijenimo”, rekao je Ljajic na kongresu DPS-a.

Rekao je da vjeruje da ce se odnosi Srbije i Crne Gore razvijeti na zdravim odnosima dvije nezavisne i samostalne drzave.

lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak ispricao je da se slikao i pozdravio sa dva delegata, koja su mu rekla da su ustvari Albanci.

Pitao je prisutne kako je moguce da smo dosli u tu fazu da se predstavljamo po onome sto smo po nacionalnosti.

Draskovic: Da je Crna Gora pala 2016, danas bi imali balkansku Siriju

“Svi smo mi na istom putu. Ja malo teze hodam nego prije 30 godina, ali dok jedan korak mogu da napravim, taj korak ce biti u pravcu Evrope, u pravcu bratstva Crne Gore i Srbije, jer nemamo mi nikog sem jedni drugi”, rekao je Canak.

Rat po rat, izbori po izbori, drzavni udar po drzavni urad, kaze Canak, i prode zivot.

“Treba nesto ostaviti potomstvu, vi imate sto da ostavite, imate da im ostavite Crnu Goru koju ste stvorili, koja je vasa, i morate je cuvati jer je Crna Gora jedina drzava ikada koju cete istinski moci da nazovete svojom”, rekao je Canak.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Draskovic podsjetio je da na prethodnom kongresu podrzao clanstvo Crne Gore u NATO, te da je ostvarena ta pobjeda.

“Ta pobjeda nije prekretna samo za Crnu Goru. Zamislimo sta bi se desilo da je uspio onaj plan od jeseni 2016, da je tada pala Crna Gora i postala baza za antievropski i antizapadni prodor u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Sta bismo danas imali. Imali bismo balkansku Siriju i takozvane zamrzute konflikte”, rekao je Draskovic.

To, kako je rekao, ne smijemo da zaboravimo.

“NATO alijansi pridruzice se i Sjeverna Makedonija. Vecinsko je raspolozenje za clanstvo u BiH.Preostaje mi da izrazim nadu da ce i Srbija na tu stranu demokratskog svijeta”, rekao je Draskovic.

Zukan Helez iz SDP-a BiH rekao je da crnogorsku himnu zna napamet, jer je davno ucio u osnovnoj skoli, ali je tuzan sto ne moze da zna himnu svoje zemlje BiH, jer imaju muziku, ali ne i tekst.

Helez: Sanjam da BiH bude kao Crna Gora

“Nacionalisti koji vladaju BiH 30 godina ne mogu da se dogovore oko teksta himne”, kazao je Helez.

Najavio je da ce i BiH pomoci komsijama Albancima da prebrode posljedice razornog zemljotresa, kao sto je BiH pomogla Crnoj Gori 1979. godine.

“Dok je BiH krvarila, Crna Gora je prosla nekrznuto, dobili ste nezavisnost zahvaljujuci DPS-u, Dukanovicu i to morate da cijenite”, rekao je Helez.

Podsjeca da je BiH nezavisnost dobila 10 godina prije Crne Gore, ali da je izjedaju tri nacionalizma i dva separatizma. Sanja dan, kako je rekao, kad ce BiH biti kao Crna Gora.

“Najveca vrijednost koju je ostvario DPS s koalicionim partnerima je clanstvo u NATO. Ovo je podrucje trusno, ne samo seizmicki, vec i politicki”, rekao je on.

Teuta Vudo, iz Socijalisticke partije Albanije, kazala je da njena drzava prolazi kroz bolan period kad su pronasli 50. potvrdenu zrtvu nakon razornog zemljotresa.

“Zadovoljstvo mi je sto mogu da se zahvalim kako vama, tako i Vladi, na spremnosti da olaksa tezak period i bol”, rekao je Vudo.

Pozdravila je napored crnogorske vlade da se poboljsa polozaj albanske manjine u nasoj zemlji i rekla da svaka od nasih drzava napreduje prema EU zavisno od svojih kapaciteta.

DPS je saopstio ranije da je danasnji kongres najveci u istoriji te partije. Na Osmom kongresu DPS-a bilo je 3.000 ucesnika i domacih i inostranih gostiju.

Podsjecamo, Dukanovic, koji je i predsjednik Crne Gore, jedini je kandidat za funkciju sefa stranke, a kandidat za njegovog zamjenika je Dusko Markovic, koji je premijer od izbora 2016. godine.

Glavni odbor DPS je utvrdio listu kandidata za stranacke funkcije, na kojoj je vise od polovine novih lica – privrednika, ljekara, sportista, studenata.

Na listi nema bivsih gradonacelnika Podgorice Slovoljuba Stijepovica i Miomira Mugose, ni bivseg ministra spoljnjih poslova Milana Rocena. Oni su glavni akteri nekih od afera, a nema ni bivseg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovica, ni guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Zugica.

DPS je na vlasti u Crnoj Gori od uvodenja visepartijskog sistema ili preimenovanja Saveza komunista 1990. godine, a Milo Dukanovic sef partije vec 21 godinu, od 1998. godine i rascepa u vladajucoj stranci, kada je njen dotadasnji predsjednik Momir Bulatovic (1956-2019.) formirao Socijalisticku narodnu partiju.

Igor PEJOVIC

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.