ZAEV I MARKOVIC

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlicne bilateralne odnose, a puna integracija dvije drzave u Evropsku uniju nema alternativu, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog i makedonskog premijera Duska Markovica i Zorana Zaeva odrzanom u Podgorici.

“Nasi bilateralni odnosi su fantasticni, nemamo otvorenih pitanja vec samo potrebu da radimo zajedno za bolje nasih drzava i cijelog regiona”, kazao je premijer Markovic.

Na satanku je razgovarano o daljoj evropskoj integraciji dvije zemlje.

Istaknuto je zajednicko ocekivanje da ce se proces unutrasnje konsolidacije EU i razmatranje novih modaliteta procesa pregovora odvijati sto prije, kako bi Zapadni Balkan mogao dinamicnije da napreduje na putu ka Uniji.

Markovic je, kako je saopsteno, istakao da bez obzira na ove procese u Uniji, Crna Gora ostaje u potpunosti posvecena reformama u evropskoj agendi koja nema alternativu.

Markovic je posebno istakao punu podrsku Crne Gore skorom punopravnom clanstvu Sjeverne Makeodnije u NATO i podvukao spremnost nase drzave da na svaki nacin pomogne u pripremi, te podijeli svoja iskustva kao do sada najmlada clanica Alijanse.

Premijer Zaev je zahvalio Crnoj Gori sto je prva od zemalja clanica NATO-a ratifikovala njihov Protokol o pristupanju i izrazio nadu da ce Sjeverna Makedonija u toku naredne godine postati punopravna clanica Alijanse.

“Premijeri su se saglasili da je regionalna saradnja izuzetno vazna te da je dalje treba jacati, a predsjednik Markovic je u tom kontekstu naglasio znacaj Berlinskog procesa i ispunjavanja agende povezivanja kao okvira koji moze dati znacajan doprinos razvoju regiona”, navode iz Vlade.

0 comments

You must be logged in to post a comment.