ISTRAZIVANJE GA

Trecina sudija smatra da je jedna od kljucnih mjera za jacanje povjerenja gradana u pravosude, vise informacija o radu sudova u javnosti, navodi se u sestom istrazivanju koje je Gradanska alijansa sprovela u saradnji sa Udruzenjem sudija Crne Gore i Udruzenjem drzavnih tuzilaca Crne Gore, pisu Vikend novine.

Nesto manje sudija kao prioritetnu mjeru za jacanje povjerenja striktno postovanje Kodeksa i postovanje nacela profesionalnog i nezavisnog postupanja i ponasanja medija. Takode dio njih misli da je znacajno pojacati PR kampanju od strane sudova, kao i da je potrebno vise “zivih” kontakata predstavnika medija i sudskih institucija.

“Sudije uglavnom smatraju da javnost ima povjerenja u njihov rad (50,6 odsto ispitanika), da javnost nema povjerenja u rad sudija smatra 15,2 odsto ispitanika iz sudstva, dok je 21,6 odsto izjavilo da ne moze da procijeni”, navodi se u istrazivanju.

Najveci procenat sudija (42,9) odsto smatra da je “izvjestavanje medija uglavnom zadovoljavajuce, sa povremenim neobjektivnim izvjestajima”. Da je izvjestavanje “zadovoljavajuce i objektivno” smatra 9,4 odsto, a da je nezadovoljavajuce i neobjektivno ili uglavnom nezadovoljavajuce smatra 26,7 odsto.

“Zanimljivo je da je i dalje prisutan odreden broj sudija koji ne zna kakav je generalno odnos medija prema sudu 15,9 odsto. Preovladujuci stav sudija je i da “stranke ne poznaju u dovoljnoj mjeri nadleznost i funkcije suda” (38 odsto), a da su stranke dovoljno informisane o funkcijama suda smatra 33,5 odsto sudija”, utvrdeno je istrazivanjem.

Zadovoljstvo sudija postojecom pravosudnom infrastrukturom iznosi 40,8 odsto, a nezadovoljstvo je izrazilo 37,6 odsto ispitanika (u 35,9 odsto slucajeva sudije su odgovorile da je infrastruktura sudnica dovoljno uredena sa aspekta mogucnosti za pristup javnost).

“U odnosu na efikasnost funkcionalnog dijela sudenja i organe koji, prema misljenju sudija, moraju bitno da promijene i poboljsaju svoj rad, kao i odnos i postupanje prema radu suda, sudije su ukazale da postanska i dostavna sluzba imaju najvecu potrebu za promjenama (22,4 odsto)”, precizirano je u istrazivanju.

Tuzioci u velikom broju, 96,6 odsto, smatraju da je stanje u tuzilastvu uglavnom dobro, odnosno veoma dobro.

“Vecina tuzilaca (61 procenta) je zadovoljna infrastrukturom i objektom u kojem se nalazi tuzilastvo. Kada je u pitanju zadovoljstvo sredstvima komunikacije, vecina tuzilaca (67,8 odsto) je zadovoljna ovim sredstvima. Da su ona dovoljna za osnovne potrebe postupaka koje vode (20,3 odsto), dok je nezadovoljstvom sredstvima komunikacije izrazilo 8,5 odsto”, navodi se u istrazivanju.

Na pitanje kako ocjenjuju ponasanje stranaka u odnosu na postovanje tuzilastva kao institucije, tuzioci su u najvecem procentu odgovorili da se tuzilastvo uglavnom postuje (83,1 odsto), dok 10,2% smatra da se tuzilastvo uglavnom ne postuje.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.