CRNOGORCI U BELGIJI

Udruzenje belgijsko-crnogorskog prijateljstva obiljezilo je cetiri godije postojanja. Na svecanosti u Briselu naglaseno je da Udruzenje nase dijaspore u Belgiji slavi sve ono sto Crna Gora predstavlja, njenu multietnicnost i raznolikost. Povodom proslave uprilicena je i izlozba najvecih crnogorskoh slikara, a potom i “muzicka setnja” kroz Crnu Goru.

Udruzenje crnogorsko belgijskog prijateljstva “Montenegro” tokom cetiri godine postojanja zauzelo je zavidno mjesto na mapi iseljenickih drustava, a u umjetnosti i kulturi pronaslo zlatnu nit svojih aktivnosti. Poruceno je to u Galeriji RasArt na briselskom trgu Madu koja je, udostila veliki broj nasih iseljenika iz Belgije, Luksemburga, Holandije. Predsjednik udruzenja, Goran Vratnica ocijenio je da se osnivanje udruzenja temelji na najplemenitijem od svih osnova, ljudskoj saradnji i razmjeni medu narodima i pojedinicma, bez obzira na jezik, religiju ili filozofiju.

“Stvaranje udruzenja prijateljstva male mediteranske zemlje i drzave ciji glavni grad centar Evrope predstavlja pravi izazov, veceras smo se pkupili ne samo da bismo obiljezili ovaj posebni dan, vec proslavili sve ono sto Crna Gora predstavlja, mi smo multietnicka nacija velike raznolikosti, nacija koja prihvata sve raznolikosti, kao i nasa kraljevnina Belgija. Veceras smo takode ovdje da slavimo bliske veze Crne Gore i Belgije, belgijsko-crnogorsko prijateljstvo nastavlja da se razvija sa zeljom trajanja do beskraja”, kazao je Vratnica.

Na izlozbi u uprilicenoj u cast godisnjce nasla su se djela velikih cnrogorskih slikara, Dada Durica, Petra Lubarde, Nikole Govodenovica, Slovnica, Muratovica, Reberovica, Radulovica i jos mnogih, jer umjetnost, kako je poruceno, na najbolji nacin sublimise evropski duh. Otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Briselu, Predrag Stamatovic naglasio je da ovakva udruzenja mogu racunati na pomoc svoje maticne zemlje, te da kulturno bogatstvo Crne Gore pokazuje da ne psotoje velike i male nacije.

Predrag Stamatovic, otpravnik poslova amb.Crne Gore u Belgiji

“Ovakvu plejadu umjetnika iznjedrila je velika Crna Gora, mi se s njima ponosimo, a oni su nasu domovinu zlatnim slovima upisali ukulturnu bastinu Evrope. Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Crne Gore u Briselu ce nastojati da ovakvih i slicnih dogadaja bude sto vise u narednom periodu, zelim da dveceras uzivate i da se za tenutak u mislima makar preselite u Crnu Goru.

“Slavimo u Briselu nasu drzavu Crnu Goru koja nam je bila, bistra istovremeno i tajanstvena. Istorija Crne Gore, njena geografija, ejzazi, boje, najdivnije plavo more, kamenje pod njom, nebo nad njom, gorstaci, ne cudi da je istovremeno zemlja velikih slikara”, kazao ej Vratnica.

Pored uzivanja u platnima najvecih crnogorskih mjetnika, uprilicena je i muzicka setnja Crnom Gorom. Lea Vratnica, u pratnji pijaniste Aldina Alkovica i gitariste Rada Amanovica evocirala je uspomene na udaljenu, ali nikad zaboravljenu zemlju, jer, kako se culo na svecanosti – Mutika rusi zidove, razlike i povezuje svjetove i ljude.

Ivan Mijanovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.