CRNOGORCI U BELGIJI

Udruzenje belgijsko-crnogorskog prijateljstva obiljezilo je cetiri godije postojanja. Na svecanosti u Briselu naglaseno je da Udruzenje nase dijaspore u Belgiji slavi sve ono sto Crna Gora predstavlja, njenu multietnicnost i raznolikost. Povodom proslave uprilicena je i izlozba najvecih crnogorskoh slikara, a potom i “muzicka setnja” kroz Crnu Goru.

Udruzenje crnogorsko belgijskog prijateljstva “Montenegro” tokom cetiri godine postojanja zauzelo je zavidno mjesto na mapi iseljenickih drustava, a u umjetnosti i kulturi pronaslo zlatnu nit svojih aktivnosti. Poruceno je to u Galeriji RasArt na briselskom trgu Madu koja je, udostila veliki broj nasih iseljenika iz Belgije, Luksemburga, Holandije. Predsjednik udruzenja, Goran Vratnica ocijenio je da se osnivanje udruzenja temelji na najplemenitijem od svih osnova, ljudskoj saradnji i razmjeni medu narodima i pojedinicma, bez obzira na jezik, religiju ili filozofiju.

“Stvaranje udruzenja prijateljstva male mediteranske zemlje i drzave ciji glavni grad centar Evrope predstavlja pravi izazov, veceras smo se pkupili ne samo da bismo obiljezili ovaj posebni dan, vec proslavili sve ono sto Crna Gora predstavlja, mi smo multietnicka nacija velike raznolikosti, nacija koja prihvata sve raznolikosti, kao i nasa kraljevnina Belgija. Veceras smo takode ovdje da slavimo bliske veze Crne Gore i Belgije, belgijsko-crnogorsko prijateljstvo nastavlja da se razvija sa zeljom trajanja do beskraja”, kazao je Vratnica.

Na izlozbi u uprilicenoj u cast godisnjce nasla su se djela velikih cnrogorskih slikara, Dada Durica, Petra Lubarde, Nikole Govodenovica, Slovnica, Muratovica, Reberovica, Radulovica i jos mnogih, jer umjetnost, kako je poruceno, na najbolji nacin sublimise evropski duh. Otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Briselu, Predrag Stamatovic naglasio je da ovakva udruzenja mogu racunati na pomoc svoje maticne zemlje, te da kulturno bogatstvo Crne Gore pokazuje da ne psotoje velike i male nacije.

Predrag Stamatovic, otpravnik poslova amb.Crne Gore u Belgiji

“Ovakvu plejadu umjetnika iznjedrila je velika Crna Gora, mi se s njima ponosimo, a oni su nasu domovinu zlatnim slovima upisali ukulturnu bastinu Evrope. Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Crne Gore u Briselu ce nastojati da ovakvih i slicnih dogadaja bude sto vise u narednom periodu, zelim da dveceras uzivate i da se za tenutak u mislima makar preselite u Crnu Goru.

“Slavimo u Briselu nasu drzavu Crnu Goru koja nam je bila, bistra istovremeno i tajanstvena. Istorija Crne Gore, njena geografija, ejzazi, boje, najdivnije plavo more, kamenje pod njom, nebo nad njom, gorstaci, ne cudi da je istovremeno zemlja velikih slikara”, kazao ej Vratnica.

Pored uzivanja u platnima najvecih crnogorskih mjetnika, uprilicena je i muzicka setnja Crnom Gorom. Lea Vratnica, u pratnji pijaniste Aldina Alkovica i gitariste Rada Amanovica evocirala je uspomene na udaljenu, ali nikad zaboravljenu zemlju, jer, kako se culo na svecanosti – Mutika rusi zidove, razlike i povezuje svjetove i ljude.

Ivan Mijanovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Objavljena Crna lista poreskih obveznika
  on 20/03/2023 at 12:15

  Uprava prihoda i carina (UPC) objavila je Crnu listu na kojoj se nalaze imena poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.