KOMISIJA UTVRDILA

Niksicka komisija za procjenu stete od elementarnih nepogoda poslace drzavnoj 59 obradenih zahtjeva za nadoknadu stete nastalu usljed velikih poplava koje su pocetkom mjeseca pogodile tu opstinu. Ukupna procijenjena steta za domacinstva je oko 73 hiljade eura, a nadoknadu za ostecenu infrastrukturu trazice i lokalna samouprava.

Zivot u domu Markovica u niksickom mjestu Crnodoli nezampacene poplave prekinule su poectkom novembra kada je voda prodrla u kucu i napravula veliku stetu. Isusivaci vazduha od tada rade dan noc, a porodica je kod komsija nasla utociste.

“I njima dugujemo veliku zahvalnost, tu smo mjesec, nadamo se da cemo do kraja godine se vratiti kuci. Vjerujte, bilo je stete sto u kuci, sto u pomocnim objektima, sijeno, drva. U kuci podovi, prozori, vrata, jedan dio namjestaja, zidovi, to se ne moze lako isusiti pa ej velika potrosnja elektircne energije”, kazao je mjestanin Crnodola Dusan Markovic.

Opstinska komisija je ovih dana popisala kompletnu stetu nasatlu usled poplava. Ukupno 59 zahtjeva upucenih drzavnoj komisiji i procijenjenom stetom od oko 73.000 eura.

“To su kuce, pomocni objekti i imovina, ali obzirom na vremenske uslove i godisnje doba tu ima i direktne i indirektne stete. Treba vremena da se poplavljeni objekti osuse, srede, a nije bas vrijeme za te poslove”, kazao je predsjednik opstinske Komisije za elementarne nepogode Zopran Masulovic.

Osim za domicinstava, komisija ce traziti nadoknadu i za ostecanja na loklalnoj infrastrukturi.

“Na osnovu prikupljenih podataka, steta na putevima, mostovima, vodopropustima, iznosi oko 211.500 eura”, dodao je Masulovic.

Na potezu je sada drzavna komisija. Markovici ocekuju da nadlezni relano sagledaju nevolje kroz koje prolaze.

“Komisija je dosla i popisalaa sve. Nadam se da ce imati i vida i sluha, da cemo makar donekle sanirati stetu, da necemo biti tu osteceni”, dodao je mjestanin Crnodola.

Kako nam je u telefonskom razogovru kazala predsjednica komisije za elemntarne nepogodne i ministarka, Marija Vucinovic, komisija ce nastojati da u najkracem roku analizira dobijene zahtjeve te da ocekuje da ce citav posao biti gotov najkasnije pocetkom naredne godine.

Darko Bulatovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.