PRICA MIGRANTA

Smjesten na pola puta izmedu Podgorice i Danilovgrada, u Spuzu, neposredno pored najveceg crnogorskog zatvora, Centar za prihvat migranata dom je za oko stotinu izbjeglica, koje je u potrazi za boljim zivotom put doveo u Crnu Goru.

Za razliku od nekih kampova u susjedstvu, gdje su uslovi nedostojni covjeka, zivot u ovom kampu je vise nego dobar. U to se uvjerila ekipa Anadolije, a sve to potvrduje i prica migranata koji borave ovdje.

Crna Gora usputna stanica do EU

Migranti se u principu kod nas ne zadrzavaju mnogo. Za njih je nasa drzava samo usputna stanica na putu do neke od zemalja EU. Ipak, iskustvo onih sa kojim smo razgovarali o Crnoj Gori je pozitivno. Ima onih koji bi da dobiju azil, dok velika vecina nakon samo dan ili dva provedena ovdje, nastavlja dalje prema Bosni i Hercegovini.

Tamara Lakic iz Centra za prihvat migranata kaze da osim objekta u Spuzu, koji je kapaciteta 104 mjesta, postoje i alternativni smjestaji u Podgorici.

“Od pocetka godine, zakljucno sa 26. novembrom u Centru za prihvat migranata je primljeno 7.146 stranaca koji traze medunarodnu zastitu, od cega je 2.256 bilo smjesteno u Centru za prihvat u Spuzu, a 4.890 u alternativnom smjestaju, na Vrelima Ribnickim u Podgorici. Stranci koje traze medunarodnu zastitu, teritoriju Crne Gore koriste kao tranzitno podrucje. Na njenoj teritoriji se zadrzavaju veoma kratko vrijeme, ona je usputna stanica na njihovo putu ka krajnjoj destinaciji, a to su zemlje EU”, kaze Lakic.

Najcesce drzave porijekla samih stranaca koji traze medunarodnu zastitu su Alzir, Maroko, Sirija, Pakistan, Irak, Iran, Avganistan i oni najcesce dolaze iz pravca Albanije, preko Turske i Grcke. Crna Gora je u posljednje vrijeme postala dio takozvane “obalne rute”.

Ovaj centar za migrante trenutno moze da primi 104 osobe, a iz ove ustanove porucuju da preduzimaju konkretne korake, kako bi se kapaciteti prosirili.

Tri obroka dnevno, ciste i tople sobe za boravak

U kampu vlada dobra atmosfera. I uslovi su na visokom nivou. Migranti dobijaju tri obroka, za rucak je uvijek kuvano jelo, a sluzi se i uzina. Sobe su tople, ali i veoma ciste i uredne.

Lakic kaze da prilikom prihvata migranata, uprava ih upoznaje sa pravilnikom o ponasanju.

“Zaista nema problema, nema fizickih obracuna medu migrantima, postuju se pravila Centra”, kaze Lakic.

Migranti koji zele da nastave svoj put dalje ka BiH, iz ovog kampa pretezno odlaze nakon dva do tri dana boravka. Uglavnom koriste taksi prevoze, koji ih odvode do blizu granice sa BiH.

Neki se iz BiH ponovo vracaju u ovom kampu

Ipak, neki od onih koji odu u BiH, gdje se nalazi mnogo vise migranata i gdje uslovi nisu bas tako dobri, vracaju se ponovo u ovom centru u Spuzu.

Jedan od onih koji s porodicom boravi u ovom kampu je Majid Radzebi, iz Irana. Kaze za sebe da je politicka izbjeglica.

“Narod u Crnoj Gori je ljubazan, slican onom u Iranu. Aplicirao sam za azil u Crnoj Gori i nadam se da ce crnogorska Vlada odobriti”, kaze Radzebi.

Crna Gora kao drzava dopada se i Iftihar Ahmedu, koji je dosao iz Avganistana. Ipak, sanja o zivotu u EU.

“Osjecam se dobro ovdje, ljudi u Crnoj Gori su dobri. Postuju nas, osoblje je dobro ovdje. Imam plan da idem ka EU, Belgija ili Njemacka”, istakao je Ahmed.

Migrantima je u centru na raspolaganju internet, djecje igraliste, veliko dvoriste za setnju. Mnogi od njih tokom dana odlaze do Podgorice, koja je udaljena oko desetak kilometara.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.