PORUKA NVO

U radu sa ranjivim kategorijama neophodno je obezbijediti kvalitet, jer se jedino na taj nacin obezbjeduje adekvatno ukljucivanje zajednica i prepoznavanje njihovih potreba u odnosu na prevenciju HIV-a, saopsteno je iz nevladinih organizacija povodom 1. decembra Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Ove godine, Svjetski dan borbe protiv side u svijetu se obiljezava pod sloganom “Zajednice cine razliku” stavljajuci time u fokus vaznost pruzanja podrske osobama koje su pogodene HIV-om ili su ranjive u odnosu na HIV.

Iz nevladinih organizacija CAZAS, Juventas, Crnogorska HIV fondacija, Kvir Montenegro i Zastita saopsteno je da stigma i dalje ostaje najveca prepreka kada je u pitanju HIV, jer uprkos postojanju preventivnih programa i efikasnog terapijskog odgovora, u stigmatizovanom okruzenju ne postize se podrzavajuce okruzenje za osobe koje su ranjive u odnosu na HIV.

,,Godinama su odredene grupe stanovnistva bile van svih ulaganja u zdravstveni i socijalni sistem i vrijeme je da postanu prioritet u planiranju i realizaciji strateskih usmjerenja. Grupa nevladinih organizacija godinama unazad, prepoznaje potrebe posebno pogodenih grupa u odnosu na HIV i kao prioritet u svom radu na prevenciji HIV-a stavlja jacanje kvaliteta servisa, obuhvat i usluge usmjerene na potrebe grupa”, saopsteno je iz CAZAS-a, Juventasa, CrnogorskeHIV fondacije, Kvir Montenegra i Zastite.

Oni smatraju da treba uvoditi nove usluge- testiranje van zdravstvenih usluga, samotestiranje kao i uciniti PrEP dostupnim.

,,Akcenat u narednom periodu mora biti na vecem obuhvatu testiranja, buduci da imamo zabrinjavajuce nisku stopu testiranja”, kazali su iz nevladinih organizacija.

Crna Gora se, kako su saopstili, moze pohvaliti kvalitetno razvijenim Strateskim okvirom za HIV, koji predvida multisektorski pristup i pristup usmjeren ka potrebama ranjivih kategorija.

Ipak, kako smatraju, vazno je obezbijediti kontinuirano i kvalitetno pruzanje servisa, podrzavajuce okruzenje za djelovanje kao i usmjerenost ka postizanju globalnih ciljeva.

,,Primjetno je opredjeljenje drzave za podrsku preventivnim programima, ali to nije dovoljno. Prilikom planiranja i pruzanja podrske preventivim i programima podrske, vazno je usmjeriti podrsku ka programima koju naucno dokazani, koji daju rezultate i koji se sprovode u skladu sa standardima kvaliteta. Jedino na taj nacin, moze se obezbijediti odrzavanje niske stope prevalence HIV-a i adekvatno boriti protiv stigme i diskriminacije”, kazali su iz nevladinih organizacija.

CAZAS, Juventas, Crnogorska HIV fondacija, Kvir i Zastita su,kako su kazali, 365 dana u godini posvecene prevenciji HIV-a, sprovodenju programa smanjenja stete i pruzanju pratecih servisa usmjerenih na edukaciju i podrsku.

,,Ovi servisi suocavaju se sa brojnim izazovima u obezbjedivanju odrzivosti, a isti predstavljaju kljucni most i usmjerenje ka testiranju, lijecenju i odgovornom zdravstvenom ponasanju”, rekli su iz tih organizacija.

UNAIDS je, kako su rekli, definisano globalne ciljeve koji su smjereni na postizanje takvog okruzenja u kojem 90 odsto svih osoba koji zive s HIV-om znaju svoj status, 90 odsto onih kojima je dijagnostifikovana infekcija HIV-om uzimaju antiretrovirusnu terapiju i 90 odsto njih postigne nemjerljivu kolicinu virusa u krvi.

,,Crna Gora jos nailazi na izazove u dostizanju ovih ciljeva te je neophodno ukljucivanje lokalnih akcija u vecoj mjeri. Upravo s tim ciljem, u ponedeljak, Podgorica, Bar i Bijelo Polje prudruzice se Globalnom pokretu UNAIDS-a ,,Fast-track cities””, naveli su iz nevladinih organizacija.

Potpisivanjem Pariske deklaracije Gradonacelnici, potpisnici deklaracije se obavezuju, da ce: okoncati epidemiju AIDS-a u gradovima do 2030. godine, postaviti ljude u srediste svega sto rade, razmotriti uzroke rizika, ranjivosti i prenosenja, iskoristiti odgovor na AIDS za pozitivnu drustvenu transformaciju, izgraditi i ubrzati adekvatan odgovor koji odrazava lokalne potrebe, mobilizovati resurse za integrisano javno zdravlje i odrzivi razvoj i ujediniti se kao lideri.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.