ODRZAN SAJAM

Ucesnici sedmog Sajma novih tehnologija ,,Smart Tech”, koji je odrzan 29. i 30. novembra prezentovali su posjetiocima najnovija tehnoloska dostignuca i svjetski poznate brendove koji su dostupni u Crnoj Gori, a koje karakterise visok kvalitet, funkcionalnost i primjenljivost u svim sferama zivota.

Na ovogodisnjem Smart Tech-u koji je odrzan centralnom atrijumu TC Delta City, mnogobrojnim posjetiocima su se predstavile renomirane kompanije, firme i institucije: Crnogorski Telekom, Telenor, Masinski fakultet Univerziteta Crne Gore, D Photo Trade, Kimtec CG, Fin-ing – 3D Soba, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne skole ,,Pavle Rovinski” i Crnogorski savez za tehnicku kulturu ,,Politehnika”.

“Ucesnici sajma su Veliku paznju mladih generacija izazvala su razlicita inovativna rjesenja iz oblasti robotike, elektronike, kao i 3D tehnologije. Najmladi posjetioci bili su u prilici da sagledaju raznovrsne mogucnosti i funkcionalnosti Lego robota, vjestacke ljudske ruke, humanioidnog robota, kao i da nauce na koji nacin funkcionise automatski uredaj za koktele, Teslin kalem i elektro magnetni top”, navodi se u saopstenju.

Pored navedenog, sagledali su procese prilikom 3D modelovanja i 3D stampe.

“Veoma korisna aktivnost sajma za svu djecu i roditelje bila je i panel diskusija na temu “Digitalna pismenost i digitalna bezbjednost djece u Crnoj Gori”. Panelisti su prezentovali nacine za bezbjedno koriscenje digitalne tehnologije i obrazlozili njihovo koristenje u nastavi i pomoci djeci u procesu ucenja”, kazali su organizatori.

Na Smart Tech-u su roditelji mogli da pronadu i pametne satove za djecu, koje omogucavaju komunikaciju sa djecom i prate njihovu lokaciju u bilo kom trenutku.

“Ljubitelji novih tehnologija posebno su se zainteresovali da oprobaju moderno dizajnirane elektricne skutere brenda Motogrini. Takode, interesantni su bili univerzalni lokatori koji se mogu zakaciti na ogrlicu kucnog ljubimca, biciklo ili prtljag i na taj nacin sacuvati od krade ili gubljenja, kao i auto lokatori koji omogucavaju uvid u lokaciju automobila u svakom trenutku.”

Saradnja organizatora Smart Tech-a sa akademskom zajednicom, rezultirala je i uspjesnom realizacijom konkursa za studente na temu ,,Savremene tehnologije i pametna specijalizacija”.

“Neka od najboljih idejnih rjesenja, sa znacajnim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate pametne specijalizacije, upravo su i prikazana na sajmu”, navode organizatori i dodaju:

“O uspjesnosti sajma svjedoce pozitivne reakcije i komentari posjetilaca, kojih je tokom dvodnevnog trajanja sajma, u petak i subotu, bilo vise nego duplo u odnosu na prethodne dane u Delta Sitiju.”

Sajam je odrzan u koorganizaciji agencije Vision Event i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.