ODRZAN SAJAM

Ucesnici sedmog Sajma novih tehnologija ,,Smart Tech”, koji je odrzan 29. i 30. novembra prezentovali su posjetiocima najnovija tehnoloska dostignuca i svjetski poznate brendove koji su dostupni u Crnoj Gori, a koje karakterise visok kvalitet, funkcionalnost i primjenljivost u svim sferama zivota.

Na ovogodisnjem Smart Tech-u koji je odrzan centralnom atrijumu TC Delta City, mnogobrojnim posjetiocima su se predstavile renomirane kompanije, firme i institucije: Crnogorski Telekom, Telenor, Masinski fakultet Univerziteta Crne Gore, D Photo Trade, Kimtec CG, Fin-ing – 3D Soba, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne skole ,,Pavle Rovinski” i Crnogorski savez za tehnicku kulturu ,,Politehnika”.

“Ucesnici sajma su Veliku paznju mladih generacija izazvala su razlicita inovativna rjesenja iz oblasti robotike, elektronike, kao i 3D tehnologije. Najmladi posjetioci bili su u prilici da sagledaju raznovrsne mogucnosti i funkcionalnosti Lego robota, vjestacke ljudske ruke, humanioidnog robota, kao i da nauce na koji nacin funkcionise automatski uredaj za koktele, Teslin kalem i elektro magnetni top”, navodi se u saopstenju.

Pored navedenog, sagledali su procese prilikom 3D modelovanja i 3D stampe.

“Veoma korisna aktivnost sajma za svu djecu i roditelje bila je i panel diskusija na temu “Digitalna pismenost i digitalna bezbjednost djece u Crnoj Gori”. Panelisti su prezentovali nacine za bezbjedno koriscenje digitalne tehnologije i obrazlozili njihovo koristenje u nastavi i pomoci djeci u procesu ucenja”, kazali su organizatori.

Na Smart Tech-u su roditelji mogli da pronadu i pametne satove za djecu, koje omogucavaju komunikaciju sa djecom i prate njihovu lokaciju u bilo kom trenutku.

“Ljubitelji novih tehnologija posebno su se zainteresovali da oprobaju moderno dizajnirane elektricne skutere brenda Motogrini. Takode, interesantni su bili univerzalni lokatori koji se mogu zakaciti na ogrlicu kucnog ljubimca, biciklo ili prtljag i na taj nacin sacuvati od krade ili gubljenja, kao i auto lokatori koji omogucavaju uvid u lokaciju automobila u svakom trenutku.”

Saradnja organizatora Smart Tech-a sa akademskom zajednicom, rezultirala je i uspjesnom realizacijom konkursa za studente na temu ,,Savremene tehnologije i pametna specijalizacija”.

“Neka od najboljih idejnih rjesenja, sa znacajnim potencijalom socio-ekonomskog uticaja na postulate pametne specijalizacije, upravo su i prikazana na sajmu”, navode organizatori i dodaju:

“O uspjesnosti sajma svjedoce pozitivne reakcije i komentari posjetilaca, kojih je tokom dvodnevnog trajanja sajma, u petak i subotu, bilo vise nego duplo u odnosu na prethodne dane u Delta Sitiju.”

Sajam je odrzan u koorganizaciji agencije Vision Event i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.