PREDLOG DEMOKRATA

Predsjednik Opstinske izborne komisije (OIK) trebalo bi da bude imenovan na predlog parlamentarne opozicije, glasi jedan od predloga kojim ce se baviti skupstinski Odbor za sveobuhvatne izborne i druge reforme. To je smisljeno u cilju definisanja rjesenja za prve fer i slobodne izboreu Crnoj Gori.

Konkretno, Demokratska Crna Gora inicirala je novo uredenje Opstinske izborne komisije, gdje bi se njen predsjednik imenovao na predlog skupstinske opozicije.

“Kandidata za predsjednika OIK predlaze partija, odnosno grupa biraca, koja je samostalno ili u okviru koalicije, na prethodnim izborima dobila najveci broj odbornickih mandata u okviru skupstinske opozicije. U slucaju da je vise partija, odnosno grupa gradana, u okviru skupstinske opozicije dobilo isti broj mandata, pravo predlaganja kandidata za predsjednika OIK pripada partiji, odnosno grupi biraca, koja je osvojila najveci broj glasova”, navodi se u predlogu Demokrata.

Takode, u slucaju da je vise partija, odnosno grupa gradana, u okviru skupstinske opozicije dobilo isti broj mandata i isti broj glasova, o tome ko ima pravo da predlozi predsjednika OIK odlucuje se zrijebom.

Sekretara OIK predlaze predsjednik komisije, a bira ga OIK dvotrecinskom vecinom svih clanova istice se u dokumentu predatom skupstinskom odboru.

Istice se da se tri clana OIK imenuju na predlog tri partije koje su na prethodnim izborima dobile najveci broj mandata u okviru skupstinske vecine, a u slucaju istog broja mandata, najveci broj glasova.

Za clana se imenuje po predstavnik partije koja je dobila drugi najveci broj mandatau okviru skupstinske opozicije, a u slucaju istog broja mandata najveci broj glasova.

“Ukoliko u odgovarajucoj skupstini opstine postoji samo jedna opoziciona partija, odnosno grupa biraca, u sastav OIK imenuju se i predsjednik i clan komisije na predlog te partije, odnosno grupe biraca”, kazale su Demokrate.

Kako se napominje, predsjednik komisije, njegov zamjenik i sekretar, kao i clanovi komisije imenuju se iz reda diplomiranih pravnika, a zamjenici clanova komisije imenuju se, no pravilu, iz reda diplomiranih pravnika.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.