PREDLOG DEMOKRATA

Predsjednik Opstinske izborne komisije (OIK) trebalo bi da bude imenovan na predlog parlamentarne opozicije, glasi jedan od predloga kojim ce se baviti skupstinski Odbor za sveobuhvatne izborne i druge reforme. To je smisljeno u cilju definisanja rjesenja za prve fer i slobodne izboreu Crnoj Gori.

Konkretno, Demokratska Crna Gora inicirala je novo uredenje Opstinske izborne komisije, gdje bi se njen predsjednik imenovao na predlog skupstinske opozicije.

“Kandidata za predsjednika OIK predlaze partija, odnosno grupa biraca, koja je samostalno ili u okviru koalicije, na prethodnim izborima dobila najveci broj odbornickih mandata u okviru skupstinske opozicije. U slucaju da je vise partija, odnosno grupa gradana, u okviru skupstinske opozicije dobilo isti broj mandata, pravo predlaganja kandidata za predsjednika OIK pripada partiji, odnosno grupi biraca, koja je osvojila najveci broj glasova”, navodi se u predlogu Demokrata.

Takode, u slucaju da je vise partija, odnosno grupa gradana, u okviru skupstinske opozicije dobilo isti broj mandata i isti broj glasova, o tome ko ima pravo da predlozi predsjednika OIK odlucuje se zrijebom.

Sekretara OIK predlaze predsjednik komisije, a bira ga OIK dvotrecinskom vecinom svih clanova istice se u dokumentu predatom skupstinskom odboru.

Istice se da se tri clana OIK imenuju na predlog tri partije koje su na prethodnim izborima dobile najveci broj mandata u okviru skupstinske vecine, a u slucaju istog broja mandata, najveci broj glasova.

Za clana se imenuje po predstavnik partije koja je dobila drugi najveci broj mandatau okviru skupstinske opozicije, a u slucaju istog broja mandata najveci broj glasova.

“Ukoliko u odgovarajucoj skupstini opstine postoji samo jedna opoziciona partija, odnosno grupa biraca, u sastav OIK imenuju se i predsjednik i clan komisije na predlog te partije, odnosno grupe biraca”, kazale su Demokrate.

Kako se napominje, predsjednik komisije, njegov zamjenik i sekretar, kao i clanovi komisije imenuju se iz reda diplomiranih pravnika, a zamjenici clanova komisije imenuju se, no pravilu, iz reda diplomiranih pravnika.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.

 • Odgovorno do poboljšanja životnog standarda
  on 24/03/2023 at 13:01

  Poboljšanje životnog standarda, cilj je svake odgovorne politike, a da toga se mora doći na odgovoran način, a ne manipulacijama i sijanjem iluzija, saopštio je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.