STRUKA PORUCILA

Sva dosadasnja iskustva u planiranju, projektovanju i gradenju u seizmickim aktivnim podrucjima, pokazuju da se preventivom protiv stetnog uticaja zemljotresa mora poceti vec u fazi izrade prostornih i urbanistickih planova. Stradanja ljudi, objekata i infrastrukture u proslosti su se desavala zbog lose sprovedenog planiranja, upozorava u razgovoru za Pobjedu prof. dr Srdan Jankovic sa Gradevinskog fakulteta u Podgorici

Jankovic, koji edukuje buduce inzenjere arhitekture i gradevine, kaze da su gradenje objekata na tlu neujednacenog geoloskog sastava, na klizistima, prirodnim ili onim koja su aktivna kada se gradi na njima, zatim na nevezanim nanosima, muljevitom tlu, mocvarnim i vodom zasicenim terenima, samo neki od potencijalno opasnih i seizmicki nesigurnih momenata.

“Lose planiranje prostora uzrokuje i nemogucnost pristupa ugrozenim lokacijama zbog slabe infrastrukture, dovodi do rusenja objekata sudaranjem zbog malog razmaka izmedu njih, ostecenja vodovodne i kalanalizacione mreze. Sve su to problemi koji se mogu izbjeci dobrim prostornim planiranjem, a mnogo je primjera da se to ne radi na pravi nacin. Naprotiv, imate kvartova i objekata do kojih ne mogu da dopru ni vatrogasna kola, a kamoli gradevinske masine za rasciscavanje terena. Takode, problem predstavlja i lociranje nekih funkcija koje bi morale biti operativne neposredno nakon zemljotresa kao sto su domovi zdravlja, bolnice, vatrogasne stanice i slicno, u starim objektima za koje se opravdano moze pretpostaviti da su veoma povredljive na seizmicka dejstva”, istice sagovornik Pobjede.

Kljucnu uloga u ovoj oblasti, prema ocjeni Jankovica, imaju upravo arhitekte.

“Kao sto se dobrim, seizmickim projektovanjem smanjuje povredljivost objekta, tako se i kvalitetnim seizmickim prostornim planiranjem smanjuje povredljivost drustva u cjelini. Uloga arhitekata u ovoj oblasti je od presudnog znacaja”, smatra on.

Kvalitet je jeftiniji

Jankovic istice da razorni zemljotres nepogresivo detektuje slabe tacke konstrukcije, propuste i greske u projektovanju i izvodenju objekata, ili ukazuje na to gdje zemljiste i tlo nijesu bili pogodni za gradnju… No, tada je vec kasno.

Kako kaze, ne smijemo dozvoljavati luksuz da ucimo na sopstvenim greskama, ili da uvecavamo seizmicki rizik logikom “dako nece”. Drugim rijecima: nema kockanja sa vjerovatnocom da ce se snazan zemljotres dogoditi. Jer se dogodio. I dogodice se ponovo!

Cetiri decenije od katastrofalnog zemljotresa na Primorju, kada je na podrucju Crne Gore poginula 101 osoba, a u susjednoj Albaniji 35, ponovo je razorna seizmicka sila prodrmala jadransku regiju. U Dracu i okolini visespratnice su se lomile kao da su od karata, a pod teretom betona i opeke ostale su cijele porodice…

“Dogodilo se ono od cega svi strahuju, ali sa cime se, po diktatu seizmickog hazarda i cinjenici da zivimo na trusnom podrucju moramo suocavati mnogo prije nego se dogode ovako teske opomene”, kaze on.

Jankovic primjecuje da je u praksi kljucna zabluda da obezbjedivanje seizmicke sigurnosti kod novih objekata je skuplje ili da iziskuje mnogo vise zeljeza, betona…

“Za kvalitetno projektovanje seizmicki sigurnih objekata potrebno je znanje i savjest. Cijena kvalitetnih rjesenja ce iznositi tek stoti dio vrijednosti citavog objekta. Tako da to uopste nije skupo, ali ako vec napravite losu zgradu onda njeno naknadno dovodenje u stanje seizmicke sigurnosti, to jest njeno ojacanje, kosta premnogo”, rekao je Jankovic.

On naglasava da je bitno da u nizu – od usvajanja normi, preko arhitektonskih rjesenja, zatim projekata pa sve do gradnje, budu ispostovani svi propisi i u tom procesu budu otklonjeni svi uoceni nedostaci.

Novi propisi

Kako dodaje, upravo je ublazavanje seizmickog rizika jedini put da se smanje buduce posljedice jakih zemljotresa.

“To se radi kroz poboljsanje propisa, pravilnika i standarda za projektovanje i gradenje novih objekata, zatim kontrolu gradnje objekata, prostorno-urbanisticko planiranje i upravljanje, ojacanje postojecih objekata, istrazivanje u oblasti zemljotresnog inzenjerstva i primjene rezultata u injzenjerskoj praksi, kao i unapredenje kvaliteta gradnje na seoskom podrucju.

On podsjeca na to da je Crna Gora u postupku pripreme za usvjanje i primjenu takozvanih eurokodova, standrada koji se primjenjuju u projektovanju i gradnji.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da li su FBI, DEA i AFP revanšisti prema bivšem režimu?"
  on 17/07/2024 at 16:47

  Iz Demokratske Crne Gore pozdravili su međunarodnu akciju hapšenja osumnjičenih za krijumčarenje 2,5 tona kokaina, na osnovu podataka EUROPOL-a, a uz podršku američkih FBI-a i DEA-e, kao i australijske agencije AFP.

 • O razrješenju Kovačevića sjutra na sjednici SO Nikšić
  on 17/07/2024 at 16:37

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za sjutra sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Niksić Marka Kovačevića.

 • MJU: Nema uslova za raspuštanje SO Berane
  on 17/07/2024 at 16:16

  Ministarstvo javne uprave pokrenulo je postupak upravnog nadzora u Opštini Berane nad primjenom odredbi člana 66 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je, između ostalog, propisano da se u slučaju prestanka mandata predsjednika Opštine, izbor prvog čovjeka grada izvrši u roku od 30 dana. Iz MJU su za RTCG kazali i da nijesu ispunjeni uslovi za raspuštanje Skupštine Opštine.

 • Milatović sjutra na Samitu Evropske političke zajednice
  on 17/07/2024 at 15:48

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće sjutra na Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona. Samit će okupiti oko 50 evropskih lidera koji će razgovarati o najvažnijim izazovima sa kojima se Evropa danas suočava- od rata u Ukrajini, do ilegalnih migracija i bezbjednosne saradnje.

 • “Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evroatlantsku viziju”
  on 17/07/2024 at 15:35

  Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj i ambasadorka Albanije Žaklina Peto, tokom današnjeg sastanka, istakli su odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Albanije, te se usaglasili da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, saopštili su iz Vlade Crne Gore.

 • Žalbe "Osmanagića" neosnovane, do sada policiji davali polovna vozila po cijeni novih
  on 17/07/2024 at 13:23

  U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je hitni pregovarački postupak za nabavku vozila za Upravu policije bio opravdan i sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te da je konstatovano da su žalbe DOO„Osmanagić“ neosnovane. 

 • Ministar da odgovara za nezakonitu nabavku vozila za policiju
  on 17/07/2024 at 12:53

  Poslanik DPS Nikola Rakočević istakao je da će tražiti odgovornost ministra unutrašnjih poslova u vezi sa, kako je kazao, nezakonitom nabavkom vozila za Upravu policije.

 • "SDP i URA bi jedan dan da nas ruše, a drugi da sa nama prave vlast u Budvi"
  on 17/07/2024 at 12:11

  U Pokretu Evropa sad ističu da su vrlo iznenađeni da SDP i URA koji taj pokret bez ikakvih argumenata, radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, danas upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi.

 • Nikolić: Tekst rezolucije o Jasenovcu nije u Službenom listu jer taj dokument ne postoji
  on 17/07/2024 at 11:05

  Tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o radu poslanik DPS Andrija Nikolić poručio je da "u škrinji predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića leži usvojeni tekst rezolucije o Jasenovcu koji iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu".

 • "Jovanović ne želi dogovor sa nama, priprema teren za DPS"
  on 17/07/2024 at 10:48

  Nosilac liste „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad“, Mladen Mikijelj ističe da su se nakon izbora u tom gradu vodili istim principima koji su svima dobro poznati, a to je okupljanje svih političkih subjekata koji sebe vide na anti - DPS platformi. Nakon jučerašnje ponude jasno je da Jovanović ne želi dogovor nego priprema teren da napravi vlast sa DPS-om.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 eura do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

 • Feribotom od Bara do Ankone za 11 sati
  on 17/07/2024 at 11:30

  Feribot ponovo spaja Crnu Goru i Italiju. Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz Vlade.

 • Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu
  on 17/07/2024 at 07:45

  Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

 • Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji na izgradnji autoputa Beograd – Južni Jadran
  on 16/07/2024 at 15:33

  Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić i v.d. direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, potpisali su Memorandum o poslovnoj saradanji na izgradnji autoputa E-763, Beograd – Južni Jadran, na dionicama Požega – Boljare i Mateševo – Boljare, saopšteno je iz te kompanije. Kako su kazali, potpisivanju memoranduma prethodio je obilazak radova na izgradnji dionice Pakovraće – Požega.

 • Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku
  on 16/07/2024 at 15:28

  Privredni sud u Podgorici ni danas nije donio odluku da li će Vektra Boka otići po drugi put u stečaj. Ročište je odgođeno na zahtjev Privrednog suda, jer je došlo do smjene privremenog stečajnog upravnika Jovana Lopušine, potvrdio je za RTHN vlasnik Elena grupe, Danilo Matijašević koji je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala Vektra Boke. Novi datum ročišta još uvijek nije određen.

 • Inspektori izrekli kazni u vrijednosti većoj od 900.000 eura
  on 16/07/2024 at 14:26

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su u šest primorskih opština tokom prvih 15 dana pojačanog inspekcijskog nadzora izvršili ukupno 1.817 inspekcijskih nadzora tokom kojh je utvrđeno 1.416 nepravilnosti i izrečeno novčanih kazni u ukupnom iznosu od 910.260 eura.

 • "Sve spremno za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom sezone"
  on 16/07/2024 at 14:07

  Elektrodistributivna mreža srpemna je za povećani broj korisnika i veća opterećenja tokom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).