PREDSTAVNICA NATO-A

Crna Gora vrijedan je saveznik NATO-a i interesi od saveznistva su obostrani, ocijenila je za TVCG predstavnica generalnog sekretara NATO-a Kler Hatcinson. Uloga Alijanse u svijetu, istice, i dalje je snazna i znacajno doprinosi miru i stabilnosti u svijetu. Hatcinson vodi program “Zene, mir, bezbjednost” i istice da ukoliko zelimo da nasa drustva idu naprijed, vazno je unaprijediti rodnu ravnopravnost u odbrambenom sektoru.

Tokom dvije i po godine clanstva, Crna Gora pokazala je da je vazan saveznik NATO-a, ne samo zato sto dijeli iste vizije, vec i pomaze oblikovanju buduceg kursa Alijanse, istakla je Hatcinson.

“U tom smislu, Crnu Goru vidimo kao vrijednog saveznika i mislim da postoje obostrani benefiti od clanstva, jer i mi ucimo od Crne Gore ono sto mozemo. NATO je i dalje snazan i daje znacajan doprinos miru i stabilnosti u svijetu i nas glavni zadatak je da zastitimo ljude. NATO, zato, ostaje snazno posvecen vrijednostima utvrdenim na samom pocetku i nastavicemo da radimo u tom pravcu”, kazala je Hatcinson.

Jedna od vrijednosti je i rodna ravnopravnost koja je, navodi Hacinsova, sve vaznija u politici NATO-a. Zene su danas gotovo ravnopravne s muskim kolegama u procesima donosenja odluka i vodenja strategija bitaka.

Na pitanje koliko Crna Gora doprinosi tome Hatcinson kaze da je u “NATO komandnoj strukturi, kao savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti vasa Sanja Pejovic i to je znacajan doprinos, jer rodna ravnopravnost treba da bude prozeta kroz sve nivoe, ne samo kada je rijec o diplomatiji, vec i u vojnim operacijama, misijama, sajber politici”.
Zato, iako se radi o instituciji koja se zasniva na moci muskaraca, cak i to sto je svega 3,2 odsto zena na razlicitim polozajima u NATO-u, predstavlja napredak. U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore zaposleno je 15 odsto zena.

“Ali nije vazno samo povecati broj zena vec je veoma bitno primijeniti politiku rodne jednakosti, promijeniti i podici svijest ljudi, jer vazan je balans i zato smo nedavno usvojili Akcioni plan o unapredenju rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru, ali i u lokalnoj zajednici, sto predstavlja dio sustinske politicke reforme drustva”, dodala je Hatcinson.

Ukljucivanje zena u politicko odlucivanje, bezbjednost i odbranu doprinos je, kaze Hatcinsova kvalitetnim promjenama cijelog drustva i to pitanje visoko je na agendi NATO-a.

Snezana Mirkovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.