PREDSTAVNICA NATO-A

Crna Gora vrijedan je saveznik NATO-a i interesi od saveznistva su obostrani, ocijenila je za TVCG predstavnica generalnog sekretara NATO-a Kler Hatcinson. Uloga Alijanse u svijetu, istice, i dalje je snazna i znacajno doprinosi miru i stabilnosti u svijetu. Hatcinson vodi program “Zene, mir, bezbjednost” i istice da ukoliko zelimo da nasa drustva idu naprijed, vazno je unaprijediti rodnu ravnopravnost u odbrambenom sektoru.

Tokom dvije i po godine clanstva, Crna Gora pokazala je da je vazan saveznik NATO-a, ne samo zato sto dijeli iste vizije, vec i pomaze oblikovanju buduceg kursa Alijanse, istakla je Hatcinson.

“U tom smislu, Crnu Goru vidimo kao vrijednog saveznika i mislim da postoje obostrani benefiti od clanstva, jer i mi ucimo od Crne Gore ono sto mozemo. NATO je i dalje snazan i daje znacajan doprinos miru i stabilnosti u svijetu i nas glavni zadatak je da zastitimo ljude. NATO, zato, ostaje snazno posvecen vrijednostima utvrdenim na samom pocetku i nastavicemo da radimo u tom pravcu”, kazala je Hatcinson.

Jedna od vrijednosti je i rodna ravnopravnost koja je, navodi Hacinsova, sve vaznija u politici NATO-a. Zene su danas gotovo ravnopravne s muskim kolegama u procesima donosenja odluka i vodenja strategija bitaka.

Na pitanje koliko Crna Gora doprinosi tome Hatcinson kaze da je u “NATO komandnoj strukturi, kao savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti vasa Sanja Pejovic i to je znacajan doprinos, jer rodna ravnopravnost treba da bude prozeta kroz sve nivoe, ne samo kada je rijec o diplomatiji, vec i u vojnim operacijama, misijama, sajber politici”.
Zato, iako se radi o instituciji koja se zasniva na moci muskaraca, cak i to sto je svega 3,2 odsto zena na razlicitim polozajima u NATO-u, predstavlja napredak. U Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore zaposleno je 15 odsto zena.

“Ali nije vazno samo povecati broj zena vec je veoma bitno primijeniti politiku rodne jednakosti, promijeniti i podici svijest ljudi, jer vazan je balans i zato smo nedavno usvojili Akcioni plan o unapredenju rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru, ali i u lokalnoj zajednici, sto predstavlja dio sustinske politicke reforme drustva”, dodala je Hatcinson.

Ukljucivanje zena u politicko odlucivanje, bezbjednost i odbranu doprinos je, kaze Hatcinsova kvalitetnim promjenama cijelog drustva i to pitanje visoko je na agendi NATO-a.

Snezana Mirkovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.