DPS

Zvuci paradoksalno, ali je situacija upravo takva – Vlast pokusava da sprijeci opozicionu destrukciju izbornog sistema, kazali su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Kluba poslanika DPS-a navode da ta stranka injeni koalicioni partneri ulazu konstruktivnu energiju, zajedno sa medunarodnom zajednicom, da usvoje sve preporuke ODIHR-a i evropske komisije i da izborno zakonodavstvo ucine uskladenim sa najboljom evropskom praksom.

“Spremni smo da do 18. decembra usvojimo sva rjesenja koja ce odraziti preporuku medunarodne zajednice, a time ce oznaciti nase izborne zakone dodatno uskladenim sa tekovinom najbolje evropske i svjetske prakse”, navodi se u saopstenju.

Ipak,kako isticu, nijesu sigurni da opozicija zeli da postuje Odluku o radu Odbora i da zeli da se fokusira na preporuke medunarodne zajednice.

“Zvuci paradoksalno, ali je situacija upravo takva – vlast pokusava da sprijeci opozicionu destrukciju izbornog sistema. Zadovoljni smo, iz parlamentarne vecine, sa progresom u saradnji sa Demokratama u pododborima i ocekivali nadali se dogovoru ali izgleda kada treba javnost upoznati sa napretkom dogovora, tada se opozicija, nezrelo ali i nevjesto trudi da opstruira proces”, kazali su iz Kluba poslanika DPS-a.

Najcudnije im je, kazu, to sto sada opozicija predlaze novi pristup izbornom zakonodavstvu, i to, kako dodaju, upravo tada kada su uspjeli dogovoriti dio obaveza iz Odluke o ciljevima i radu Odbora za izbornu reformu.

Smatraju da novi pristup nije u skladu sa sistemom ali ni sa Odlukom koju su dosta dugo usaglasavali.

“Skupstinska vecina postaje jedini branilac plana koji su dogovorili vlast i opozicija. Od Odluke, koja je dobila podrsku medunarodne zajednice, a koja se bazira prevashodno na implementaciju svih preporuka posmatrackih misija ODIHR-a u Crnoj Gori, ne smatramo da treba odustati”, isticu iz DPs-a.

Isticu da ne samo sto nema vremena za novi pristup, vec je on, kako su kazali, krajnje, pravno i sistemski, neodrziv i nesolidan.

“Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenovic, je vec najavio Sekretarijatu redovnu sjednicu za 4. decembar i ona nece biti vanrednog karaktera, vec redovnog, a sve teme koje predlaze opozicija, mogu biti uvrstene u dnevni red, ali bi cilj trebao da bude da uradimo dogovoreno i usaglasimo sa ekspertima sa kojima treba da radimo naredih nedjelja”, zakljucuje se u saopstenju kluba poslanika DPS-a.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.