Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1257. sklopljen je ugovor izmedu Kotora i Dubrovnika o miru i prijateljstu izmedu tih gradova, te da trgovci iz jednog, mogu slobodno djelovati u drugom gradu, bez placanja carina i dazbina, izuzev onih, kakve inace placaju domaci trgovci.

1756 – U Predisu u Bjelicama, odigarala se bitka izmedu crnogorske i turske vojske. Po nalogu sultana Osmana III, novi bosanski vezir Ahmet-pasa trebalo je da potcini Crnu Goru sultanovoj vlasti, da naplati harac, i na Njegusima i u Katunskoj nahiji podigne utvrdenja. Vladika Vasilije napustio je Crnu Goru prije napada, s namjerom da u Becu, ili u Petrogradu izdejstvuje odlaganje turske ofanzive, ali u tome nije uspio. Turci su napali s tri strane: od Grahova, Niksica i Podgorice, i prodrli do Ceva. Crnogorci, bez praha i olova nijesu mogli pruziti znacaniji otpor, ali je zahvaljujuci vezama guvernadura Stanka Radonjica s Bokeljima, jedan Risnjanin prebacio nekoliko hiljada fiseka. Poslije tri sata borbe, turski poraz bio je potpun. U tom sukobu tesko je ranjen turski komandant Osman-pasa.

1800 – Roden je slovenacki pjesnik France Presern, najistaknutija licnost slovenacke knjizevnosti 19. vijeka. Rano se oslobodio uticaja crkve i postao radikalan, “slobodan duh”, kako se onda govorilo. Zavrsio je filozofiju prava, i u Becu je 1828. promovisan za doktora pravnih nauka. Poznavao je glavne evropske knjizevnosti, a pored klasicnih jezika znao je njemacki, francuski, italijanski, engleski i spanski. Mada je dio pjesama ispjevao na njemackom, France Presern je svojim talentom uveo slovenacku knjizevnost u evropsku literaturu, a slovenacku poeziju obogatio novim pjesnickim oblicima – balada, sonet, romansa … Bio je protivnik Ilirskog pokreta i zalagao se za uspostavljanje slovenackog jezika. Poznata djela: “Vodeni duh”, “Oprostaj s mladoscu” i “Sonetni vijenac”.

1883 – Roden je austrijski kompozitor Anton Vebern, jedan od najznacajnijih predstavnika Becke atonalne skole i ekspresionizma u muzici. Stvorio je jezgrovit muzicki jezik prefinjenih nijansi. Za vrijeme nacizma njegova djela su bila zabranjena, a pedesetih godina 20. vijeka postao je uzor generaciji kompozitora koji su u njegovoj muzici nalazili ishodiste za punktualizam i elektronsku muziku.

1905 – Na Cetinju je potpisan ugovor o izrucenju zlocinaca izmedu Knjazevine Crne Gore i Kraljevine Belgije. Dvije vlade su se obavezale da jedna drugoj izruce, uzajamno, osobe okrivljene, optuzene ili osudene za zlocin, ili prestup, ucinjen na zemljistu trazene strane.

1915 – Pod jakim udarom austrougarske vojske, 90 hiljada srpskih vojnika pocelo je odstupanje s Kosova preko Crne Gore u Albaniju i na Krf, kod saveznickih trupa. Komandant vrhovne komande crnogorske vojske srpski pukovnik Petar Pesic naredio je da se glavnina crnogorske vojske angazuje na tom frontu, na kojem se odigrala i Mojkovacka bitka, cime je oslabljena odbrana Lovcenskog fronta, a time i Crne Gore.

1919 – Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvecih evropskih slikara 19. vijeka. Iako je vremenski pripadao krugu impresionista, cijelog je zivota ostao po strani vladajucih likovnih teorija. S tim u vezi zabiljezene su njegove rijeci: “Govore da sam slikar-novator, nisam. Ja tek nastavljam ono sto su drugi prije mene mnogo bolje ucinili”. Mislio je prije svega na Vatoa i Vermera. Slikar zivotne topline i ciste likovne radosti, radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog zivota, mrtvu prirodu i pejzaze, s istancanim osjecanjem za ljudska lica i prefinjen kolorit. U starosti je radio i skulpture, pretezno aktove. Poznata djela: “Mlin u Galeti”, “Zene na kupanju”, “Veslaci” i dr.

1923 – Rodena je grcka operska pjevacica Marija Kalas, jedan od najvecih soprana u istoriji opere. Veliki glasovni raspon i sugestivna gluma doprinijeli su njenoj svjetskoj slavi. Karijeru je zapocela 1947. i s velikim uspjehom je pjevala na najvecim svjetskim operskim scenama uloge dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera.

1930 – Roden je francuski reziser Zan-Lik Godar, najznacajniji predstavnik francuskog “novog talasa” koji je filmovima “Do poslednjeg daha” (1959) i “Prezir” (1963) napravio revoluciju u filmskoj istoriji. Bavio se istrazivanjima novih formi revolucionarnog djelovanja putem medija i eksperimentisanja s elektronskom tehnologijom sto ga je 1980. ucinilo poznatim na svjetskoj sceni. Vise puta je nagradivan na festivalima u Berlinu i Veneciji.

1967 – Juznoafricki hirug dr Kristijan Barnard izvrsio je u bolnici “Grote Sur” u Kejptaunu, prvi put u istoriji medicine transplantaciju srca. Pacijent Luis Vaskanski potom je, sa srcem jedne 25-godisnje djevojke nastradale u saobracajnoj nesreci, zivio 18 dana.

2000 – U Cikagu je, u 82. godini, umrla americka pjesnikinja Gvendolin Bruks, koja je usla u istoriju kao prvi crni dobitnik Pulicerove nagrade. Nagradu je dobila 1949. za zbirku pjesama “Eni Alen”.

2004 – Poslije visednevnih masovnih demonstracija, ukrajinski Vrhovni sud proglasio je nevazecim predsjednicke izbore odrzane 21. novembra u toj bivsoj sovjetskoj drzavi izmedu premijera Viktora Janukovica – bliskog Kremlju, i proevropski orjentisanog, opozicionog lidera Viktora Juscenka, i zakazao nove za 26. decembar.

2005 – Francuski film “Skriveno”, austrijskog reditelja Mihaela Hanekea, proglasen je na dodjeli nagrada Akademije evropskog filma u Berlinu najboljim evropskim filmom 2005, dok je nagrada za najbolji neevropski film pripala americkom ostvarenju “Laku noc i srecno”, u reziji Dzordza Klunija.

2006 – Objavljen je testament haskog optuzenika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Seselja. U politickom i licnom testamentu, Seselj je svim radikalima uputio zahtjev da nikad ne odustanu od cvrste nacionalne ideologije i koncepta “Velike Srbije”. Od svojih pristalica zatrazio je da pomazu srpske partije u Crnoj Gori, okupljene oko Srpske liste, kako bi uspjela da prevlada srpska opcija u Crnoj Gori, i Crna Gora se vrati srpstvu.

2007 – Ministar odbrane Crne Gore Boro Vucinic i americki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur potpisali su u Podgorici Tehnicki sporazum o uklanjanju viska naoruzanja i municije u Crnoj Gori. Sporazumom je predvideno da Vlada Sjedinjenih Americkih Drzava za unistenje oko 1.800 tona naoruzanja i municije u Crnoj Gori izdvoji dva miliona dolara.

2010 – U Podgorici je, u 67. godini, umro ugledni podgoricki advokat, clan Sudskog savjeta Crne Gore Ranko Vukotic. Pravni fakultet zavrsio je u Beogradu 1966, a po povratku u Titograd bio je sudija i predsjednik Opstinskog suda, regionalni pravobranilac samoupravljanja i sudija Vrhovnog suda Crne Gore. Burnih 90-ih angazovano se suprotstavljao populizmu, ratnim razaranjima na prostorima bivse SFRJ i ponistavanju crnogorske suverenisticke ideje. Ucestvovao je u osnivanju Reformskih snaga i Socijaldemokratske partije Crne Gore, kao i nezavisnog nedjeljnika “Monitor”. Bio je clan Upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, koji se zalagao za stvaranje nove humanisticke kulture na prostoru Srbije i Crne Gore.

2011 – Evropski Oskar, odnosno nagrada Evropske filmske akademije urucena je filmu danskog reditelja Larsa fon Trira “Melanholija”, koji je proglasen najboljim ostvarenjem u 2011. Fon Trir je nagradu Evropske filmske akademije osvojio i 1996. za film “Lomeci valove” i 2000. za “Ples u tami”, i postao drugi reditelj u istoriji koji je triput osvojio nagradu. Prvi je bio gotovo zaboravljeni Dani Amelio koji je nagrade Evropske akademije dobio 1990, 1992. i 1994.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1908 – U Carigradu je potpisana konvencija izmedu Crne Gore i Turske o korekciji granica izmedu Vasojevica i Gusinja.

1910 – U Parizu je prvi put prikazana neonska lampa koju je pronasao francuski fizicar Zorz Klod.

2004 – Nakon devetogodisnje misije, medunarodne stabilizacione snage SFOR u Bosni i Hercegovini smijenile su snage Evropske unije EUFOR.

2005 – U Madridu su odrzane demonstracije protiv zahtjeva bogate spanske regije Katalonije za vecom autonomijom.

2009 – Francusko-poljski filmski reditelj Roman Polanski je, uz kauciju od tri miliona eura, pusten iz zatvora u Svajcarskoj i prebacen u kucni pritvor. Polanski je uhapsen po nalogu americkih vlasti zbog seksualnih odnosa s maloljetnicom 1977.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Mandić: Srpski narod pretrajao i u nezavisnoj Crnoj Gori
    on 21/10/2024 at 20:38

    Srpski narod je pretrajao i u nezavisnoj Crnoj Gori i čak povećao svoj broj u odnosu na vrijeme kad smo bili u zajedničkoj državi sa Srbijom, kazao je lider Nove srpske demokratije (NSD) i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

  • Političke elite ne smiju manipulisati jezikom, svi građani da se jednako uvaže
    on 21/10/2024 at 20:17

    U emisiji "Naglas" na TVCG večeras je tema bila zahtjev da srpski jezik bude službeni jezik u Crnoj Gori. Dok iz partija parlamentarne većine se zalažu za to, opozicioni redovi tvrde da crnogorski jezik nije dovoljno zaštićen, a struka poručuje da političke elite ne smiju manipulisati identitetskim pitanjima.

  • "Nikšić i Crna Gora moraju biti očišćeni od kriminala, krijumčarenja i korupcije"
    on 21/10/2024 at 19:18

    Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica pozdravio je današnje akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Uprave policije (UP) u Nikšiću. On je poručio da i Nikšić i Crna Gora moraju biti očišćeni od kriminala, krijumčarenja i korupcije.

  • Dijalog na visokom nivou: Sjedinjene Države i Crna Gora produbljuju ekonomsku saradnju
    on 21/10/2024 at 18:25

    Sjedinjene Države i Crna Gora u ponedjeljak su potpisale memorandum o ekonomskoj saradnji, koji će biti osnova daljeg ekonomskog dijaloga Vašingtona i Podgorice sa ciljem da se, između ostalog, promovišu trgovina i investicije.

  • “Rezultati popisa nijesu uporedivi sa biračkim spiskom”
    on 21/10/2024 at 17:25

    Rezultati popisa nijesu uporedivi sa biračkim spiskovima, jer se ne koristi iste definicije, a i same metodologije su u potpunosti neuporedive. To je saopšteno Radiju Crne Gore iz Upravu za statistiku, a kao odgovor na pitanje da li se podaci iz popisa mogu koristiti za reviziju biračkog spiska.

  • Predsjednik Rumunije u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
    on 21/10/2024 at 15:00

    Na poziv predsjednika države Jakova Milatovića, predsjednik Republike Rumunije Klaus Johanis boraviće u srijedu, 23. oktobra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

  • CGO: Ko štiti članove OIK koji ne daju da se izbori u Šavniku završe
    on 21/10/2024 at 14:28

    Za dva dana navršavaju se dvije godine od početka još uvijek trajućeg izbornog procesa u opštini Šavnik. Do danas, izbori na preostala dva biračka mjesta nijesu okončani, pa se ne mogu završiti niti se može izabrati nova lokalna vlast, istakli su iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO).

  • Popović: Avio povezanost od značaja za saradnju sa Bugarskom
    on 21/10/2024 at 14:16

    Avio povezanost od presudnog značaja za unapređenje saradnje sa Bugarskom, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Zdenke Popović sa bugarskim ministrom turizma Evtimom Miloševim.

  • "Pokrenuli smo Crnu Goru, bićemo članica EU"
    on 21/10/2024 at 14:10

    Crna Gora može biti članica EU do 2028. godine, kazala je Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević učestvovala je na Evropa Samitu u organizaciji Instituta regiona Evrope (IRE) u Salzburgu

  • Što prije srediti biračke spiskove i stvoriti uslove za fer izbore
    on 21/10/2024 at 13:08

    Iz Pokreta Naprijed stiču da su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva skrenuli pažnju javnosti na podatak da u Crnoj Gori ima više birača nego punoljetnih stanovnika, odnosno građana sa pravom glasa. Pozvali su donosioce odluka da u što kraćem roku počnu da rješavaju ovaj problem, kako bi iz biračkog spiska izbrisali tzv. fantomske birače i stvorili uslove za fer i pošteno nadmetanje u izbornim procesima koji slijede.

  • PES: Javni dug smanjen za 40 odsto, a zarade višestruko uvećane
    on 21/10/2024 at 18:51

    Zaduženja 44. Vlade odnose se isključivo na servisiranje starih dugova, poručuju iz Pokreta Evropa sad. PES je reagovao na saopštenje GP URA u kojem kažu da je Spajićeva Vlada zadužila građane preko milijardu za manje od godinu.

  • "Napredak Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora"
    on 21/10/2024 at 18:11

    U Crnoj Gori vidljiv je veliki napredak u oblasti obnovljivih izvora, poput energije vjetra, sunca i hidroenergije, kazao je Adam Cwetsch iz Sekretarijata energetske zajednice.

  • URA: Spajićeva Vlada zadužila građane preko milijardu za manje od godinu
    on 21/10/2024 at 15:29

    Vlada Milojka Spajića posljednjim zaduženjem za manje od godinu dana od svog formiranja uspjela je da zaduži građane, odnosno, državu Crnu Goru za 1,046 milijardi eura, što predstvavlja apsolutni negativni rekord kada su u pitanju zaduženja jedne vlasti u prvih godinu dana, saopšteno je iz građanskog pokreta URA.

  • Vlada i Savjet za privatizaciju da nađu rješenje za radnike Vektra Boke
    on 21/10/2024 at 14:55

    Vlada i Savjet za privatizaciju hitno treba da nađu rješenje za bivše radnike Vektra Boke, kako bi im se povezao radni staž i izmirila dugovanja, saopštili su predstavnici nevladinog udruženja (NVU) koje ih okuplja.

  • Gorivo skuplje od ponoći
    on 21/10/2024 at 11:41

    Sve vrste goriva od ponoći će poskupiti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa.

  • Mesopromet Franca će otkupiti tržišne viškove jagnjadi i krupne stoke
    on 21/10/2024 at 06:41

    Preduzeće koje značajno doprinosi razvoju poljoprivrede i agroindustrije pogotovo na sjeveru Crne Gore Mesopromet Franca iz Bijelog Polja u ovoj godini povećaće izvoz svojih proizvoda za 60 procenata. Vlasnik kompanije Hilmo Franca izjavio je u našoj emisiji "Zrno po zrno" da će biti otkupljeni i tržni viškovi jagnjadi kao i krupne stoke.

  • CKB spremna da proda akcije u Plantažama
    on 21/10/2024 at 05:47

    Cnogorska komercijalna banka (CKB) spremna je da proda akcije u Plantažama, ukoliko za njih dobije odgovarajuću ponudu, kazao je u intervjuu Televiziji Crne Gore predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Šandor Čanji.

  • Uskoro zakon kojim se predviđa formiranje naftnih rezervi
    on 20/10/2024 at 19:11

    Crna Gora bi prve rezerve naftnih derivata trebalo da dobije u prvoj polovini naredne godine za šta će biti utrošeno 7 i po miliona eura , saopšteno je iz ministarstva rudarstva, nafte i gasa. Formiranjem rezervi država neće moći da utiče na cijene ali hoće na sigurnost snabdijevanja u slučaju poremećaja na tržištu kakvom smo svjedočili tokom kriza u prethodnom periodu.

  • Sve fabrike na sjeveru do temelja pokradene
    on 20/10/2024 at 06:00

    Uništavanje sjevera dovršeno je pljačkanjem fabričkih mašina i opreme, koji su na misteriozne načine odnošeni daleko izvan naše države, tako da je danas nemoguće u najsiromašnijem regionu Crne Gore naći fabriku koja je prošla kroz stečaj, a da je ostala „u komadu“.

  • EPCG godišnje angažuje 70 osoba po ugovoru o djelu
    on 19/10/2024 at 12:00

    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je planirala da po ugovoru o djelu svake godine zaposleni po 70 osoba, navode iz Akcije za socijalnu pravdu.