PODRSKA ZA NASE SPORTISTE

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dusan Simonovic posjetio je, sa delegacijom, glavni grad Japana. Tom prilikom, predstavnici COK-a imali su niz vaznih sastanaka u vezi sa aktivnostima na projektu ,,Tokio 2020″, s ciljem da se obezbijedi pomoc i podrska za sto bolje predstavljanje crnogorskih sportista i nase zemlje na Olimpijskim igrama naredne godine.

Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kolegama iz Japanskog olimpijskog komiteta, Simonovic je imao susret i sa predsjednikom Japanske karatedo federacije Takasi Sasakavom, koji je ujedno i pocasni predsjednik Svjetske karate federacije (WKF).

Razmijenjena su iskustva iz dugih tradicija koje ovaj sport bastini u obje zemlje. Takode, izrazeno je zaljenje sto se karate nece naci na listi sportova na Olimpijskim igrama nakon Tokija, koje ce se odrzati u Parizu 2024. godine, i razmatrane mogucnosti za buducnost karatea u porodici olimpijskih sportova.

Japanska karatedo federacija je gostima predstavljena kao mocan sistem cvrstog organizacionog oblika zasnovanog na regionalnim mrezama, koje obuhvataju saveze i udruzenja sa dugom istorijom i tradicijom i okupljaju sirok spektar generacija, pocevsi od polaznika nizih i srednjih skola i studenata.

Nakon razgovora, predsjednik Sasakava je urucio predsjedniku Simonovicu posebno priznanje – pojas Japanske karatedo federacije sa licnim potpisom, objasnivsi da se ne radi o uobicajenoj proceduri, vec o casti koja se ukazuje posebnim licnostima.

Tokom trodnevnog boravka u Tokiju, delegacija COK-a imala je niz pojedinacnih sastanaka sa mogucim donatorima i sponzorima iz privrednog zivota Japana, a predstavila se i na biznis forumu koji je okupio predstavnike vise uglednih japanskih kompanija, s ciljem da se prepoznaju mogucnosti medusobne saradnje, dok ce konkretni detalji zajednickih aktivnosti biti dogovoreni u narednim kontaktima.

Predsjednik COK-a Dusan Simonovic takode je imao priliku da se obrati clanovima Rotari kluba ,,Tokyo Bay”, na dogadaju koji je posebno uprilicen za nasu delegaciju. U samom Tokiju ova globalna mreza broji gotovo 60 klubova, sto govori o tome koliko se u japanskoj kulturi njeguje dobrocinstvo i promovisu razumijevanje, dobra volja i mir.

Posjeta firmi ,,Sankyu”, sa preko 30.000 zaposlenih, izazvala je posebne impresije zbog specijalnog programa zaposljavanja osoba sa fizickim i psihickim poteskocama, od kojih su mnogi ukljuceni u aktivnosti Specijalne olimpijade.

Svoje planove i aktivnosti u susret Olimpijskim igrama, crnogorska delegacija je predstavila i Drustvu prijatelja Japan – Crna Gora, koje ce svakako biti velika podrska nasoj olimpijskoj delegaciji u narednom periodu.

S druge strane, crnogorski reprezentativci ce na Olimpijskim igrama naredne godine imati snaznu podrsku i ucenika cetvrtih i petih razreda Osnovne skole ,,Koto-ku” iz Tokija. U okviru projekta ,,Prijatelji 2020″, Crnogorski olimpijski komitet je u ovoj skoli odrzao dvije prezentacije o nasoj zemlji, kulturi i sportu.

Boravak delegacije COK-a u Japanu zavrsen je sastankom sa Organizacionim komitetom za Igre ,,Tokio 2020″ u vezi sa smjestajem nasih sportista i gostiju tokom narednih ljetnjih Olimpijskih igara, kojima ce Tokio biti domacin po drugi put.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Rekonstrukcija vlade u utorak ili na vanrednoj sjednici Skupštine u avgustu ili septembru
  on 19/07/2024 at 20:00

  Dok opozicija i pojedini mediji navode da je rekonstrukcija Vlade dogovorena i da bi se mogla dogoditi u utorak parlamentarna većina o tome još ne govori. Ako se to ne desi u utorak, premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, već u srijedu putuje u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara. To znači da ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

 • Butorović: Evropa Sad 2 stvara bolje uslove za poslodavca i radnike
  on 19/07/2024 at 19:30

  Svjedoci smo da su naši građani zadnjih decenija uvijek bili ti koji su nosili najveći teret ekonomije na uštrb svojih radničkih prava i prava koja prositiču iz radnog odnosa, napisao je sekretar kluba poslanika "Evropa Sad" Milutin Butorović.

 • Paunović: DPS opčinjen Šaranovićem
  on 19/07/2024 at 17:45

  Svjedoci smo svakodnevnih napada na ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, a opčinjenost njime i Ministarstvom unutrašnjih poslova prevazilazi sve granice, napisao je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović u reagovanju na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS)u kojem piše da je parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića.

 • Spajić: Ni ja, ni bilo ko iz mog okruženja, ne utičemo na rad SDT-a
  on 19/07/2024 at 17:26

  Izvršna vlast ne miješa se u posao Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i u Crnoj Gori nema političkog revanšizma, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • Šaranović poziva SDT da ispita javne nabavke u MUP-u: Nepravilnosti nema
  on 19/07/2024 at 16:02

  Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović pozvao je danas Specijalno državno tužilaštvo da ispita njegovo djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 • Premijerski sat kroz objektiv
  on 19/07/2024 at 15:50

  Dvanaesta - posebna sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024.

 • Milatović imenovao Mirkovića za ambasadora u SAD
  on 19/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imenovao je Jovana Mirkovića za ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Vašingtonu.

 • Parlamentarna većina nedolaskom na sjednicu ponizila Šaranovića
  on 19/07/2024 at 14:13

  Parlamentarna većina je, nedolaskom na sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, ponizila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i poručila mu da nema legitimitet da ostane na funkciji, saopštili su iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Rezultati izbora u Andrijevici objavljeni 16. jula, nova sjednica SO do kraja mjeseca
  on 19/07/2024 at 14:02

  Ministarstvo javne uprave obavila je nadzor nad primjenom odredbi člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi u Opštini Andrijevica i utvrdila da su konačni rezultati izbora objavljeni u „Službenom listu CG-opštinski propisi“ dana 16. jula 2024. godine.

 • Reizbor fon der Lajen dodatno će osnažiti veze između naših institucija
  on 19/07/2024 at 13:33

  Crna Gora je u potpunosti posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, duboko poštujući i cijeneći vrijednosti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava koje čine fundament porodice razvijenih evropskih zemalja, saopštio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. On je čestitao reizbor predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.