PODRSKA ZA NASE SPORTISTE

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Dusan Simonovic posjetio je, sa delegacijom, glavni grad Japana. Tom prilikom, predstavnici COK-a imali su niz vaznih sastanaka u vezi sa aktivnostima na projektu ,,Tokio 2020″, s ciljem da se obezbijedi pomoc i podrska za sto bolje predstavljanje crnogorskih sportista i nase zemlje na Olimpijskim igrama naredne godine.

Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kolegama iz Japanskog olimpijskog komiteta, Simonovic je imao susret i sa predsjednikom Japanske karatedo federacije Takasi Sasakavom, koji je ujedno i pocasni predsjednik Svjetske karate federacije (WKF).

Razmijenjena su iskustva iz dugih tradicija koje ovaj sport bastini u obje zemlje. Takode, izrazeno je zaljenje sto se karate nece naci na listi sportova na Olimpijskim igrama nakon Tokija, koje ce se odrzati u Parizu 2024. godine, i razmatrane mogucnosti za buducnost karatea u porodici olimpijskih sportova.

Japanska karatedo federacija je gostima predstavljena kao mocan sistem cvrstog organizacionog oblika zasnovanog na regionalnim mrezama, koje obuhvataju saveze i udruzenja sa dugom istorijom i tradicijom i okupljaju sirok spektar generacija, pocevsi od polaznika nizih i srednjih skola i studenata.

Nakon razgovora, predsjednik Sasakava je urucio predsjedniku Simonovicu posebno priznanje – pojas Japanske karatedo federacije sa licnim potpisom, objasnivsi da se ne radi o uobicajenoj proceduri, vec o casti koja se ukazuje posebnim licnostima.

Tokom trodnevnog boravka u Tokiju, delegacija COK-a imala je niz pojedinacnih sastanaka sa mogucim donatorima i sponzorima iz privrednog zivota Japana, a predstavila se i na biznis forumu koji je okupio predstavnike vise uglednih japanskih kompanija, s ciljem da se prepoznaju mogucnosti medusobne saradnje, dok ce konkretni detalji zajednickih aktivnosti biti dogovoreni u narednim kontaktima.

Predsjednik COK-a Dusan Simonovic takode je imao priliku da se obrati clanovima Rotari kluba ,,Tokyo Bay”, na dogadaju koji je posebno uprilicen za nasu delegaciju. U samom Tokiju ova globalna mreza broji gotovo 60 klubova, sto govori o tome koliko se u japanskoj kulturi njeguje dobrocinstvo i promovisu razumijevanje, dobra volja i mir.

Posjeta firmi ,,Sankyu”, sa preko 30.000 zaposlenih, izazvala je posebne impresije zbog specijalnog programa zaposljavanja osoba sa fizickim i psihickim poteskocama, od kojih su mnogi ukljuceni u aktivnosti Specijalne olimpijade.

Svoje planove i aktivnosti u susret Olimpijskim igrama, crnogorska delegacija je predstavila i Drustvu prijatelja Japan – Crna Gora, koje ce svakako biti velika podrska nasoj olimpijskoj delegaciji u narednom periodu.

S druge strane, crnogorski reprezentativci ce na Olimpijskim igrama naredne godine imati snaznu podrsku i ucenika cetvrtih i petih razreda Osnovne skole ,,Koto-ku” iz Tokija. U okviru projekta ,,Prijatelji 2020″, Crnogorski olimpijski komitet je u ovoj skoli odrzao dvije prezentacije o nasoj zemlji, kulturi i sportu.

Boravak delegacije COK-a u Japanu zavrsen je sastankom sa Organizacionim komitetom za Igre ,,Tokio 2020″ u vezi sa smjestajem nasih sportista i gostiju tokom narednih ljetnjih Olimpijskih igara, kojima ce Tokio biti domacin po drugi put.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.