SPECIJALNA BOLNICA KOTOR

Nakon incidenta koji se pocetkom novembra dogodio u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti Uprava bolnice je pokrenula disciplinskipostupak protiv sva 4 smjenska medicinska tehnicara koji rade na Sudskom odjeljenju. Sporazumno je raskinut i ugovor sa firmom. Kod Ministarstva zdravlja inicirali su hitan sastanak kako bi angazovali ovlascena lica drzavnih sluzbi na poslovima obezbjedenja Sudskog odjeljenja.

Podsjecamo osudenik/pacijent P. D. prije nesto vise od 10 dana na svom Facebook profilu objavio je fotografiju iz bolnicke sobe na kojoj je on sa jednom obnazenom i drugom djelimicno obnazenom djevojkom koja je bila u uniformi zdravstvenog radnika.

Iz Uprave navode da su utvrdili da je sporna fotografija nastala na Sudskom odjeljenju, a da nije na osnovu interne istrage ustanovila tacan datum nastanka fotografije i koji od smjenskih medicinskih tehnicara Sudskog odjeljenja je bez odobrenja nacelnika odjeljenja ili dezurnog ljekara dopustio boravak nepoznatih osoba na odjeljenju.

Zato su, kao je saopsteno iz Uprave, pokrenut disciplinski postupak protiv sva 4 smjenska medicinska tehnicara koji rade na Sudskom odjeljenju.

“Disciplinski postupak ce se dalje voditi shodno Zakonu i rezultatima istrage koju vode ovlastena sluzbena lica Uprave policije – Odjeljenja bezbjednosti Kotor”, navodi se u saopstenju.

Zbog nepostovanja odredbi Ugovora koji bolnica ima sa privatnom firmom koja obezbjeduje Sudsko odjeljenje i, kako su kazali, uocenih propusta u radu njenih sluzbenika, ustanova je sporazumno potpisala raskid Ugovora sa tom firmom.

“Shodno postojecem Ugovoru sa ovom firmom njihovo osoblje je moralo primijetiti prisustvo nepoznatih osoba na odjeljenju, obzirom da su isti bili u obavezi da evidentiraju svaki dolazak ‘trecih lica’ na odjeljenje i vrsiti monitoring odjeljenja pomocu video nadzora sa instaliranih 16 kamera”, kazali su iz uprave bolnice.

Sluzbenici firme ce, ka su kazali, biti angazovani do kraja javnog poziva, odnosno izbora nove firme licencirane za poslove obezbjedenja.

“Uprava bolnice je cijelo vrijeme u intenzivnoj komunikaciji sa ovlastenim sluzbenim licima Odjeljenja bezbjednosti Kotor u cilju pruzanja svih relevatnih informacija koje bi sluzbenicima Uprave policije bile neophodne za dalje vodenje istrage”, navodi se u saopstenju.

Podsjecaju da je Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor zdravstvena ustanova koja pruza usluge lijecenja i rehabilitacije lica sa mentalnim problemima.

“Od formiranja Sudskog odjeljenja u bolnici kroz brojna obracanja nadleznim organima i kroz sredstva javnog informisanja ukazivano je da zaposleno osoblje bolnice moze biti odgovorno jedino za lijecenje, dok bezbjednosne mjere i dio koji se odnosi na cuvanje mora biti u nadleznosti drugih organa”, isticu iz Uprave.

Zato su se, kao su kazali, kod Ministarstva zdravlja inicirali hitni sastanak sa svim relevantnim subjektima koji ucestvuju u procesu izricanja i realizacije bezbjednosne mjere obaveznog psihijatrijskog lijecenja i cuvanja.

“Cilj ovog sastanka bi bio iznalazenje mogucnosti za angazman ovlascenih lica drzavnih sluzbi koji bi bili angazovani na poslovima obezbjedenja Sudskog odjeljenja, do izgradnje zatvorske bolnice u Spuzu, kao najoptimalnije moguceg rjesenja”, zakljucuje se u saopstenju Uprave Specijalne bolnice za psihijatriju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Da se kroz rezultat popisa Srbi potvrde kao državotvorni narod Crne Gore"
  on 14/07/2024 at 21:40

  Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević, ističe da se na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o nacionalnoj pripadnosti, jako dugo čeka te u svom stilu poručuje da bi “dosad bili objavljeni i u Indiji", samo se kod nas još prebrojavaju. Očekuje da broj onih koji su se nacionalno izjasnili kao Srbi bude veći u odnosu na popis iz 2011. godine i da se i kroz taj podatak, kako je rekao, potvrde kao državotvorni narod u Crnoj Gori.

 • "Slučaj u Beranama presedan najopasnije vrste"
  on 14/07/2024 at 16:50

  Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je slučaj u Beranama presedan najopasnije moguće vrste, te da će nepoštovanje dogovora srušiti sve principe, izazvati nepovjerenje, nestabilnost i neizvjesnost na političkoj sceni tog grada. Pozivali su sve odgovorne aktere da se pridruže naporima za uspostavljanje stabilnosti i poštovanje datih dogovora.

 • Mandić: Ne plašim se rezultata popisa stanovništva
  on 14/07/2024 at 15:04

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izjavio je danas u intervjuu za Politiku da se ne plaši rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori.

 • "Brz oporavak Trampu, napad zaslužuje najoštrije osude"
  on 14/07/2024 at 14:00

  Napad na bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjednika Donalda Trampa zaslužuje najoštriju osudu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić.

 • "Rekonstrukcija samo komplikuje odnose, ulazak BS u Vladu je trgovina"
  on 14/07/2024 at 13:45

  Rekonstrukcija Vlade povećaće heterogenost i neusklađenost interesa njenih činilaca i neminovno će negativno uticati na ispunjavanje spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, ocijenila je docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

 • Svjedok sedmice: Amina Cikotić
  on 14/07/2024 at 11:58

  Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla potpredsjednice Socijaldemokratske partije (SDP) Amine Cikotić.

 • "Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji vlasti"
  on 14/07/2024 at 11:56

  Rekonstrukcija Vlade neće doprinijeti stabilizaciji parlamentarne većine i političkih prilika u državi, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

 • "Odreći ću se mjesta predsjednika opštine, samo da se riješi kriza"
  on 14/07/2024 at 11:37

  Bivši potpredsjednik opštine Berane Damjan Ćulafić saopštio je da je spreman da se odrekne mjesta predsjednika opštine koje ga je sledovalo po koalicionom sporazumu.

 • Milatović: Političko nasilje neprihvatljivo
  on 14/07/2024 at 10:59

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović snažno je osudio jučerašnji napad na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Pensilvaniji.

 • Spajić: Najoštrije osuđujemo napad na Trampa
  on 14/07/2024 at 10:53

  Nasilje je neprihvatljivo na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni, poručio je premijer Milojko Spajić.

 • U prvoj polovini godine prenijeto 6,6 hiljada brojeva
  on 14/07/2024 at 19:22

  Uslugu prenosivosti broja je u prvoj polovini ove godine iskoristilo 6,6 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Tunel Sozina opslužio 1,86 miliona vozila
  on 14/07/2024 at 14:55

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 1,86 miliona vozila.

 • EPCG će prekid rada TE koštati 70 miliona eura
  on 14/07/2024 at 08:43

  Procjenjuje se da će zbog višemjesečnog prekida rada Termoelektrane (TE) Pljevlja naredne godine Elektroprivreda (EPCG) za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona eura, saopštio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

 • Značajan rast prometa
  on 13/07/2024 at 15:26

  Različiti smjerovi indeksa i značajan rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su objavljeni podaci prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine za kapitalne projekte potrošeno 61,2 miliona eura ili 26 odsto planiranog iznosa.

 • "Dobro je da nema rasta cijena struje, ali standard života nije porastao"
  on 13/07/2024 at 12:12

  Nepostojanje informacija o primjeni programa Evropa sad 2 predstavlja značajan problem privredi, ali i državnim organima, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković u intervjuu za Minu biznis.

 • Za dvije godine od auto-puta zaradili 20 miliona eura
  on 13/07/2024 at 12:00

  Za dvije godine funkcionisanja auto-puta Princeza Ksenija, Monteput je od naplate putarine zaradio skoro 20 miliona eura. Za to vrijeme dionicom od Smokovca do Mateševa prošlo je skoro pet miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. U posljednjoj godini ta tom putu život je izgubila jedna osoba.

 • Raste broj turista iz Kine
  on 13/07/2024 at 09:51

  Crna Gora je kao destinacija sve privlačnija za kineske turiste, čiji je broj porastao 42,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom, saopštio je predsjednik izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije (NTO), Miško Rađenović.

 • Zbog cijena na primorju vlasnici trgovinskih lanaca "trljaju ruke"
  on 13/07/2024 at 06:11

  Porast cijena u marketima na primorju ne odgovara ni domaćima, ni gostima, ali zato vlasnici crnogorskih trgovinskih lanaca "trljaju ruke". Potrošači se pitaju kako su moguće te cjenovne oscilacije, dok nadležni, konkretno iz Tržišne inspekcije poručuju da je sve u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, prema kojem se cijene slobodno formiraju.

 • EU odobrila 100 miliona za drugu dionicu auto-puta
  on 12/07/2024 at 17:48

  U okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP) za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

 • Fokus Foruma visoke tehnologije i inovacije
  on 12/07/2024 at 14:42

  Privredna komora Crne Gore u saradnji s Ambasadom Italije i Ministarstvom vanjskih poslova, regijom Fruili Venecija Đulija i Centralnoevropskom inicijativom organizovala je 12. jula prezentaciju Big Science Business Forum 2024 - velikog naučno-poslovnog foruma koji će se održati u Trstu od 1. do 4. oktobra.