DEMOKRATE POZIVAJU

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic zatrazili su da predsjednik Odbora za izborne reforme Branimir Gvozdenovic ispostuje Pravila o radu i sazove sjednicu na kojoj bi raspravljali o obrazovanju novog radnog odbora i utvrdivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

Clanovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva iz reda Demokrata Momo Koprivica, Danilo Saranovic i Nedeljko Rudovic, uputili su Branimiru Gvozdenovicu urgenciju kojom upozoravaju na direktno krsenje Pravila o radu Odbora i opstrukciju u procesu sveobuhvatnih reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

Iz Demokratske Crne Gore navode da su njihovi poslanici Koprivica, Saranovic i Rudovic 1.decembra uputili Zahtjev za sazivanje sjednice Odbora saglasno clanu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora.

Podsjecaju, u pravilima se navodi da je “predsjednik Odbora duzan da sazove Odbor na sjednicu ako to zatrazi predsjednik Skupstine ili trecina clanova Odbora, ili vecina clanova Odbora iz parlamentarne vecine, odnosno opozicije, navodeci pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora”.

Vecina clanova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, kako su kazali, podnijela je Zahtjev i navela pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora i dostavila materijal saglasno propisanoj proceduri.

“Branimir Gvozdenovic je suprotno Pravilima o radu Odbora ignorisao ovaj zahtjev i samoinicijativno sazvao sjednicu za koju nije kandidovao pitanja iz pomenutog zahtjeva. Takode klub poslanika kom Gvozdenovic pripada jasno je saopstio da se nece sazivati sjednica na zahtjev vecine clanova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, iako je to eksplicitna obaveza prema vazecim pravilima”, isticu Demokrate.

Poslanici Koprivica, Saranovic i Rudovic upozorili su Gvozdenovica.

“Ukazali mu da ispostuje Pravila o radu Odbora, uz zahtjev da prestane sa opstrukcijom u radu, te da odmah primijeni clan 3 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora i sazove sjednicu onako kako to pravila nalazu. Svako drugacije postupanje predstavljalo bi blokadu u radu Odbora i manifestaciju straha od predlozenih rjesenja”, zakljucili su opozicioni poslanici.

Pisali i OEBS-u

Clanovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Saranovic uputili su danas otvoreno pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori. Oni su naveli da osjecaju potrebu da i OEBS upoznaju, kako su naveli, sa pokusajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i ociglednim zaobilazenjem cjelokupne opozicije koja ucestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Naime, na posljednjoj sjednici Odbora, koja usljed nedostatka kvoruma nije odrzana, predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenovic, je clanove Odbora i prisutnu javnost, ukljucujuci i medije, nezvanicno informisao da je odredene materijale u vezi Zakona o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR. Ovim putem zelimo vas informisati da, ukoliko ste od strane predsjednika Odbora dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanicne i utvrdene dokumente Odbora. Eventualno slanje materijala na takav nacin bez saglasnosti Odbora, pa cak i bez razmatranja na samom Odboru, u direktnoj je suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju Odbora, Pravilima o radu Odbora i Radnih odbora i Odlukom o organizacionoj strukturi i nacinu rada Radnih odbora”, navodi se u pismu Demokrata.

Oni isticu da je uloga OEBS-a u tom procesu vise nego dragocjena i shodno tome od prvog dana oni su insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR.

“Svakako, smatramo da se OEBS-u trebaju uputiti dokumenti nakon utvrdivanja na Odboru kako bi se ispostovao i kredibilitet institucije kojoj se obracamo i pokazala ozbiljnost kroz postovanje vazecih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rjesenja u oblasti izbornog zakonodavstva”, navedeno je u otvorenom pismu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Vlada danas predstavlja "Evropa sad 2"
  on 18/07/2024 at 05:40

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviće danas u 12 sati program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.