DEMOKRATE POZIVAJU

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik Nedeljko Rudovic zatrazili su da predsjednik Odbora za izborne reforme Branimir Gvozdenovic ispostuje Pravila o radu i sazove sjednicu na kojoj bi raspravljali o obrazovanju novog radnog odbora i utvrdivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.

Clanovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva iz reda Demokrata Momo Koprivica, Danilo Saranovic i Nedeljko Rudovic, uputili su Branimiru Gvozdenovicu urgenciju kojom upozoravaju na direktno krsenje Pravila o radu Odbora i opstrukciju u procesu sveobuhvatnih reformi izbornog i drugog zakonodavstva.

Iz Demokratske Crne Gore navode da su njihovi poslanici Koprivica, Saranovic i Rudovic 1.decembra uputili Zahtjev za sazivanje sjednice Odbora saglasno clanu 3 stav 1 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora.

Podsjecaju, u pravilima se navodi da je “predsjednik Odbora duzan da sazove Odbor na sjednicu ako to zatrazi predsjednik Skupstine ili trecina clanova Odbora, ili vecina clanova Odbora iz parlamentarne vecine, odnosno opozicije, navodeci pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora”.

Vecina clanova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, kako su kazali, podnijela je Zahtjev i navela pitanja koja treba da se stave na dnevni red sjednice Odbora i dostavila materijal saglasno propisanoj proceduri.

“Branimir Gvozdenovic je suprotno Pravilima o radu Odbora ignorisao ovaj zahtjev i samoinicijativno sazvao sjednicu za koju nije kandidovao pitanja iz pomenutog zahtjeva. Takode klub poslanika kom Gvozdenovic pripada jasno je saopstio da se nece sazivati sjednica na zahtjev vecine clanova Odbora iz reda parlamentarne opozicije, iako je to eksplicitna obaveza prema vazecim pravilima”, isticu Demokrate.

Poslanici Koprivica, Saranovic i Rudovic upozorili su Gvozdenovica.

“Ukazali mu da ispostuje Pravila o radu Odbora, uz zahtjev da prestane sa opstrukcijom u radu, te da odmah primijeni clan 3 Pravila o radu Odbora i Radnih odbora i sazove sjednicu onako kako to pravila nalazu. Svako drugacije postupanje predstavljalo bi blokadu u radu Odbora i manifestaciju straha od predlozenih rjesenja”, zakljucili su opozicioni poslanici.

Pisali i OEBS-u

Clanovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Saranovic uputili su danas otvoreno pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori. Oni su naveli da osjecaju potrebu da i OEBS upoznaju, kako su naveli, sa pokusajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i ociglednim zaobilazenjem cjelokupne opozicije koja ucestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Naime, na posljednjoj sjednici Odbora, koja usljed nedostatka kvoruma nije odrzana, predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenovic, je clanove Odbora i prisutnu javnost, ukljucujuci i medije, nezvanicno informisao da je odredene materijale u vezi Zakona o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR. Ovim putem zelimo vas informisati da, ukoliko ste od strane predsjednika Odbora dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanicne i utvrdene dokumente Odbora. Eventualno slanje materijala na takav nacin bez saglasnosti Odbora, pa cak i bez razmatranja na samom Odboru, u direktnoj je suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju Odbora, Pravilima o radu Odbora i Radnih odbora i Odlukom o organizacionoj strukturi i nacinu rada Radnih odbora”, navodi se u pismu Demokrata.

Oni isticu da je uloga OEBS-a u tom procesu vise nego dragocjena i shodno tome od prvog dana oni su insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR.

“Svakako, smatramo da se OEBS-u trebaju uputiti dokumenti nakon utvrdivanja na Odboru kako bi se ispostovao i kredibilitet institucije kojoj se obracamo i pokazala ozbiljnost kroz postovanje vazecih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rjesenja u oblasti izbornog zakonodavstva”, navedeno je u otvorenom pismu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Aktuelni ministri doprinijeli da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti"
  on 20/03/2023 at 10:36

  Premijer Dritan Abazović kazao je da neće izostati pomoć Vlade ni privrednih subjekata da se zaustavi inflacija. Komentarišući rezultate predsjedničkih izbora, on je na početku sjednice Vlade kazao da su aktuelni ministri doprinijeli na neki način da Crna Gora izađe iz čeljusti prošlosti.

 • Lekić: 44. Vlade će biti, mandataru želim uspjeh i ozbiljnu većinu
  on 20/03/2023 at 10:10

  Skupština Crne Gore ponovo je usvojila izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno udlučivanje. Tim zakonom otvara se put za formiranje nove vlasti u Podgorici, mada je u međuvremenu Izborna komisija Glavnog grada proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici.

 • Adžić naredne sedmice u zvaničnoj posjeti Briselu
  on 18/03/2023 at 15:08

  Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na poziv ministra za unutrašnje poslove, sport i integracije Slobodne Države Bavarske, Joakima Hermana, učestvovaće na 3. Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja će se održati u periodu od 23. do 24. marta 2023. godine u Briselu.

 • Izborna komisija Podgorice proglasila konačne rezultate izbora
  on 17/03/2023 at 23:01

  Izborna komisija Glavnog grada kasno sinoć jednoglasno je proglasila konačne rezultate izbora u Podgorici. Ovu odluku donijeli su pošto je Ustavni sud odbio sve žalbe izjavljene nakon izbora 23. oktobra prošle godine. Ta informacija zvanično je potvrđena Portalu RTCG.

 • Vraćamo poziciju glavnog pregovarača
  on 17/03/2023 at 21:17

  Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

 • "Tek treba da vidimo hoće li povlačenje Đukanovića biti suštinsko"
  on 17/03/2023 at 20:58

  Malo ko je svojevoljno odustao od političke moći u Crnoj Gori te je upitno da li bi od nje odustao onaj ko je ima(o) najviše, rekao je za Portal RTCG Stefan Đukić, profesor filozofije i analitičar. To je kazao komentarišući najavu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića da će se ove godine povući sa mjesta čelnika te stranke.

 • "Izbori neophodni ali sporna procedura raspisivanja"
  on 17/03/2023 at 19:01

  Na odluku predsjednika države da raspusti Parlament i raspiše izbore, različite reakcije pravnika i analitičara. Ipak, kažu da takva odluka nije iznenađenje, te da su vanredni izbori Crnoj Gori neophodni, ali je sporna procedura raspisivanja.

 • Kancelarija nikšićkog odbora Demokrata ponovo demolirana
  on 17/03/2023 at 18:32

  Kancelarija nikšićkog odbora Demokratske Crne Gore demolirana je drugi put u ovom mjesecu, saopštili su iz te stranke.

 • "Biznismen i operator poreskih rajeva u umišljenoj ulozi ustavobranitelja"
  on 17/03/2023 at 16:21

  Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

 • "Abazović se uplašio da će ga ruka pravde ipak stići"
  on 17/03/2023 at 15:39

  Premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića je uhvatio strah da će čuvena ruka pravde doći po njega, kazao je portparol i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

 • Od sjutra više od 25 proizvoda po nižim cijenama
  on 20/03/2023 at 10:45

  Od sjutra će građani u pet najvećih trgovačkih lanaca moći da kupuje i više od 25 proizvoda po minimalnim cijenama, najavio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

 • Ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova
  on 19/03/2023 at 18:40

  U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 435 kružnih putovanja stranih brodova, pokazuju podaci Monstata.

 • Auto-putem prošlo 351,14 hiljada vozila
  on 19/03/2023 at 12:22

  Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 351,14 hiljada vozila.

 • Nova vlada da hitno pripremi kredibilnu srednjoročnu fiskalnu strategiju
  on 19/03/2023 at 10:21

  Crna Gora, kao zemlja koja nema sopstvenu monetarnu politiku, mora hitno da reaguje instrumentima fiskalne politike, kako bi popravila svoj kredibilitet na međunarodnom finansijskom tržištu i očuvala ekonomsku stabilnost, ocijenili su iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

 • Rekordna neto dobit u prošloj godini od 21,4 miliona eura
  on 18/03/2023 at 11:05

  Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 miliona eura, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

 • Saradnja u oblasti energetike bitan segment
  on 18/03/2023 at 10:05

  Intenzivna saradnja Crne Gore i Njemačke u oblasti energetike predstavlja bitan segment sveukupnih bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na privrednom događaju u Frankfurtu, koji su organizovali Generalni konzulat Crne Gore u Njemačkoj i Agencije za razvoj grada Frankfurta.

 • Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina
  on 18/03/2023 at 09:20

  Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala prošle gdine, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su predstavnici agencija za nekretnine.

 • Korigovanje koeficijenata do petka ili obustava rada u svim institucijama kulture
  on 18/03/2023 at 08:14

  Ukoliko do petka ne bude ispunjeno obećanje da se u izmjenama I dopunama Granskog kolektivnog ugovora koriguju koeficijenti umjetničkog sektora kulture na 20-25 odsto kako bi bili u skladu sa ostalim povećanjem u kulturi, biće obustavljen rad svih pozorišta, muzičkih centara, a neće biti ni izložbi. To je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazao glumac Vukan Pejović.

 • Dodijeljeni grantovi u okviru Programa prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova
  on 17/03/2023 at 20:52

  Grantovi u okviru trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova, dodijeljeni su danas na svečanoj ceremoniji u Peći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • Centralna banka obilježava Svjetsku nedjelju novca
  on 17/03/2023 at 17:05

  Centralna banka (CBCG) će nizom aktivnosti od 20. do 26. marta, tradicionalno obilježiti Svjetsku nedjelju novca, globalnu manifestaciju koja se sprovodi u 176 zemalja svijeta sa ciljem promocije finansijske pismenosti i ekonomskih znanja i vještina među djecom i mladima.