MADRID

U Madridu danas pocinje dvonedjeljna konferencija UN-a o klimi gdje ce ucesnici nastojati da odgovore na sve glasnije pozive da se odmah i radikalno nesto uradi.

Alarmantni izvjestaji naucnika, gradanska neposlusnost, protesti mladih sirom svijeta, vec godinu dana su zemlje potpisnice Pariskog sporazuma na meti pritisaka bez presedana da nesto preduzmu. Moto konferencije je Vreme za akciju (#TimeforAction).

“Ne mozemo vise odlagati akciju za zastitu klime”, rekla je spanska ministarka za ekologiju Teresa Ribera, cija zemlja je domacin ove 25. UN konferencije o klimi (COP25). Konferencija je trebalo da se odrzi u Cileu, ali je ta zemlja otkazala zbog nemira i Spanija je prihvatila da bude domacin.

Ista poruka da se vise ne smije odlagati akcija neumorno je upucivana iz UN uoci sastanka.

“Tacka bez povratka nije vise daleko na horizontu ona je na vidiku i priblizava se velikom brzinom”, rekao je juce generalni sekretar UN Antonio Guteres i naglasio da su obaveze preuzete za borbu protiv klimatskog zagrijavanja “potpuno nedovoljne”. On je rekao da i dalje nedostaje politicke volje da se nesto uradi.

Nekoliko dana prije skupa Program UN za zivotnu sredinu zadao je udarac nadama da ce biti postignut cilj Pariskom sporazuma da se ogranici zagrijavanje na 1,5 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru. Za to je potrebno smanjiti emisije ugljen dioksida za 7,6 odsto godisnje svake godine do 2030, a nema nikakvih naznaka da ti nivoi pocinju da se smanjuju.

Svijet je vec topliji za oko jedan stepen Celzijusa, sto dovodi do sve veceg broja klimatskih katastrofa, i svaki dodatni stepen ce povecati obim tih poremecaja.

Sadasnjim tempom temperatura bi mogla da poraste za cetiri ili pet stepeni Celzijusa do kraja vijeka. Cak i ako zemlje postuju do sada preuzete obaveze, rast temperature bi mogao da prede tri strepena Celziusa.

SAD su potvrdile da ce se iduce godine povuci iz Pariskog sporazuma o klimi, mada je predsjednica Predstavnickog doma americkog Kongresa Nensi Pelozi rekla da je americki narod angazovan za borbu protiv klimatskih promjena. Ona bi trebalo da bude danas u Madridu na pocetku skupa.

Oci su uprte u EU i novo rukovodstvo koje ce biti prisutno danas kao i oko 40 drzava i vlada, od kojih oko 15 iz EU. Srbiju predstavlja ministar zivotne sredine Goran Trivan.

Sami traje dvije nedjelje do 13. decembra, a delegati ce pokusati da rijese sporna pitanja sa proslogodisnjeg samita u Katovicama u Poljskoj.

Medu spornim pitanjima je i nacin formiranja sistema funkconalnog medunarodnog trgovanja emisijama stetnih gasova i odstete siromasnijim drzavama za gubitke i stetu nanijetu klimatskim promjenam, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ucesnici konferencije suocavaju se i sa pritiskom globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena na celu sa svedskom tinejdzerkom Gretom Tunberg. Ona takode dolazi na skup, a putuje brodom i najavila je da ocekuje da ce do utorka stici do Portugalije.

Za sada je samo 68 zemalja obavezalo da ce opovecati svoje planove za smanjenje emisije ugljen dioksida u 2020. godini, prije naredne konferencije UN o klimi u Glazgovu. Ali one, prema ekspertima, predstavljaju samo osam odsto svjetske emisje tog gasa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.