PREMIJER MALTE

Premijer Malte Dzozef Muskat izjavio je da ce podnijeti ostavku u januaru poslije pritisaka gradana koji traze istinu oko ubistva istrazivacke novinarke Dafne Karuane Galisije.

U televizijskom obracanju Muskat je sinoc rekao da je obavijestio predsjednika Malte da ce dati ostavku sa mjesta predsjednika vladajuce Laburisticke partije 12. januara i da ce u danima koji slijede podnijeti ostavku na premijersko mjesto.

Ovog vikenda su izvori bliski Laburistickoj stranci najavili da ce Muskat napustiti funkciju u januaru, cim stranka izabere novog lidera.

Nekoliko sati prije Muskatovog obracanja hiljade Maltezana protestovalo je ispred zgrade suda u glavnom gradu Valeti trazeci da on ode.

“Kao premijer prije dvije godine sam obecao da ce pravda biti zadovoljena u slucaju ubistva Dafne Karuane Galicije. Danas sam tu da vam kazem da sam odrzao rijec”, izjavo je Muskat na pocetku sinocnjeg obracanja.

On je rekao da pored toga sto je troje ljudi uhapseno odmah poslije ubistva Karuana Galicija kao neposredni pocinioci, sada je neko optuzen kao glavna osoba koja stoji iza tog ubistva.

Mislio je na istaknutog malteskog biznismena Jorgena Feneca protiv koga je u subotu uvece podignuta optuznica za navodno saucesce u ubistvu i organizovanje i finansiranje napada na novinarku. Fenec se izjasnio da nije kriv.

Muskatov bivsi sef kabineta Kit Sembri povezan je sa ubistvom. Sembri je bio medu clanovima vlade koji su “pogodeni” istrazivackim novinarskim radom Karuane Galicije. Sembri koji je podnio ostavku prosle sedmice bio je priveden i saslusan u policiji, ali je kasnije pusten na slobodu. On demantuje da je pocinio bilo sta protivzakonito.

Laburisti imaju komotnu vecinu u parlamentu i ukazuju da bi novi partijski voda mogao da postane premijer bez potrebe odrzavanja izbora.

Dafne Karuana Galicija, istrazivacka novinarka opisivana kao “Vikiliks u jednoj osobi”, ubijena je bombom postavljenom pod njen automobil 2017.

Zahvaljujuci njoj, svjetlost dana su ugledali dokumenti iz tzv. “Panamskih papira” koji su se odnosili na Maltu, a otkrila je i dokumenta koja su pokazivala da su panamske kompanije u vlasnistvu tadasnjeg ministra energetike, a sada ministra turizma Konrada Micija i Kita Sembrija primale vise hiljada eura na dan od firme iz Dubaija za nepoznate usluge.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.