OPREZ

Nedavno je policija uhapsila dvojicu ukrajinskih drzavljana zbog sumnje da su sa tri bankomata u Podgorici, Budvi i Tivtu ukrali vise od 138.000 eura.

Statistika Uprave policije pokazuje da je u posljednje cetiri godine sa bankomata odnijeto skoro 200.000 eura i zbog toga uhapseno 51 lice.

Visi policijski inspektor I klase Uprave policije u Sektoru kriminalisticke policije – Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminaliteta Slaven Medenica, kaze za Pobjedu kaze da je shodno Krivicnom zakoniku Crne Gore rijec o krivicnim djelima falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko placanje i pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava placanja, a takode su zastupljena i djela ostecenje racunarskih podataka i programa, kao i neovlasceno koriscenje racunara, racunarskih mreza i autorskih djela i racunarske prevare.

Kazne za krivicna djela iz ove oblasti mogu biti novcane, ali i do 10 godina zatvora.

U posljednje vrijeme aktuelne su prevare posredstvom informacionih tehnologija i racunarske prevare, gdje se iskoriscava lakovjernost gradana i tehnicka neinformisanost. Na ovaj nacin kriminalci putem socijalnog inzinjeringa pokusavaju doci do podataka o bankovnim racunima i brojevima kreditnih kartica.

Cesti su slucajevi, navodi Medenica, da se prilikom onlajn trgovine ispostavi da je sajt lazan i da je kreiran samo za skidanje brojeva kreditnih kartica.

“Kada se obavlja online kupovina treba obratiti paznju na to sto se kupuje, na koji nacin i po kojoj cijeni. Prilikom podizanja novca sa bankomata, narocito u inostranstvu, potrebno je obratiti paznju da li ima nesto nalijepljeno na samim bankomatima, a posebno je vazno – oprezno treba davati svoje licne podatke i pin kod licne kartice. Apelujem na gradane da nikad ne daju pin kodove svojih kartica drugim osobama prilikom raznih vrsta naplata, jer zbog sigurnosti te brojeve trebaju uvijek licno unositi”, istice Medenica.

Medenica istice da su na meti lopova svi bankomati, ali da su se kao izvrsioci ovih kricnih djela najcesce javljali strani drzavljani.

“Jedan od prvih primjera pljacke bankomata u Crnoj Gori dogodio se 2008. godine kada je uhapsena rumunska kriminalna grupa. Tada smo kod njih pronasli oko 800 kreditnih kartica i oko 100.000 eura”, navodi Medenica.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.