U MEKSICKOM VILA UNIONU

Meksicka policija ubila je u nedjelju jos sedam pripadnika narko-kartela cime je broj mrtvih u sukobima ovoga vikenda porastao na 21, sto je dodatno raspirilo tenzije izmedu Meksika i SAD-a nakon sto je americki predsjednik Donald Tramp najavio da ce kartele proglasiti teroristickim organizacijama.

Vlasti sjeverne meksicke drzave Koahuile izvijestile su da su lokalne snage sigurnosti u gradicu blizu granice sa SAD-om ubile sedam naoruzanih pripadnika kartela, nakon sto je prethodno 14 ljudi poginulo u obracunima kad je konvoj naoruzanih kamiona upao u Vila Union i napao gradsku skupstinu.

U pucnjavi su poginula cetiri pripadnika policijskih snaga, a sest je ranjeno. Na video snimkama pucnjave, koji su objavljeni na drustvenim medijima, vide se zapaljena vozila i izresetana fasada gradske skupstine.

Tramp je protekle sedmice rekao da namjerava meksicke kartele proglasiti teroristickim grupama, kako bi im mogao nametnuti sankcije. Iako to SAD-u ne daje ovlascenja za vojne operacije u Meksiku, mnogi se Meksikanci boje da bi Amerikanci to mogli iskoristiti kao izgovor za jednostranu intervenciju.

Meksicki predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador reagovao je na Trampovu izjavu, porucivsi kako je njegova vlada posvecena borbi protiv organiziranog kriminala, te da nece dopustiti oruzanu inostranu intervenciju stotinu godina nakon zadnjeg osvajackog pohoda na njegovu zemlju.

Obracun u Vili Union dodatno je oneraspolozio meksicku javnost nakon niza nedavnih sigurnosnih propusta zbog kojih se postavlja sve vise pitanja o politici Lopeza Obradora.

Kritika u zemlji i inostranstvuu usredsredena je na masakr koji su 4. novembra napravili pripadnici kartela, ubivsi devetero zena i djece americko-meksickog podrijekla iz mormonskih zajednica na sjeveru Meksika, te na odluku vojske da pusti sina narko-lorda Zaokima “El Capo” Guzmana, kao odgovor na prijetnje njegove bande u gradu Kuliakanu.

Kriticari optuzuju Lopeza Obradora da previse popusta narko-kartelima, no on je u odgovoru branio postupak vojske u Kuliakanu rekavsi da je pustanjem Ovidija Guzmana sprijeceno nepotrebno krvoprolice.

Protestni pohod ujedinio je opozicione politicare s ozaloscenim clanovima obitelji LeBaron koji su izgubili svoje najmilije u pokolju zena i djece u drzavi Sonori.

“Nismo protiv predsjednika, nego protiv dosadasnje sigurnosne politike, jer ona nije djelotvorna”, rekao je rodak zrtava Julian LeBaron.

Iako je doslo do pada podrske njegovoj vladi, najnovije ankete javnog mnijenja pokazuju da je Lopez Obrigador i dalje popularan, a istrazivanje koje je objavio nedeljnik “El Financiero” pokazuje da ga podrzava 68 odsto ispitanika.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Platni promet 1,38 milijardi eura
  on 27/03/2023 at 17:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi aura, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Nacrt zakona o solidarnom doprinosu povući iz procedure
  on 27/03/2023 at 14:37

  Privredna komora Crne Gore, Američka privredna komora, Crnogorsko udruženje poslodavaca, Savjet stranih investitora i Udruženje banaka Crne Gore, ponovili su apel ministru finansija Aleksandru Damjanoviću u kojem traže od Vlade Crne Gore da povuče iz procedure Nacrt zakona o solidarnom doprinosu. Nacrt zakona smatraju dodatnim oblikom kažnjavanja kompanija koje uspješno posluju i ocjenjuju ga kao još jednu potvrdu dodatnog opterećivanja i urušavanja pozitivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 • Proizvodnja u Željezari kreće za desetak dana
  on 27/03/2023 at 14:22

  Za desetak dana trebalo bi da počne proizvodnja u pogonu Nikšićke Željezare, najavio je direktor te kompanije Đorđije Manojlović.

 • "Vrijedna imovina u Golubovcima data u zakup bez analiza i tendera"
  on 27/03/2023 at 13:43

  Bivši zaposleni u Montenegro airlinesu ističu da su iz medija saznali o izmajmljivanju hangara koji je u vlasništvu MA na Aerodromu "Golubovci" novom avio-prevozniku To Montenegro, i pitaju se zašto je stečajni sudija dozvolio novom stečajnom upravniku da ovako vrijednu imovinu da u zakup bez ikakve analize isplativosti zakupa i raspisanog tendera. Najavili su podnošenje prigovora na rad stečajnog upravnika i stečajnog sudije.

 • Uhapšena 34 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola
  on 27/03/2023 at 13:18

  Službenici policije uhapsili su tokom vikenda 34 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, saopšteno je iz Uprave policije.

 • Od ponoći jeftinije sve vrste goriva
  on 27/03/2023 at 12:48

  Sve vrste goriva u Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 • Damjanović: Vlada će u ratama platiti dug Montenegro Bonusa EPCG
  on 27/03/2023 at 10:54

  Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada početi sa isplatom duga od 11,5 miliona eura Montenegro Bonusa Elektroprivredi Crne Gore na način što će odvajati dio od pripadajućih dividendi, odnosno dobiti.

 • Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja
  on 27/03/2023 at 10:08

  Lokalne samouprave iz regiona od danas se mogu prijaviti za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), kako bi sistemski unaprijedile uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.