KOSOVO

Kosovsko specijalno tuzilastvo podnijelo je Osnovnom sudu u Pristini optuznice protiv sest lica u slucaju ubistva Olivera Ivanovica, 16. januara 2018. godine.

Optuznica je podignuta protiv N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B. za krivicna djela “ucesce ili organizovanje kriminalne grupe”, “zloupotreba sluzbenog polozaja ili ovlascenja”, “pomoc u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva”, “neovlasceno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oruzja”, “otkrivanje sluzbene tajne”, “zloupotreba sluzbene duznosti saizvrsilaca” i “manipulacija dokazima kod saizvrsilaca”, navodi se u saopstenju tuzilastva.

Prema saopstenju tuzilastva optuzeni N.S, M.R i R.B, su u pritvoru, dok su trojica u bjekstvu i za njima su izdate medunarode potjernice.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slucajno, vec da djeluje od 2011. godine.

“Optuzeni su aktivno ucestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajuci da ce takvo ucesce doprinijeti sprovodenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju prosirenja kontrole preduzeca na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice”, pise u saopstenju.

Navodi se da je svaki od optuzenih pocinio inkriminisuce radnje za pomenutu grupu, u kom slucaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovica..”, navodi se u tuzilackom saopstenju.

Prema tuzilastvu, optuzeni N.S na dan kada je ubijen, Oliver Ivanovic, svojim djelovanjem je omogucio izvrsenje ubistva.

“Optuzeni N.S, blisko je saradivao sa osumnjicenima koji su pocinili ubistvo Olivera Ivanovica i na taj nacin namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjicenima u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva”, navodi se u saopstenju.

Dodaje se da je takode pomogao osumnjicenima da nabave automobil marke “Opel astra”, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se priblizili gradu i iz kojeg je ispaljeno sest smrtonosnih hitaca u Ivanovica.

Navodi se i da je optuzeni N. S namjerno i svjesno posjedovao oruzje, koje je pronadeno tokom pretresa u njegovoj kuci.

Optuzeni M.R je, navodi se, blisko saradivao sa tuzenima N S, R.B, Z.V i Z.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvrsenju krivicnog djela “tesko ubistvo”, prateci zrtvu Olivera Ivanovica prije ubistva…

Optuzeni R. B u svojstvu policijskog sluzbenika, nije izvrsavao svoje sluzbene duznosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Navodi se da je blisko saradivao sa organizovanom kriminalnom grupom M. R, od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminise dokaze, a zlocinacka grupa ga je angazovala da prikrije tragove zlocina i da ne otkriva slucajeve koji ukljucuju osumnjicene osobe koje pripadaju zlocinackoj grupi M. R.

Prema optuznici okrivljena osoba S. A, u bliskoj saradnji sa osumnjicenima, koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovica, pomogla je u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva, stvarajuci uslove i uklanjajuci prepreke za izvrsenje krivicnog djela, jer je u vrijeme ubistva Ivanovica bio svjestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno iskljucene, cime je omoguceno da osumnjicene osobe ne budu snimljene u trenutku izvrsenja krivicnog djela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovica, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je rijec o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo pocinjeno.

Optuzeni D. M u svojstvu policijskog sluzbenika je nakon ubistva Ivanovica, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju sluzbenu tajnu sa mjesta nesrece u svrhu objavljivanja ili koriscenja informacija izvan kosovske teritorije.

On je, kako se navodi, informacije prenio sluzbenom licu srpske policije.

Takode, optuzeni D.M i Z.J. u svojstvu sluzbenih lica na dan ubistva Ivanovica nisu postupili po sluzbenoj duznosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovica odmah otisli sa lica mjesta, a da ga prethodono nisu obezbijedili, cime su omogucili drugim osobama da intervenisu na mjestu dogadaja, ostetivsi materijalne dokaze.

Optuzeni D.M i Z. J. u svojstvu policijskih sluzbenika su odmah nakon ubistva Ivanovica izasli na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i uniste dokaze.

Tuzilastvo navodi da su do podizanja ovih optuznca preduzete brojne istrazne radnje, da je saslusano sttinu svjedoka, od kojih je trideset saslusao nadlezni predmetni tuzilac.

“Optuzeni su saslusavani vise puta, dok su istrage takode prosirene protiv dvojice optuzenih M.M i G.B, koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana potjernica”, navodi se u saopstenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.

 • "Zakon jednak za sve, pa i za privredna društva u većinskom državnom vlašništvu"
  on 25/03/2023 at 13:11

  Izjave Luke Kotor u vezi sa pružanjem lučke usluge pilotaže u Bokokotorskom zalivu kojima se nipodaštavaju sudske i odluke drugih nadležnih organa, ne idu u prilog očuvanju poslovnog ugleda luke od nacionalnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • Za podsticajne mjere u poljoprivredi 45 hiljada eura
  on 25/03/2023 at 12:00

  Opština Tivat će za podsticajne mjere u sektoru poljoprivrede ove godine opredijeliti 45 hiljada eura.

 • Klikom do trgovine, ali i prevare
  on 25/03/2023 at 06:37

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije. Prijavljivalo se i kašnjenje isporuke, kao i da je cijena koju kurir traži pri dostavi veća od naznačene pri naručivanju. Glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović, za Portal RTCG kaže da je, za tri mjeseca 2023. godine, od kurirskih službi oduzeta krivotvorena roba, vrijedna 19.437 eura.

 • Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani
  on 25/03/2023 at 05:59

  Crnogorskom tržištu kapitala predstoje bolji dani, smatra novoimenovani predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTKCG) Željko Drinčić.

 • EK podržava modernizaciju puteva i željeznice u CG
  on 24/03/2023 at 14:35

  Za Crnu Goru bila odlična vijest ukoliko se odobri investicioni grant od 75 miliona eura za rekonstrukciju željeznice, kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na sastanku sa šefom jedinice za Crnu Goru u Direktoratu za susjedstvo i politiku proširenja Majklom Milerom. Miler je istakao težnje EK da snažnije podržava modernizaciju željezničke infrastrukture, budući da u skladu sa „Zelenom agendom“ ovaj vid saobraćaja ima poseban značaj.

 • Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom, u 2022. pozitivan rezultat
  on 24/03/2023 at 13:20

  Nakon dvije godine poslovanja sa gubitkom Hotelska grupa "Budvanska rivijera" AD Budva u 2022. godini ostvarila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 602.563 eura. To je utvrdio Odbor direktora na danas održanoj XIX sjednici.