KOSOVO

Kosovsko specijalno tuzilastvo podnijelo je Osnovnom sudu u Pristini optuznice protiv sest lica u slucaju ubistva Olivera Ivanovica, 16. januara 2018. godine.

Optuznica je podignuta protiv N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B. za krivicna djela “ucesce ili organizovanje kriminalne grupe”, “zloupotreba sluzbenog polozaja ili ovlascenja”, “pomoc u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva”, “neovlasceno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oruzja”, “otkrivanje sluzbene tajne”, “zloupotreba sluzbene duznosti saizvrsilaca” i “manipulacija dokazima kod saizvrsilaca”, navodi se u saopstenju tuzilastva.

Prema saopstenju tuzilastva optuzeni N.S, M.R i R.B, su u pritvoru, dok su trojica u bjekstvu i za njima su izdate medunarode potjernice.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slucajno, vec da djeluje od 2011. godine.

“Optuzeni su aktivno ucestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajuci da ce takvo ucesce doprinijeti sprovodenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju prosirenja kontrole preduzeca na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice”, pise u saopstenju.

Navodi se da je svaki od optuzenih pocinio inkriminisuce radnje za pomenutu grupu, u kom slucaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovica..”, navodi se u tuzilackom saopstenju.

Prema tuzilastvu, optuzeni N.S na dan kada je ubijen, Oliver Ivanovic, svojim djelovanjem je omogucio izvrsenje ubistva.

“Optuzeni N.S, blisko je saradivao sa osumnjicenima koji su pocinili ubistvo Olivera Ivanovica i na taj nacin namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjicenima u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva”, navodi se u saopstenju.

Dodaje se da je takode pomogao osumnjicenima da nabave automobil marke “Opel astra”, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se priblizili gradu i iz kojeg je ispaljeno sest smrtonosnih hitaca u Ivanovica.

Navodi se i da je optuzeni N. S namjerno i svjesno posjedovao oruzje, koje je pronadeno tokom pretresa u njegovoj kuci.

Optuzeni M.R je, navodi se, blisko saradivao sa tuzenima N S, R.B, Z.V i Z.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvrsenju krivicnog djela “tesko ubistvo”, prateci zrtvu Olivera Ivanovica prije ubistva…

Optuzeni R. B u svojstvu policijskog sluzbenika, nije izvrsavao svoje sluzbene duznosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Navodi se da je blisko saradivao sa organizovanom kriminalnom grupom M. R, od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminise dokaze, a zlocinacka grupa ga je angazovala da prikrije tragove zlocina i da ne otkriva slucajeve koji ukljucuju osumnjicene osobe koje pripadaju zlocinackoj grupi M. R.

Prema optuznici okrivljena osoba S. A, u bliskoj saradnji sa osumnjicenima, koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovica, pomogla je u izvrsenju krivicnog djela teskog ubistva, stvarajuci uslove i uklanjajuci prepreke za izvrsenje krivicnog djela, jer je u vrijeme ubistva Ivanovica bio svjestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno iskljucene, cime je omoguceno da osumnjicene osobe ne budu snimljene u trenutku izvrsenja krivicnog djela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovica, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je rijec o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo pocinjeno.

Optuzeni D. M u svojstvu policijskog sluzbenika je nakon ubistva Ivanovica, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju sluzbenu tajnu sa mjesta nesrece u svrhu objavljivanja ili koriscenja informacija izvan kosovske teritorije.

On je, kako se navodi, informacije prenio sluzbenom licu srpske policije.

Takode, optuzeni D.M i Z.J. u svojstvu sluzbenih lica na dan ubistva Ivanovica nisu postupili po sluzbenoj duznosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovica odmah otisli sa lica mjesta, a da ga prethodono nisu obezbijedili, cime su omogucili drugim osobama da intervenisu na mjestu dogadaja, ostetivsi materijalne dokaze.

Optuzeni D.M i Z. J. u svojstvu policijskih sluzbenika su odmah nakon ubistva Ivanovica izasli na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i uniste dokaze.

Tuzilastvo navodi da su do podizanja ovih optuznca preduzete brojne istrazne radnje, da je saslusano sttinu svjedoka, od kojih je trideset saslusao nadlezni predmetni tuzilac.

“Optuzeni su saslusavani vise puta, dok su istrage takode prosirene protiv dvojice optuzenih M.M i G.B, koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana potjernica”, navodi se u saopstenju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Spajić sjutra odgovara na pitanja poslanika
  on 18/07/2024 at 11:31

  Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu koja će početi u 14 sati.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.